Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Як коптити скумбрію?

Як коптити скумбрію?

20-09-2015, 12:26
910
Як коптити скумбрію?
Ароматну копчену скумбрію можна без особливих зусиль приготувати в домашніх умовах. Смак такий рибки не йде ні в яке порівняння з придбаним продуктом в торговельній мережі. А якщо врахувати, що зараз практично кожен виробник використовує при виробництві продукту різні консерванти, підсилювачі смаку і рідкий дим , то переваги копченої скумбрії домашнього приготування перед рибкою покупної збільшуються в сто крат.
Якщо у вас вже є своя коптильня або ви збираєтеся її придбати або побудувати на своїй ділянці, але не знаєте, як правильно коптити скумбрію в домашніх умовах, то ця стаття саме для вас.

Як коптити скумбрію в коптильні гарячого копчення?


Перед копченням тушки скумбрії очистити від нутрощів, промиваємо, натираємо щедро сіллю і відправляємо в холодильник на десять-дванадцять годин. Потім змиваємо сольові кристали і даємо просохнути, підвісивши рибку за хвіст або протерши паперовими рушниками. При бажанні можна також попередньо замаринувати скумбрію в різних спеціях, але це на любителя. У класичному варіанті використовується тільки сіль.
На дно коптильні укладаємо вологі вільхові тріски. Якщо необхідно, то замочуємо їх ненадовго перед процесом копчення у воді. Потім встановлюємо ґрати, на яку розміщуємо тушки риби на деякій відстані один від одного. Радимо перед цим пов'язати скумбрію шпагатом і не позбавляти її від голови, тим самим ми збережемо більше жиру і внутрішнього соку готового страви.
Закриваємо щільно кришку, коптильні і ставимо її на мангал з палаючими дровами чи будь-яке інше такого роду пристосування. Підтримуємо сильний вогонь до появи з-під кришки сталого білого диму. Тепер трохи знижуємо подачу спека і витримуємо середні тушки двадцять хвилин, а більш великі півгодини.
Деякі знавці радять відкрити кришку коптильні під час процесу, щоб випустити зайве дим і тим самим уберегти рибу від зайвої гіркоти. Але ми б не рекомендували цього робити, так як це небезпечно і можна отримати досить сильні опіки. А щоб уникнути гіркуватого присмаку скумбрії використання досить добре зволоженою, а не сухуватою тріски.
Після закінчення часу копчення, акуратно прибираємо коптильню з вогню, витримуємо деякий час, і тільки тоді акуратно відкриваємо кришку і витягаємо ароматну і апетитну рибку.

Як коптити скумбрію в коптильні холодного копчення?


Завдяки холоднішому способу копчення рибка набуває приголомшливий смак і аромат, а також можливість довгий час залишатися свіжою, і мати більш довгий строк придатності до вживання. Це відбувається завдяки натуральним хімічних речовин, що входять до складу диму. При такому копченні скумбрія не піддається термічній обробці, тим самим зберігаючи всі свої корисні властивості.
Так само як і перед гарячим копченням, рибку позбавляємо від нутрощів і промиваємо. При холодному копченні можна видалити і голову. Натираємо гарненько крупною сіллю і даємо постояти в холодному місці дванадцять годин. Потім сіль змиваємо і підвішуємо тушки приблизно на дві години для просихання.
Як коптити скумбрію?

Тепер визначаємо рибу в коптильну камеру. Вона принципово відрізняється від камери гарячого копчення, так як дим, яким обробляються в ній продукти, повинен надходити в неї вже охолодженим до двадцяти п'яти градусів. Це основна і важлива умова, яка повинна дотримуватися при процедурі холодного копчення, як скумбрії, так і інших продуктів.
Отже, наша рибка вже в коптильні. Через двадцять чотири години постійного копчення при температурі, як ми вже сказали, не вище двадцяти п'яти градусів можемо діставати готову ароматнейшую закуску. Вона повністю готова до вживання. Приємного апетиту!
Рекомендуємо добрі рецепти
Скумбрія гарячого копчення
Скумбрія гарячого копчення
Ніжна і ароматна скумбрія давно зайняла почесне місце на наших застіллях. Ця риба неймовірно універсальна. Її запікають, роблять шашлик, солять і
Скумбрія холодного копчення
Скумбрія холодного копчення
Найпростішим і улюбленим методом копчення риби є холодний спосіб. Пропонуємо варіанти, приготування чудово ароматною скумбрії: в коптильні або з
Скумбрія, маринована в домашніх умовах
Скумбрія, маринована в домашніх умовах
Запорукою смачно приготовленої риби, майже завжди є правильно вибраний маринад. Пропонуємо кілька варіантів маринування риби, для різних способів її
Як правильно коптити рибу?
Як правильно коптити рибу?
Копчена риба має дуже приємний аромат і неповторний смак. Її вживають самостійно, або додають при приготуванні різних страв. Можна купити готову
Як коптити рибу?
Як коптити рибу?
Як смачна копчена рибка, принадна дивовижним ароматом і красивим золотистим відливом! І хоч дієтологи не рекомендують вживати її занадто часто,
Як коптити курку?
Як коптити курку?
Копчена курка - дуже смачне блюдо, яке можна зберігати тривалий час. Здається, що закоптити самому курку дуже складно. Так, цей процес займе деякий