Балик з товстолобика в домашніх умовах
Чудовий рибний балик, який часто невиправдано дорого коштує в магазинах, ви можете з легкістю і всього за 8 днів приготувати вдома. Ці два рецепту послужать вам основою, ну а ваша фантазія в застосуванні спецій зробить цей продукт ще смачніше.
Інгредієнти:
товстолобик – 6 кг;
вода – 4 л;
сіль – 250 г;
лаврове листя – 4 листки;
перець запашний – 7 горошин;
перець горошок – 10 горошин.
Приготування
Рибу вибирати краще побільше вагою від 3 кг, так як до цього ваги товстолобик практично не набирає жир і балик вийде дуже сухим. Другий головне питання у виборі товстолобика для балика це перевірити його запах, не на свіжість, а взагалі на сторонній запах, так як він часто пахне тванню, а такий товстолобик на балик не згодиться.
Рибу добре вимийте і очистіть від луски, відріжте всі плавники, хвіст і голову. Після акуратно зробіть надріз по черевцю і витягніть нутрощі намагаючись їх не порвати до повного витягу з риби. Потім, розгорнувши рибу зсередини, перерубите гострим маленьким сокиркою ребра у місці з'єднання із хребтом. Переверніть рибу і зовні гострим ножем уздовж хребта з обох сторін відокремте спинку від верхніх кісток хребта, потім акуратно ножем відокремте обидві половини товстолобика за місцем заздалегідь порубанных ребер. Таким чином у вас вийшло дві половини з ребрами і окремо хребет товстолобика.
Зважте обидві половини риби, додайте до ваги води використовуваної для розсолу і тепер можна буде точно визначити скільки потрібно солі. На кожен кілограм загальної ваги риби і води ви повинні покласти 35 г солі в розсіл. Після цього з'єднаєте у воді спеції і сіль, потім прокип'ятіть розсіл і після охолодження залийте майбутній балик. У такій суміші товстолобик повинен простояти від 4 до 6 днів в холодильнику. Слідом за тим рибу необхідно обсушити і повісити сушитися на ніч направивши на неї включений вентилятор. А вже до ранку балик вкриється легким скоринкою, так сказати схопиться. Після цього вже можна буде просушити його ще 3 дня вже без вентилятора. Показники готовності - це гарна скоринка, виступ крапельок жиру на скоринці і бурштиновий колір балика, якщо дивитися на просвіт.
Інгредієнти:
товстолобик – 3 кг;
цукровий пісок – 90 г;
сіль – 700 г;
лаврове листя – 3 листка;
духмяний перець – 10 горошин;
перець горошок – 15 горошин;
куркума – 3 ст. ложки;
коріандр – 1 ст. ложка.
Приготування
Повністю підготувати рибу, промивши, почистивши і обробив товстолобика так щоб у вас вийшло два шматки філе. Ці два шматки можна розділити навпіл, але це просто для зручності при засаливании. Всі інші інгредієнти змішати і просипати цією сумішшю дно того посуду, в якій буде відбуватися засолення. Зверху викладайте філе і знову засипте сіллю зі спеціями, можна робити в декілька шарів, неодмінно просипаючи кожен. Встановіть гніт і на 5 днів залиште в найбільш прохолодному місці. Після рибу обмийте і залийте на 6 годин холодною водою, після чого вже можна буде її обсушити і вивісити вялиться.
Як зробити сиров'ялений балик з товстолобика в домашніх умовах - рецепт
Інгредієнти:
Приготування
Рибу вибирати краще побільше вагою від 3 кг, так як до цього ваги товстолобик практично не набирає жир і балик вийде дуже сухим. Другий головне питання у виборі товстолобика для балика це перевірити його запах, не на свіжість, а взагалі на сторонній запах, так як він часто пахне тванню, а такий товстолобик на балик не згодиться.
Рибу добре вимийте і очистіть від луски, відріжте всі плавники, хвіст і голову. Після акуратно зробіть надріз по черевцю і витягніть нутрощі намагаючись їх не порвати до повного витягу з риби. Потім, розгорнувши рибу зсередини, перерубите гострим маленьким сокиркою ребра у місці з'єднання із хребтом. Переверніть рибу і зовні гострим ножем уздовж хребта з обох сторін відокремте спинку від верхніх кісток хребта, потім акуратно ножем відокремте обидві половини товстолобика за місцем заздалегідь порубанных ребер. Таким чином у вас вийшло дві половини з ребрами і окремо хребет товстолобика.
Зважте обидві половини риби, додайте до ваги води використовуваної для розсолу і тепер можна буде точно визначити скільки потрібно солі. На кожен кілограм загальної ваги риби і води ви повинні покласти 35 г солі в розсіл. Після цього з'єднаєте у воді спеції і сіль, потім прокип'ятіть розсіл і після охолодження залийте майбутній балик. У такій суміші товстолобик повинен простояти від 4 до 6 днів в холодильнику. Слідом за тим рибу необхідно обсушити і повісити сушитися на ніч направивши на неї включений вентилятор. А вже до ранку балик вкриється легким скоринкою, так сказати схопиться. Після цього вже можна буде просушити його ще 3 дня вже без вентилятора. Показники готовності - це гарна скоринка, виступ крапельок жиру на скоринці і бурштиновий колір балика, якщо дивитися на просвіт.
Смачний солений балик по-домашньому з товстолобика
Інгредієнти:
Приготування
Повністю підготувати рибу, промивши, почистивши і обробив товстолобика так щоб у вас вийшло два шматки філе. Ці два шматки можна розділити навпіл, але це просто для зручності при засаливании. Всі інші інгредієнти змішати і просипати цією сумішшю дно того посуду, в якій буде відбуватися засолення. Зверху викладайте філе і знову засипте сіллю зі спеціями, можна робити в декілька шарів, неодмінно просипаючи кожен. Встановіть гніт і на 5 днів залиште в найбільш прохолодному місці. Після рибу обмийте і залийте на 6 годин холодною водою, після чого вже можна буде її обсушити і вивісити вялиться.
Рекомендуємо добрі рецепти
Балик з риби
Приготування домашніх делікатесів - справа не швидка, хоча всі очікування виправдовуються дивовижним смаком, без шкідливих добавок. Далі максимально
Як замаринувати товстолобика в домашніх умовах?
Товстолобик, маринований за запропонованим далі рецептом, виходить неймовірно смачним і підійде для дружньої посиденьки. Ваші гості неодмінно оцінять
Як замаринувати товстолобика?
Напевно, запропоновані далі рецепти здивують багатьох. І не дивно, адже ми звикли готувати товстолобика зовсім іншими способами, запікати або смажити
Балик з товстолобика
Любите смачну солону і копчену рибку? Тоді вам знадобляться рецепти з цієї статті. Ми розповімо про те, як зробити смачний балик з товстолобика, який
Як приготувати товстолобика в духовці?
Страви з товстолобика відносяться до дієтичних завдяки тому, що легко засвоюються організмом і практично не містять жиру. Готувати з товстолобика
Балик з сома
Любите солененькую рибку? Приготуйте балик з сома. Думаєте, це важко? Рецепту легше не буває. Читайте наданий матеріал, з нього ви всі дізнаєтеся.