Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!

Балик з риби

28-04-2016, 20:53
1 027
Балик з риби
У свідомості більшості балик з риби вважається дорогим блюдом, яке частіше подають до столу з важливого приводу. На ділі ж приготувати і подати балик можна в рамках звичайної повсякденної трапези, а в якості сировини не обов'язково використовувати тільки червоні сорти риби, можна пускати в хід окунів, товстолобиків або лящів . Завзятим рибалкам і їх сім'ї рецепти з даного матеріалу послужать особливо хорошу службу, так як кращий балик завжди виходить з свіжого улову.

Як зробити балик з риби в домашніх умовах?


Рецепт простого балика, крім самої риби, включає в свій склад сіль і цукор. Ніяких конкретних вказівок щодо граммовки ні, досить запам'ятати просту пропорцію: 10 столових ложок солі і 3 столові ложки цукру на кожне кіло риби. Виходячи з цієї пропорції ви зможете приготувати будь-яку жирну рибу, дотримуючись описаної нижче технології.
Починаємо з оброблення риби. Виконати її потрібно дуже ретельно і уважно, очистивши черевну порожнину не тільки внутрішньо, але і від плівок і згустків крові. Очищене черевце сполосніть і обсушіть тушку. Тепер відрізаємо хвіст і зрізаємо черевні стінки. Решту тушку ділимо на 6-8 рівних шматків. Товщина шматків не повинна бути менше півтора сантиметрів, інакше балик пересохне, але і занадто товстої рибна м'якоть бути не може, інакше прокисне всередині.
Тепер посипте емальований посуд сумішшю цукру з сіллю так, щоб ця суміш покрила дно на 2-3 мм Далі викладіть скибочки риби, пересипаючи кожен шар сіллю. Складену та просолену рибу накрийте плавниками і черевцями, далі накрийте все кришкою відповідного розміру і поставте під гніт.
Через 5-6 днів рибу необхідно добре промити холодною водою, щоб позбутися від надлишків солі. Далі шматочки обсушиваются і підвішуються на протязі (не на сонці!) під марлею. Через три доби приготування балика з риби закінчено, його можна пробувати чи прибирати на зберігання.

Балик з риби – рецепт


Якщо ви вирішили приготувати балик з невеликою риби, вагою до 3 кг, то спосіб приготування буде трохи відрізнятися. Вибравши тушку, обережно проріжте її з боку спини, щоб не пошкодити жовчний міхур. Розкрийте тушку на кшталт книги, обидві половини будуть скріплені між собою черевними стінками. Вичистіть все нутрощі і позбавтеся від плівки. Зріжте хребет, промийте тушку і обсушіть її. Насипте сіль у пластикову, скляний або емальований посуд, після чого додайте поверх тушку і присипте такою ж кількістю солі. Залиште рибу під гнітом на термін до 12 годин. Після зайву сіль промийте і замочіть рибу в холодній воді ще на 1-2 години (велику рибу вимочують менше). Тепер тушку можна дістати, обсушити, обмотати просоченої оцтовим розчином марлею і залишити підсихати на протязі. Після висихання рибу залишають у холодильнику на добу, попередньо обернувши папером. Після, черевні стінки розкривають і фіксують розпірками з шпажок і дають рибі просушитись на протязі повторно, протягом всієї ночі.

Балик з червоної риби в домашніх умовах


Інгредієнти:

  • форель - 29 кг;

  • сіль - 55 г;
  • Балик з риби

  • спеції для риби - 1 ст. ложка.


  • Приготування
    Очистивши тушку форелі і розділивши її навпіл, натріть половинки сіллю і поставте під гніт в холодильник на дві доби. По завершенні процесу засолювання, рибу промивають і обсушують, після чого натирають сумішшю спецій для риби і підвішують вялиться в тіні на протязі, обмотавши марлею. Під рибу поставте будь-яку ємність, щоб збирати капає жир. Через 5-7 діб (в залежності від товщини шматка), рибу можна знімати і пробувати. Зберігати балик найкраще попередньо обернувши папером.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Балик з жереха
    Балик з жереха
    Сьогодні дуже популярні різноманітні домашні делікатеси. І це зрозуміло, адже у продажу складно знайти по-справжньому якісний продукт. Далі
    Лящ в'ялений
    Лящ в'ялений
    Більшість любителів пива вибирають в якості закуски в'ялену рибину. І, звичайно, краще, якщо вона буде виготовлена власноруч. Про те, як в'ялити ляща
    Балик з товстолобика
    Балик з товстолобика
    Любите смачну солону і копчену рибку? Тоді вам знадобляться рецепти з цієї статті. Ми розповімо про те, як зробити смачний балик з товстолобика, який
    Балик з сома
    Балик з сома
    Любите солененькую рибку? Приготуйте балик з сома. Думаєте, це важко? Рецепту легше не буває. Читайте наданий матеріал, з нього ви всі дізнаєтеся.
    Свинячий балик
    Свинячий балик
    Свинячий балик - це дуже ніжне, поживне і корисне блюдо, на відміну від всіх сучасних ковбас, сосисок та інших копченостей. Хочете приготувати його в
    Як зберігати рибу?
    Як зберігати рибу?
    Риба - продукт швидкопсувний. Про те, як її правильно зберігати ми розповімо в нашій статті. Давайте розберемося, як зберігати свіжу, солону, копчену