Дріжджове тісто «як пух» на кефірі
Дріжджове тісто заслужено вважається далеко не самим простим у приготуванні. При його замішуванні слід правильно враховувати температуру інгредієнтів і час їх вистоювання, але якщо ви зможете дотримати всі правила – рецепт віддячить вам сповна: тісто вийде дивно пишним і не буде черствіти протягом декількох днів. Але в кулінарії важко досягти досконалості, нові технології і рецепти створюються і безперервно вдосконалюються. Те ж трапилося і з дріжджовим тістом. Виявилося, що якщо приготувати тісто на кефірі, то воно виходить легким як пух, ідеально доповнюючи найрізноманітніші начинки і тая у роті.
Як ми відзначали раніше, одне з головних правил роботи з дріжджовим тістом – дотримання правильної температури інгредієнтів. Так як кефір зберігається в холодильнику, досягнути бажаної температури можна за допомогою делікатного нагріву або завдяки розбавленню молочного продукту водою. В рецепті нижче ми вирішили піти по другому шляху.
Інгредієнти:
вода - 100 мл;
кефір - 155 мл;
вершкове масло - 55 г;
яйце - 1 шт.;
борошно - 455 г;
цукор - 55 г;
інстантні дріжджі - 10 р.
Приготування
Підігрійте воду до температури, трохи вище необхідної для активації дріжджів. Розведіть гарячою водою холодний кефір і додайте щіпку цукру. На поверхню розчину висипте дріжджі і залиште їх до активації. Влийте готовий розчин до збитого з розтопленим маслом яйцю, а потім всипте цукор, що залишився і перемішайте. З'єднайте рідкі інгредієнти з борошном. Пластичне і м'яке тісто залиште на расстойку в теплі, а коли воно подвоїться в обсязі, обімніть і ділите на порції. Після формування пиріжки залишають для повторної вистоювання ще на півгодини, а потім відправляють в духовку.
Цей рецепт дріжджового тіста прісного «як пух» для пиріжків можна доповнити сіллю і цукром на свій смак. Якщо готуєте солодку випічку, то всипте не більше половини склянки цукру, нехай всю солодкість забезпечить начинка, а для солоних пиріжків буде достатньо хорошої дрібку солі.
Інгредієнти:
сухі дріжджі - 15 г;
кефір - 355 мл;
вода - 55 мл;
рослинне масло - 55 мл;
борошно - 510 г;
сода - 1/2 ч. ложки.
Приготування
Підігрів воду до температури трохи вище температури тіла, всипте до неї щіпку цукру і самі дріжджі. Через 10 хвилин, коли вода стане пінної і придбає кремовий відтінок, влийте розчин в кефір і додайте рослинне масло. На даний момент в основі для тесту міститься досить багато кислоти, яку забезпечує кефір, її необхідно нейтралізувати, щоб створити максимально комфортні умови для розвитку дріжджів, з цією метою всипте в тісто трохи соди. Готовий розчин перелийте до борошна і замісити гладке тісто. Залиште його на расстойку приблизно на годину, а після його підняття, приступайте до формування пиріжків. Готові пиріжки слід залишити піднятися повторно, а потім можна приступати до їх приготування в духовці (температура 190 градусів) або у фритюрі.
Інгредієнти:
кефір - 240 мл;
сухі дріжджі - 10 г;
рослинне масло - 115 мл;
цукор - 15 г;
борошно - 370 р.
Приготування
З'єднайте кефір з маслом і обережно нагрійте до теплого, стежачи за тим, щоб молочний білок не згорнувся. В підігрітої суміші розчиніть цукор і всипте дріжджі. Залиште розчин на 10 хвилин, а по закінченні часу влийте його до борошна. Замісивши дріжджове тісто, м'яке, як пух, залиште на півгодини, а потім сформуйте пиріжки. Готові пиріжки запікають при 200 градусах до зарум'янювання.
Рецепт дріжджового тіста «як пух»
Як ми відзначали раніше, одне з головних правил роботи з дріжджовим тістом – дотримання правильної температури інгредієнтів. Так як кефір зберігається в холодильнику, досягнути бажаної температури можна за допомогою делікатного нагріву або завдяки розбавленню молочного продукту водою. В рецепті нижче ми вирішили піти по другому шляху.
Інгредієнти:
Приготування
Підігрійте воду до температури, трохи вище необхідної для активації дріжджів. Розведіть гарячою водою холодний кефір і додайте щіпку цукру. На поверхню розчину висипте дріжджі і залиште їх до активації. Влийте готовий розчин до збитого з розтопленим маслом яйцю, а потім всипте цукор, що залишився і перемішайте. З'єднайте рідкі інгредієнти з борошном. Пластичне і м'яке тісто залиште на расстойку в теплі, а коли воно подвоїться в обсязі, обімніть і ділите на порції. Після формування пиріжки залишають для повторної вистоювання ще на півгодини, а потім відправляють в духовку.
Рецепт дріжджового тіста «як пух» на кефірі
Цей рецепт дріжджового тіста прісного «як пух» для пиріжків можна доповнити сіллю і цукром на свій смак. Якщо готуєте солодку випічку, то всипте не більше половини склянки цукру, нехай всю солодкість забезпечить начинка, а для солоних пиріжків буде достатньо хорошої дрібку солі.
Інгредієнти:
Приготування
Підігрів воду до температури трохи вище температури тіла, всипте до неї щіпку цукру і самі дріжджі. Через 10 хвилин, коли вода стане пінної і придбає кремовий відтінок, влийте розчин в кефір і додайте рослинне масло. На даний момент в основі для тесту міститься досить багато кислоти, яку забезпечує кефір, її необхідно нейтралізувати, щоб створити максимально комфортні умови для розвитку дріжджів, з цією метою всипте в тісто трохи соди. Готовий розчин перелийте до борошна і замісити гладке тісто. Залиште його на расстойку приблизно на годину, а після його підняття, приступайте до формування пиріжків. Готові пиріжки слід залишити піднятися повторно, а потім можна приступати до їх приготування в духовці (температура 190 градусів) або у фритюрі.
Дріжджове тісто – м'яка, як пух
Інгредієнти:
Приготування
З'єднайте кефір з маслом і обережно нагрійте до теплого, стежачи за тим, щоб молочний білок не згорнувся. В підігрітої суміші розчиніть цукор і всипте дріжджі. Залиште розчин на 10 хвилин, а по закінченні часу влийте його до борошна. Замісивши дріжджове тісто, м'яке, як пух, залиште на півгодини, а потім сформуйте пиріжки. Готові пиріжки запікають при 200 градусах до зарум'янювання.
Рекомендуємо добрі рецепти
Дріжджове тісто на пиріжки на сухих дріжджах
Варіантів швидкого дріжджового тіста існує безліч, і ми постаралися зібрати найбільш доступні і максимально зрозумілі навіть для новачків в
Здобне дріжджове тісто для пирогів в духовці
Багато любителів солодкої випічки віддають перевагу саме здобу. Однак приготування такої основи вимагає достатньо часу і дотримання базових правил.
Тісто на біляші з м'ясом
Приготувати справжні біляші не складно, головне-визначити для себе відповідний спосіб їх втілення. І, якщо з начинкою все цілком зрозуміло, то
Швидке тісто для пиріжків
Якщо не бажаєте возитися з тістом довго, а домашньої випічки вже дуже хочеться, значить ця стаття вам точно сподобається. Розповімо, як швидко і без
Дріжджове тісто для пиріжків в духовці
Поспіх – не краща зброя в гонитві за ідеальним дріжджовим тістом, але якщо часу обмаль, то скоротити витрати можна скориставшись нашими
Пиріжки з малиною з дріжджового тіста
Пишна дріжджова випічка доведеться по душі багатьом дорослим і, звичайно, дітворі. Особливо якщо начинка буде з улюблених ягід. Пропонуємо рецепти