Як вибрати диню?
Даний матеріал для тих, хто небайдужий до божественного аромату і солодкого соковитому смаком дині. Саме про це плоді ми сьогодні і поговоримо. Насамперед кілька слів про властивості цього шалено смачного фрукта. Чи знаєте ви, що здавна дині використовувалися для лікування безлічі захворювань, і в даний час рекомендовані до вживання дієтологами в лікувальному харчуванні? М'якоть дині показана при анемії , серцево-судинних недугах і атеросклерозі, а також при хворобах печінки і сечовидільної системи. Крім того, вживання дині сприяє поліпшенню травлення, а також заспокоює нервову систему і навіть допомагає позбутися від депресії . І це тільки частина всіх корисних властивостей цього диво плода. Але вони працюють тільки при одній умові. Диня повинна бути вирощена в правильних умовах, не перенасичена нітратами і підсилювачами зростання і вчасно зірваний з грядки.
Давайте розбиратися, Як же уникнути небажаної покупки і правильно вибрати стиглий, солодку і смачну диню.
У різних регіонах можна зустріти у продажу дині різних сортів. У середній смузі нашої країни це плоди сорту «Колгоспниця» або «Торпеда», а південніше – «Амаль», «Алтай», «Галілей», «Канталупа» та інші. Плоди значною мірою відрізняються і за смаком, і за ароматом, і за зовнішнім виглядом. Але вимоги при виборі дині однакові і від сорту не залежать. Як же відрізнити стиглу, хорошу диньку від зеленого неїстівного плоду?
В першу чергу звертаємо увагу на запах. Якісна диня пахне характерним їй ароматом, а ніяк не зеленню або гниллю. Особливо інтенсивні приємні динні нотки повинні відчуватися у підстави (хвостика), який неодмінно повинен бути сухим, а не зеленим, що також говорить про стиглості плоду.
Вибираючи диню, вивчаємо також її поверхня і колір. Він повинен бути жовтим з золотистими прожилками. Якщо останні зеленуваті, або ж на поверхні дині є такі ділянки, то скоріше за все перед вами недозрілий плід і очікувати від нього гарного смаку не варто. Не слід також купувати дині з коричневими плямами або з ушкодженнями у вигляді тріщин, вм'ятин або сколів. Нерівномірний плямисте забарвлення може говорити про початок гниття плоду, а при порушенні цілісності кірки в м'якоть дині могли потрапити хвороботворні бактерії, які згодом можуть викликати серйозні отруєння або розлади травлення.
Ще кілька маленьких секретів, на які слід звертати увагу при покупці дині. Необхідно злегка притиснути плід в області «носика». Якщо стигла диня і соковита, то в цьому місці вона буде трохи м'якше, ніж по всьому периметру. Ще одним показником стиглості дині є глухий звук при поплескуванні плода. Коли диня добре визріла, насіння відходять трохи від м'якоті, створюючи порожнину, що і є причиною глухого звучання.
Якщо на ваших прилавках на ринку або в магазині переважають узбецькі дині, то і їх необхідно навчитися правильно вибирати. Даний сорт характеризується бежевим кольором і характерним солодким динним ароматом. Звертаємо увагу в першу чергу на забарвлення шкірки. Вона не повинна мати зелених ділянок і коричневих плям, а також бути надмірно м'якою. М'яким плід може бути тільки в області «носика». Ну і звичайно ж підключаємо нюх. Хороша узбецька диня, як і плід будь-якого іншого сорту приємно пахне і збуджує апетит.
Давайте розбиратися, Як же уникнути небажаної покупки і правильно вибрати стиглий, солодку і смачну диню.
Як вибрати хорошу соковиту і стиглу диню?
У різних регіонах можна зустріти у продажу дині різних сортів. У середній смузі нашої країни це плоди сорту «Колгоспниця» або «Торпеда», а південніше – «Амаль», «Алтай», «Галілей», «Канталупа» та інші. Плоди значною мірою відрізняються і за смаком, і за ароматом, і за зовнішнім виглядом. Але вимоги при виборі дині однакові і від сорту не залежать. Як же відрізнити стиглу, хорошу диньку від зеленого неїстівного плоду?
В першу чергу звертаємо увагу на запах. Якісна диня пахне характерним їй ароматом, а ніяк не зеленню або гниллю. Особливо інтенсивні приємні динні нотки повинні відчуватися у підстави (хвостика), який неодмінно повинен бути сухим, а не зеленим, що також говорить про стиглості плоду.
Вибираючи диню, вивчаємо також її поверхня і колір. Він повинен бути жовтим з золотистими прожилками. Якщо останні зеленуваті, або ж на поверхні дині є такі ділянки, то скоріше за все перед вами недозрілий плід і очікувати від нього гарного смаку не варто. Не слід також купувати дині з коричневими плямами або з ушкодженнями у вигляді тріщин, вм'ятин або сколів. Нерівномірний плямисте забарвлення може говорити про початок гниття плоду, а при порушенні цілісності кірки в м'якоть дині могли потрапити хвороботворні бактерії, які згодом можуть викликати серйозні отруєння або розлади травлення.
Ще кілька маленьких секретів, на які слід звертати увагу при покупці дині. Необхідно злегка притиснути плід в області «носика». Якщо стигла диня і соковита, то в цьому місці вона буде трохи м'якше, ніж по всьому периметру. Ще одним показником стиглості дині є глухий звук при поплескуванні плода. Коли диня добре визріла, насіння відходять трохи від м'якоті, створюючи порожнину, що і є причиною глухого звучання.
Як вибрати узбецьку диню?
Якщо на ваших прилавках на ринку або в магазині переважають узбецькі дині, то і їх необхідно навчитися правильно вибирати. Даний сорт характеризується бежевим кольором і характерним солодким динним ароматом. Звертаємо увагу в першу чергу на забарвлення шкірки. Вона не повинна мати зелених ділянок і коричневих плям, а також бути надмірно м'якою. М'яким плід може бути тільки в області «носика». Ну і звичайно ж підключаємо нюх. Хороша узбецька диня, як і плід будь-якого іншого сорту приємно пахне і збуджує апетит.
Рекомендуємо добрі рецепти
Як вибрати стиглу диню?
Правильний вибір дині або кавуна - одна з проблем, що турбує нас під час довгих прогулянок по ринку в кінці серпня. І не дивно, адже в цьому процесі
Як правильно їсти диню?
Напевно багато хто люблять ласувати влітку ароматною, шалено солодкої динею. Але от цікаво, чи існують якісь правила поїдання цього плоду або можливо
Як правильно вибрати диню?
Стигла і соковита диня - улюблені ласощі багатьох з нас. Вона чудово втамовує спрагу, знижує рівень холестерину в крові і просто є заспокійливим
Варення з дині
Диня - запашний і смачний плід, який ми любимо з дитинства. В кулінарії вона використовується досить широко. З неї роблять варення, компоти, соки,
Коктейль з дині
Диня - соковита і ароматна баштанна культура. З неї можна приготувати безліч смачних страв і десертів. Давайте поговоримо з вами про незвичайні
Цукати з дині
Цукати - смачні шматочки свіжих фруктів, зварені в цукровому сиропі, а потім підсушені в духовці. І сьогодні мова піде про корисні цукатах з дині.