Консоме

З історії страви
У свій час саме ця властивість визначило популярність консоме - перші консерви для наполеонівських військ готувалися з заливкою з консоме. Таким способом консервували густу овочеву юшку, густі м'ясні супи, варену квасолю. До жовтневої революції консоме було досить популярне і в Росії (є згадки у творах класиків літератури). Цікаво, що поширення в Росії почалося значно раніше Вітчизняної війни 1812 року. У період правління Катерини II Великої в Росії працювало безліч французьких кухарів, які готували їжу за рецептами, існуючим в їх національних кулінарних традиціях. У багатьох російських ресторанах було дуже популярно готувати і подавати консоме з профітролями і шинкою. Зазвичай суп консоме подавали гарячим в бульйонних (супових чашках) з скибочками ще теплого, злегка підсмаженого хліба.
Як готувати консоме?
Готують консоме з яловичини (телятини) або курятини, іноді - з дичини.
Інгредієнти:
Приготування:
Бульйон варять з кістками і навіть лапами в 2-х літрах води з рештою інгредієнтами. З добре провареного бульйону ложкою акуратно видаляють жир, плаваючий на поверхні - виходить неосвітлений консоме. Далі, щоб освітлити готовий бульйон, його слід процідити через густе сито в іншу каструлю. Ставимо на вогонь, доводимо до кипіння і опускаємо в каструлю суміш з сирого м'ясного фаршу і яєчних білків (білки виконують функцію відтяжки). Коли шматочки суміші (можна сказати, фрикадельки) спливуть - їх витягують, після чого бульйон ще раз проціджують. Далі - вже справа смаку.
Консоме з яйцем
Можна приготувати, наприклад, консоме з пашотом або консоме з яйцем по-паризьки. Очищені селера, морква, зелений горошок або стручки зеленої квасолі дрібно нарізають, цвітну капусту поділяють на дрібні суцвіття і варять у заздалегідь приготованому бульйоні консоме до готовності. Безпосередньо перед подачею в кожну супову чашку поміщають яйце, зварене «в мішечок». Приправляють подрібненою зеленню (петрушка, розмарин, базилік, коріандр, але не окріп!).
Про варіанти
У сучасних варіантах можна, звичайно, готувати консоме з рибою, картоплею, локшиною і іншими компонентами. У французькому варіанті бульйон консоме прийнято подавати з грінками з багета - їх занурюють у чашку з бульйоном, зверху посипають тертим сиром і зеленню.
Консоме зі спаржею
Можна приготувати консоме зі спаржею. Телячі кісточки промиємо і заллємо в каструлі холодною підсоленою водою. Варимо близько

Рекомендуємо добрі рецепти

Суп з кролика
Всім відомо, що кролятина - дуже корисне, дієтичне м'ясо, так що супом з кролика ви зможете нагодувати і маленької дитини, і голодного чоловіка.

Суп з цвітної капусти
Дієтичні супи з кольорової капусти можна готувати як у вегетаріанському варіанті, так і присмачивши деякою кількістю нежирного м'яса. Обидва рецепта

Суп з черепахи
Суп з черепахи, без сумніву, оригінальне блюдо і дуже давнє. Донині, черепахові супи користуються величезною популярністю у жителів Сходу, і якщо ви

Фрикадельки для дітей
М'ясні фрикадельки - улюблене багатьма малюками і корисне блюдо. Зроблені з нежирних сортів м'яса вони чудово доповнюють та урізноманітнюють раціон

Шурпа в мультиварці
Якщо ви любите готувати перші страви в мультиварці, то вам знадобиться інформація, представлена в цьому матеріалі. Ми розповімо про правильному

Суп мінестроне
Суп мінестроне - класичне італійське перше блюдо. Воно представляє із себе густий овочевий суп. Овочі беруться ті, що є - адже в Італії вони