Пшоняні млинці - старовинні рецепти на пшоняної каші, крупах і борошні, з дріжджами і на кефірі
Пшоняні млинці є оригінальною різновидом улюбленого ласощі, має нетривіальні смакові і поживні характеристики. Вироби виходять пишні, м'які, повітряні, мають високу пористість і приємне, ні з чим незрівнянне, післясмак.
Існує маса старовинних або адаптованих до сучасних умов рецептів, що дозволяють сповна оцінити переваги способу створення подібних виробів.
Готуються млинці на пшонці, яку розварюють у воді до клейкою різної текстури по густоті, а потім доповнюють борошном, рідкою основою та іншими інгредієнтами.
Дріжджі вмішують в основу, охолоджену до температури не більше 40 градусів, після чого тісто залишають для визрівання виключно в теплі.
Печуть пшоняні млинці традиційним способом, наливаючи порції тіста на промаслений злегка сковороду і підрум'янюючи їх з двох сторін.
Для змазування сковороди переважно використовувати шматочок несолоного свинячого сала.
Приготувавши раз пшоняні млинці по старовинним рецептом, страва назавжди пропишеться в сімейному меню і буде однією з найбільш затребуваних серед домочадців версією. Після випікання вироби складають стопкою на тарілку, щедро змащуючи вершковим маслом і подають зі сметаною, медом, варенням, іншими добавками.
Інгредієнти:
пшоно – 1 склянка;
яйця – 3 шт.;
борошно – 25 склянки;
молоко – 1 стакан;
цукор – 30 г;
свіжі дріжджі – 20 г;
сіль – щіпка;
сало, масло.
Приготування
Заливають промиту крупу трьома склянками води і варять кашу, розтираючи її в процесі товкачиком.
В половині склянки теплого молока розчиняють цукор, дріжджі і ложку борошна, залишають хвилин на 30.
В теплу кашу вмішують молоко, яйця, борошно, опару, підсолюють, додають по потребі ще цукор.
Залишають тісто в теплі на годину, перемішують і дають знову піднятися.
Печуть пшоняні млинці на змащеній шматочком сала сковороді.
Не такими насиченими, але від цього не менш смачними виходять приготовані пшоняні млинці дріжджові за нижченаведеною технології. Тісто тут тільки трохи густіше, ніж для приготування традиційних виробів, однак при бажанні можна додати трохи більше борошна, щоб збільшити товщину улюблених ласощів.
Інгредієнти:
пшоно – 1 склянка;
яйця – 2 шт.;
борошно – 320 г;
молоко – 750 мл;
цукор – 40 г;
масло рослинне – 3 ст. ложки;
свіжі дріжджі – 30 г;
сіль.
Приготування
У склянці теплого молока розчинити дріжджі, ложку цукру і борошна, залишають на 30 хвилин.
Варять пшоняну кашу, охолоджують, додають решту молока, яйця, цукор, сіль, опару і борошно.
Залишають тісто в теплі на 30 хвилин.
Вмішують в основу масло і випікають з неї на розігрітій сковороді пшоняні дріжджові млинці.
При бажанні приготувати апетитні і смачні млинці на пшоняної каші можна і без участі дріжджів, тим самим заощадивши значну частку часу. Тісто в цьому випадку не вимагає тривалої расстойки і визрівання, а свою пишність і пористість набуває за рахунок додавання до складу погашеної харчової соди.
Інгредієнти:
пшоно – 1 склянка;
яйця – 2 шт.;
борошно – 15 склянки;
молоко – 750 мл;
цукор – 50 г;
масло рослинне – 3 ст. ложки;
погашена сода – 05 ч. ложки;
сіль.
Приготування
Відварюють у воді пшоно, розтирають товкачем.
Додають молоко, яйця, цукор, сіль, погашену оцтом або лимонним соком соду і борошно.
Розмішують тісто до однорідної текстури віночком.
Печуть пшоняні млинці без дріжджів на промазаної шматочком сала або масла сковороді до рум'янцю з двох сторін.
У Мордовії млинці з пшоняної каші називають пачат. Їх готують із дріжджового густого тесту, завдяки чому вироби вдаються товстими, але одночасно пористими і повітряними. Ласощі подають стопкою з достатком усіляких солодких і несолодких соусів, з медом, ягодами, просто з топленим маслом або зі сметаною.
Інгредієнти:
пшоно – 1 склянка;
яйця – 2 шт.;
борошно – 320 г;
молоко – 250 мл;
цукор – 20 г;
сухі дріжджі – 1 ч. ложка;
сіль, масло або сало.
Приготування
Нагрівають 05 склянки молока, додають дріжджі, цукор і ложку борошна, розмішують, залишають на півгодини в теплі.
З пшона варять в'язку кашу, додають решту молока, яйця, сіль і опару.
Вмішують борошно, тісто залишають для підходу на 1-15 години.
Печуть мордовські пшоняні млинці на промасленим або змащену салом сковороді, наливаючи порції тіста в центр і даючи йому розтектися і підрум'янитися.
Менш клопітно у приготуванні, але при цьому однаково смачні млинці з пшоняної борошна на дріжджах. У даному разі відпадає необхідність варіння каші з пшона. При використанні свіжих дріжджів замість сухих їх попередньо розпускають в теплому молоці з додаванням невеликої кількості цукру.
Інгредієнти:
пшоняна борошно – 1 склянка;
яйця – 3 шт.;
борошно пшеничне – 200 г;
молоко – 05 л;
цукор – 20-40 г;
сухі дріжджі – 1 ч. ложка;
сіль, масло або сало.
Приготування
Молоко нагрівають, не даючи йому закипіти, виливають половину до пшоняної борошна, перемішують, дають охолонути до теплого стану.
Всипають пшеничне борошно з дріжджами, знову розмішують.
Виливають молоко, що залишилося, додають цукор, сіль, залишають на 2 години в теплі.
Вмішують збиті окремо жовтки і білки.
Печуть млинці з пшоняною борошном на промазаної жиром сковороді, підрум'янюючи з двох сторін.
Дивно насиченими і апетитно пористими будуть пшоняні татарські млинці. В даному випадку в якості рідкої основи використовується вода, замість якої можна взяти молоко або сироватку. Кількість цукру, додається після бродіння можна відрегулювати за смаком, збільшивши або зменшивши її кількість.
Інгредієнти:
пшоно – 1 склянка;
яйця – 2 шт.;
борошно – 320-350 м;
вода – 05 л;
цукор – 4-5 ст. ложок;
свіжі дріжджі – 15 г;
сода – 05 ч. ложки;
рослинна масло – 3 ст. ложки;
сіль, масло або сало.
Приготування
З пшона варять розсипчасту м'яку кашу, розтирають її товкачем.
Перетирають дріжджі з двома ложками цукру.
Додають теплу воду, кашу, борошно, тісто залишають у глибокій ємності на ніч.
Вмішують в опару яйця, сіль, цукор, що залишився, розведену в ложці води соду, масло.
Печуть татарські млинці з пшенкой традиційним способом.
Якщо немає бажання возитися з дріжджовим тістом , але хочеться скуштувати вироби з пшоном, наступний рецепт підійде для реалізації ідеї в кращому вигляді. В даному випадку готуються млинці з пшоняної каші на кефірі, в якому попередньо гасять соду, надає ласощів м'якість, пишність і легкість.
Інгредієнти:
пшоно – 1 склянка;
яйця – 2 шт.;
борошно – 320-350 м;
молоко – 250 мл;
кефір – 400 мл;
цукор – 2 ст. ложки;
сода – 05 ч. ложки;
рослинне масло – 3 ст. ложки;
сіль.
Приготування
Варять кашу з пшона, остуджують.
В кефірі розчиняють соду.
Додають збиті з цукром і сіллю яйця, кашу, молоко, борошно та олія.
Розмішують тісто до однорідної текстури і печуть млинці на розігрітій блиннице, підрум'янюючи порції тіста з двох сторін.
Далі про те, як приготувати млинці на пшонці без додавання яєць та інших компонентів тваринного походження. В цьому випадку базовим компонентом будуть пшоняні пластівці, які до того ж ще і швидко готуються, не вимагаючи тривалого варіння. Товщину виробів можна відрегулювати кількістю додається борошна.
Інгредієнти:
пшоняні пластівці – 1 стакан;
окріп – 3 склянки;
борошно – 500 г;
вода – 3 склянки;
дріжджі свіжі – 20 г;
цукор – 2 ст. ложки;
сіль, рослинне масло.
Приготування
Пластівці заливають окропом, проварюють 3 хвилини, остуджують.
Дріжджі розчиняють з цукром в 05 склянки теплої води.
У кашу додають борошно, склянку води, дріжджову суміш, сіль, залишають у теплі на 2 години.
Вливають решту теплу воду, розмішують і дають постояти ще 15 хвилин.
Випікають млинці на промазаної злегка маслом сковороді.
Ще один оригінальний спосіб поліпшити смак класичних виробів – додати до складу тесту не тільки пшоняну кашу, але і манну крупу. Приголомшливу рихлість виробів додадуть частково дріжджі з содою, і в деякій мірі факт додавання після першої расстойки борошняний основи окропу. Кількість цукру може змінюватися за бажанням в більшу або меншу сторону.
Інгредієнти:
пшоно і манка – по 1 склянці;
яйця – 4 шт.;
борошно 160 г;
окріп – 250 мл;
цукор – 100 г;
дріжджі свіжі – 20 г;
рослинне масло – 2 ст. ложки;
сіль.
Приготування
З пшона варять рідку кашу, охолоджують.
Додають цукор, сіль, манку, яйця, розведені у воді дріжджі, борошно.
Залишають основу для вистоювання на годину.
Вливають в основу склянку окропу, розмішують, дають постояти ще 30 хвилин.
Випікають млинці з манкою пшоняні на промасленим сковороді.
Наступний рецепт приготування пшенных млинців не містить пшеничного борошна, її замінить картопляний крохмаль. Пшоно в даному випадку заливають на кілька хвилин окропом, після чого просушують в духовці, а потім подрібнюють за допомогою кавомолки. Перед додаванням в тісто отриману з крупи борошно запарюють окропом.
Інгредієнти:
пшоно і крохмаль – по 1 склянці;
молоко – 300 мл;
яйця – 4 шт.;
цукор – 40 г;
рослинне масло – 2 ст. ложки;
сіль.
Приготування
Варять кашу з пшона, ретельно розтирають її товкачем до охолодження.
Додають молоко, цукор, сіль, жовтки.
Збивають до піків білки, вмішують в тісто.
З отриманої основи випікають млинці, розмішуючи суміш перед парканом кожній порції.
Поданий далі рецепт пшенных млинці на дріжджах дозволить приготувати на основі каші з пшона смачні вироби для включення в пісне або вегетаріанське меню. При бажанні складу тесту можна доповнити ваніллю, меленою корицею, що додасть готовому ласощів особливе пахощі і додатковий смак.
Інгредієнти:
пшоно – 05 склянки;
вода – 1 л;
дріжджі – 20 г;
цукор – 100 г;
борошно – 15 склянки;
рослинне масло – 3 ст. ложки;
сіль.
Приготування
Пшоно промивають кілька разів у гарячій воді, після чого заливають водою і готують до повного розварювання.
Після охолодження рідкої каші до 40 градусів додають в неї цукор, дріжджі, сіль, борошно, розмішують і залишають до збільшення в об'ємі вдвічі.
Вмішують в тісто олію і випікають їх нього млинці традиційним зразком.
Як спекти пшоняні млинці?
Існує маса старовинних або адаптованих до сучасних умов рецептів, що дозволяють сповна оцінити переваги способу створення подібних виробів.
Товсті пшоняні млинці по старовинним рецептом
Приготувавши раз пшоняні млинці по старовинним рецептом, страва назавжди пропишеться в сімейному меню і буде однією з найбільш затребуваних серед домочадців версією. Після випікання вироби складають стопкою на тарілку, щедро змащуючи вершковим маслом і подають зі сметаною, медом, варенням, іншими добавками.
Інгредієнти:
Приготування
Млинці на пшоняної каші з дріжджами
Не такими насиченими, але від цього не менш смачними виходять приготовані пшоняні млинці дріжджові за нижченаведеною технології. Тісто тут тільки трохи густіше, ніж для приготування традиційних виробів, однак при бажанні можна додати трохи більше борошна, щоб збільшити товщину улюблених ласощів.
Інгредієнти:
Приготування
Пшоняні млинці без дріжджів – рецепт
При бажанні приготувати апетитні і смачні млинці на пшоняної каші можна і без участі дріжджів, тим самим заощадивши значну частку часу. Тісто в цьому випадку не вимагає тривалої расстойки і визрівання, а свою пишність і пористість набуває за рахунок додавання до складу погашеної харчової соди.
Інгредієнти:
Приготування
Мордовські товсті млинці на пшонці товсті
У Мордовії млинці з пшоняної каші називають пачат. Їх готують із дріжджового густого тесту, завдяки чому вироби вдаються товстими, але одночасно пористими і повітряними. Ласощі подають стопкою з достатком усіляких солодких і несолодких соусів, з медом, ягодами, просто з топленим маслом або зі сметаною.
Інгредієнти:
Приготування
Млинці з пшоняної борошна – рецепт
Менш клопітно у приготуванні, але при цьому однаково смачні млинці з пшоняної борошна на дріжджах. У даному разі відпадає необхідність варіння каші з пшона. При використанні свіжих дріжджів замість сухих їх попередньо розпускають в теплому молоці з додаванням невеликої кількості цукру.
Інгредієнти:
Приготування
Татарські млинці на пшонці дріжджові
Дивно насиченими і апетитно пористими будуть пшоняні татарські млинці. В даному випадку в якості рідкої основи використовується вода, замість якої можна взяти молоко або сироватку. Кількість цукру, додається після бродіння можна відрегулювати за смаком, збільшивши або зменшивши її кількість.
Інгредієнти:
Приготування
Пшоняні млинці на кефірі
Якщо немає бажання возитися з дріжджовим тістом , але хочеться скуштувати вироби з пшоном, наступний рецепт підійде для реалізації ідеї в кращому вигляді. В даному випадку готуються млинці з пшоняної каші на кефірі, в якому попередньо гасять соду, надає ласощів м'якість, пишність і легкість.
Інгредієнти:
Приготування
Млинці з пшенных пластівців
Далі про те, як приготувати млинці на пшонці без додавання яєць та інших компонентів тваринного походження. В цьому випадку базовим компонентом будуть пшоняні пластівці, які до того ж ще і швидко готуються, не вимагаючи тривалого варіння. Товщину виробів можна відрегулювати кількістю додається борошна.
Інгредієнти:
Приготування
Пшоняні млинці з манкою
Ще один оригінальний спосіб поліпшити смак класичних виробів – додати до складу тесту не тільки пшоняну кашу, але і манну крупу. Приголомшливу рихлість виробів додадуть частково дріжджі з содою, і в деякій мірі факт додавання після першої расстойки борошняний основи окропу. Кількість цукру може змінюватися за бажанням в більшу або меншу сторону.
Інгредієнти:
Приготування
Пшоняні млинці без борошна
Наступний рецепт приготування пшенных млинців не містить пшеничного борошна, її замінить картопляний крохмаль. Пшоно в даному випадку заливають на кілька хвилин окропом, після чого просушують в духовці, а потім подрібнюють за допомогою кавомолки. Перед додаванням в тісто отриману з крупи борошно запарюють окропом.
Інгредієнти:
Приготування
Пісні пшоняні млинці
Поданий далі рецепт пшенных млинці на дріжджах дозволить приготувати на основі каші з пшона смачні вироби для включення в пісне або вегетаріанське меню. При бажанні складу тесту можна доповнити ваніллю, меленою корицею, що додасть готовому ласощів особливе пахощі і додатковий смак.
Інгредієнти:
Приготування
Рекомендуємо добрі рецепти
Млинці на манці дріжджові, з молоком, кефіром і без борошна - рецепти марокканської, мордовської і татарської страви
Млинці на манці мають чудовий смак приємний, завжди виходять ніжними, м'якими. Ризик невдач при приготуванні улюбленої страви на основі манної
Пісні млинці швидко і смачно - рецепти на дріжджах і мінеральній воді з гречаної і кукурудзяним борошном
Готувати вдома пісні млинці швидко і смачно, рецепти яких прості і невигадливі, одне задоволення. Навіть таке лаконічне страву легко різноманітити,
Товсті пишні млинці на кефірі - рецепт
Варіантів різноманітних млинців існує неймовірне безліч і далі поговоримо саме про товстих, пухких виробах. Розповімо, як домогтися повітряного
Товсті млинці на кефірі
Побалуйте домашніх новим ласощами - смачними, товстими млинцями на кисломолочної основі. Такий сніданок неодмінно оцінять і малюки, і дорослі. Далі
Пшоняні биточки
З такої простої і дуже корисною крупи пшоно можна готувати не тільки каші. Далі ми розповімо вам, як зробити пшоняні биточки. Навіть ті, хто не
Пшоняні млинці
Пшоняні млинці - це популярний мордовське блюдо, яке готується з пшоняної каші або борошна. Його називають пачат. Давайте розглянемо декілька цікавих