» » Сметанний соус з часником, томатами, сиром і грибами - рецепти для риби, макаронів і шаурми

Сметанний соус з часником, томатами, сиром і грибами - рецепти для риби, макаронів і шаурми

Сметанний соус з часником, томатами, сиром і грибами - рецепти для риби, макаронів і шаурми
Сметанний соус є універсальним доповненням множини страв, до яких його додають в процесі приготування або подають в окремому соуснику. Добавка може бути лаконічною за складом або приготовленої з участю безлічі інших різноманітних за смаком продуктів.

Як приготувати сметанний соус?


Класичний сметанний соус складається зі сметани, яку розбавляють до бажаної насиченості овочевим або м'ясним бульйоном і загущають обсмаженої до кремового відтінку на сухій сковороді борошном. Базовий рецепт часто доповнюють різними смаковими добавками і компонентами, які незначно або кардинально змінюють смак соусу.

  • Додаткову пікантність додасть соусу доданий до складу обсмажену цибулю, часник або інші овочі.

  • В якості заливки до голубців, тефтелі, іншим подібним страв використовується сметанний соус, приготований з додаванням томату: пасти, соуси, соку або перетертої овочевий м'якоті.

  • Для подачі з будь-яким гарніром підійде соус на основі сметани з грибами, які попередньо обсмажують або відварюють до готовності.

  • Незвичайний смак набуває соус зі сметани, якщо доповнити базовий компонент, не піддаючи його термічній обробці, гірчицею, хріном, соєвим соусом, майонезом.

  • Для заправки салату підійде добавка з приправленою за смаком сіллю і перцем сметани з дрібно нарубаною зеленню. Більш вишукані версії соусу доповнюють бальзамічним оцтом, олією, всілякими пікантними добавками.


  • Сметанно-часниковий соус

    Сметанний соус з часником, томатами, сиром і грибами - рецепти для риби, макаронів і шаурми

    Сметанний соус з часником гармонійно доповнить будь-яку страву з м'яса, риби. Добавка чудово поєднується з запеченої в духовці або на грилі птахом, з картоплею фрі або просто відвареними або запеченими в духовці овочевими скибочками. Соус можна сміливо використовувати в якості заправки для салату, замінивши їм традиційний майонез.
    Інгредієнти:

  • сметана – 250 г;

  • часник – 2-4 зубчики;

  • кріп – 05 пучка;

  • сіль, перець – за смаком.


  • Приготування

  • Ретельно миють, обсушують, а потім нарізують дрібно кріп.

  • Подрібнюють за допомогою ножа, терки або преса очищені часникові зубки.

  • Додають кріп і часник до сметані, перемішують.

  • Додають в сметанний часниковий соус за смаком сіль, перець.


  • Сметанно-томатний соус


    Сметанний соус з часником, томатами, сиром і грибами - рецепти для риби, макаронів і шаурми

    Сметанний соус з томатом часто використовується в якості супроводу при гасінні або запіканні в духовці голубців, тефтелькою, риби або м'яса. В якості рідкої бази замість води можна взяти за наявності овочевий або м'ясний бульйон. За бажанням складу підливи доповнюють обсмаженими овочами: цибулею, часником, болгарським перцем, морквою.
    Інгредієнти:

  • сметана – 250 г;

  • паста томатна – 2 ст. ложки;

  • вода – 250 мл;

  • масло вершкове – 2 ст. ложки;

  • борошно – 2 ст. ложки;

  • сіль, лавр, перець чорний і червоний мелений – за смаком.


  • Приготування

  • Пасерують на вершковому маслі борошно.

  • Вливають воду, розмішують віночком основу соусу до однорідності.

  • Додають сметану, а потім томатну пасту.

  • Припускають сметанний соус при помішуванні 4 хвилини, приправляють за смаком сіллю, меленим лавровим листом і двома видами перцю.

  • Знімають ємність з соусом з вогню, остуджують вміст і використовують за призначенням.


  • Сметанно-грибний соус – рецепт

    Сметанний соус з часником, томатами, сиром і грибами - рецепти для риби, макаронів і шаурми

    Сметанно-грибний соус – ідеальне рішення для подачі до пасти, гарнірів з картоплі або злаків. Смачніше будуть з подібним доповненням і страви з м'яса. Склад при бажанні можна доповнити часником, додавши в наприкінці гасіння пару щіпок італійських або прованських трав. Не зайвою в складі буде і всіляка зелень.
    Інгредієнти:

  • сметана – 250 г;

  • гриби – 300 г;

  • ріпчаста цибуля – 1 шт.;

  • масло вершкове або рослинне – 3 ст. ложки;

  • сіль, перець, спеції – за смаком.


  • Приготування

  • Обсмажують на олії нарізану ріпчасту цибулю.

  • Додають подрібнені гриби, смажать до випаровування вологи і легкого підрум'янення.

  • Закладають в сковороду сметану, приправляють за смаком, додавши сіль, перець, спеції, припускають при тихому томлінні і помішуванні 4 хвилини.


  • Сметанно-сирний соус

    Сметанний соус з часником, томатами, сиром і грибами - рецепти для риби, макаронів і шаурми

    Допоможе приготувати сметанний соус для гарніру рецепт добавки з участю твердого або плавленого сиру. Особливо смачними з подібним соусом будуть макаронні вироби. Залишиться тільки доповнить страву нарізкою зі свіжих овочів або овочевим салатом, і смачна, поживна і одночасно легка трапеза забезпечена.
    Інгредієнти:

  • сметана – 250 г;

  • сир твердий або плавлений – 200 г;

  • часник сушений – 1 ч. ложка;

  • масло вершкове – 20 г;

  • сіль, перець, прованські трави – за смаком.


  • Приготування

  • Розтоплюють в сотейнику вершкове масло.

  • Додають сметану, сіль, перець, томят 3 хвилини.

  • Закладають тертий сир, часник, прованські трави.

  • Розмішують сметанний соус для макаронів або іншого гарніру до розпускання сирної стружки і відразу ж подають.


  • Сметанно-гірчичний соус – рецепт

    Сметанний соус з часником, томатами, сиром і грибами - рецепти для риби, макаронів і шаурми

    Сметанно-гірчичний соус – чудова корисна альтернатива покупному майонезу. Його можна подавати в соуснику до свіжих овочів, м'яса, риби, сосисок або інших страв. Приємну пікантність додасть добавці щіпка куркуми, а зелень додасть свіжості у смак. Замість кропу підійде петрушка або кінза.
    Інгредієнти:

  • сметана – 300 г;

  • гірчиця – 15 ст. ложки;

  • кріп – 05 пучка;

  • цукор – 05-1 ч. ложка;

  • сіль, перець, куркума – за смаком.


  • Приготування

  • Сметану змішують з гірчицею.

  • Додають дрібно нарізаний кріп, сіль, мелений чорний і гострий перець, куркуму за смаком.

  • Приправляють соус цукром, додаючи компонент в залежності від кислотності базового продукту і індивідуальних переваг.


  • Сметанно-вершковий соус

    Сметанний соус з часником, томатами, сиром і грибами - рецепти для риби, макаронів і шаурми

    Сметанний соус – рецепт, який можна виконати з додаванням вершкового масла. Замість гірчиці підійде даному випадку і корінь хрону з оцтом, який слід попередньо розтерти з подрібненим в блендері відвареними яйцями. Отриманий соус стане ідеальним доповненням до смаженої або запеченої риби, м'яса.


    Інгредієнти:

  • сметана – 300 г;

  • вершкове масло – 50 г;

  • гірчиця – 2 ст. ложки;

  • відварені яйця – 2 шт.;

  • біле сухе вино – 2 ст. ложки;

  • сіль, перець, мускатний горіх – за смаком.


  • Приготування

  • Вершкове масло розтоплюють, додають біле сухе вино, дають алкоголю випарується 3-5 хвилин.

  • Закладають сметану, розмішують до однорідності.

  • Вмішують в соус суміш з відварених яєць, розтертих з гірчицею.

  • Приправляють масу за смаком сіллю, перцем і мускатним горіхом, перемішують і дають настоятися.


  • Сметанно-майонезний соус

    Сметанний соус з часником, томатами, сиром і грибами - рецепти для риби, макаронів і шаурми

    Приготувати смачний соус вдасться, поєднуючи сметану з майонезом і кефіром. Палітру смаку визначить доданий до складу часник і асорті з прянощів. Підійде подібний сметанний соус для шаурми, запеченої курятини, смаженої свинини та інших страв з м'яса. При бажанні можна додати в соус трохи свіжої зелені.
    Інгредієнти:

  • сметана – 150 г;

  • майонез – 150 г;

  • кефір – 150 г;

  • часник – 3-4 зубки;

  • каррі – 1 ч. ложка;

  • хмелі-сунелі і солодка паприка – по 05 ч. ложки;

  • сіль, перець.


  • Приготування

  • Сметану змішують з майонезом і кефіром.

  • Додають видавлений через прес або перетертий на тертці попередньо очищений часник.

  • Приправляють отриману основу карі, хмелі-сунелі, меленою паприкою, сіллю і чорним меленим перцем, перемішують і поміщають на 30 хвилин у холодильник.


  • Сметанно-цибулевий соус

    Сметанний соус з часником, томатами, сиром і грибами - рецепти для риби, макаронів і шаурми

    Оригінальним смаком виходить сметанний соус з цибулею , який попередньо обсмажують на рослинному маслі або додавши при цьому трохи вершкового. Якщо не хочеться відчувати в готовому соусі скибочки пікантного овоча, можна обробити його заглибним блендером або перетерти через дрібне металеве сито.
    Інгредієнти:

  • сметана – 300 г;

  • ріпчаста цибуля – 300 г;

  • масло рослинне – 50 мл;

  • вода – 100 мл;

  • борошно – 1 ст. ложка;

  • сіль, перець.


  • Приготування

  • Шаткуємо кубиками ріпчасту цибулю обсмажують до м'якості і прозорості на олії.

  • Додають борошно, смажать 2 хвилини, безперервно помішуючи, після чого вливають воду.

  • Додають сіль, перець і протушивают цибульну масу ще 5-7 хвилин.

  • Закладають сметану, розмішують, за потреби приправляють, доводячи суміш до бажаного смаку, і знімають ємність з вогню.

  • Перед подачею сметанний цибульний соус охолоджують.


  • Сметанний соус з хроном

    Сметанний соус з часником, томатами, сиром і грибами - рецепти для риби, макаронів і шаурми

    Простий сметанний соус можна приготувати, змішавши сметану з перетертим коренем хрону і приправивши сіллю і цукром за смаком. Для отримання більш вишуканою версії тертий корінь попередньо обсмажують в олії з додаванням прянощів, оцту, а потім припускають зі сметаною, не даючи субстанції закипіти.
    Інгредієнти:

  • сметана – 300 г;

  • корінь хрону – 50 г;

  • масло рослинне – 30 мл;

  • бульйон – 100 мл;

  • борошно – 1 ст. ложка;

  • оцет бальзамічний або винний – 1 ч. ложка;

  • лавр – 1 шт.;

  • суміш перців в горошинах – 05 ч. ложки;

  • сіль, цукор, перець.


  • Приготування

  • Пасерують на маслі борошно, додають бульйон і сметану, прогрівають хвилину.

  • Корінь хрону перетирають на дрібній тертці, обсмажують в маслі 2 хвилини, додають горошини перцю, лавр, оцет, прогрівають ще 2 хвилини.

  • Видаляють лавровий лист, пробивають масу блендером, додають до сметані.

  • Припускають пікантний соус сметанний при постійному помішуванні 2-3 хвилини.


  • Сметанний соус з огірком і часником

    Сметанний соус з часником, томатами, сиром і грибами - рецепти для риби, макаронів і шаурми

    Ідеальний сметанний соус для риби або м'яса можна зробити, доповнивши базовий компонент подрібненим свіжим часником та солоними огірками. Гармонійно доповнить палітру смаку делікатний цибуля-різанець або цибулю-шалот, який попередньо подрібнюють і розтирають з сіллю. Замість кінзи підійде базилік, петрушка або суміш з декількох сортів зелені.
    Інгредієнти:

  • сметана – 250 г;

  • часник – 3-4 зубки;

  • цибуля-різанець і кінза – по 1 пучку;

  • солоні огірки – 2 шт.;

  • сіль, перець.


  • Приготування

  • Шаткуємо цибулю-різанець і кінзу, розтирають з дрібкою солі.

  • Закладають зелену масу до сметані, додають подрібнений часник і дрібно нарізані огірки.

  • Приправляють сметанний соус із зеленню за смаком, перемішують.


  • Сметанно-соєвий соус

    Сметанний соус з часником, томатами, сиром і грибами - рецепти для риби, макаронів і шаурми

    Приготування сметанного соусу за таким рецептом займе лічені хвилини, а результат перевершить всілякі очікування. Приємний пікантний смак отриманої добавки перетворить будь-яку страву з м'яса, риби, морепродуктів. Смачними з таким соусом будуть пельмені, вареники або балабушки, приготовані на сковороді або в духовці.
    Інгредієнти:

  • сметана – 250 г;

  • часник – 3 зубки;

  • лимон – 1 шт.;

  • соєвий соус – 2 ст. ложки або по смаку;

  • цукор – 05 ч. ложки або по смаку.


  • Приготування

  • У сметану додають видавлений через прес попередньо очищений часник, сік лимона.

  • Приправляють соус соєвим соусом і цукром за смаком, ретельно перемішують.


  • Сметанний соус для салату

    Сметанний соус з часником, томатами, сиром і грибами - рецепти для риби, макаронів і шаурми

    Сметана, доповнена мінімальним набором приправ, часто використовується в якості заправки для всіляких простих або вишуканих салатів. Спираючись на рекомендації наступного рецепту, вдасться приготувати сметанний соус для Цезаря» або інший оригінальної закуски з куркою або морепродуктами в складі.
    Інгредієнти:

  • сметана – 250 г;

  • часник – 2 зубки;

  • олія оливкова – 3 ст. ложки;

  • оцет яблучний або винний – 1 ст. ложка;

  • гірчиця – 1 ч. ложка;

  • цукор – 1 ч. ложка;

  • сіль, перець.


  • Приготування

  • Змішують масло з оцтом, гірчицею, сіллю, перцем і цукром.

  • Додають перетертий часник, сметану, перемішують до однорідності і дають настоятися.
    Додав: admin | 30-03-2018, 19:28
    Переглядів: 24