Дріжджове тісто заслужено вважається далеко не самим простим у приготуванні. При його замішуванні слід правильно враховувати температуру інгредієнтів і час їх вистоювання, але якщо ви зможете дотримати всі правила – рецепт віддячить вам сповна: тісто вийде дивно пишним і не буде черствіти протягом декількох днів. Але в кулінарії важко досягти досконалості, нові технології і рецепти створюються і безперервно вдосконалюються. Те ж трапилося і з дріжджовим тістом. Виявилося, що якщо приготувати тісто на кефірі, то воно виходить легким як пух, ідеально доповнюючи найрізноманітніші начинки і тая у роті.
Рецепт дріжджового тіста «як пух»
Як ми відзначали раніше, одне з головних правил роботи з дріжджовим тістом – дотримання правильної температури інгредієнтів. Так як кефір зберігається в холодильнику, досягнути бажаної температури можна за допомогою делікатного нагріву або завдяки розбавленню молочного продукту водою. В рецепті нижче ми вирішили піти по другому шляху.
Інгредієнти: вода - 100 мл; кефір - 155 мл; вершкове масло - 55 г; яйце - 1 шт.; борошно - 455 г; цукор - 55 г; інстантні дріжджі - 10 р. Приготування Підігрійте воду до температури, трохи вище необхідної для активації дріжджів. Розведіть гарячою водою холодний кефір і додайте щіпку цукру. На поверхню розчину висипте дріжджі і залиште їх до активації. Влийте готовий розчин до збитого з розтопленим маслом яйцю, а потім всипте цукор, що залишився і перемішайте. З'єднайте рідкі інгредієнти з борошном. Пластичне і м'яке тісто залиште на расстойку в теплі, а коли воно подвоїться в обсязі, обімніть і ділите на порції. Після формування пиріжки залишають для повторної вистоювання ще на півгодини, а потім відправляють в духовку.
Рецепт дріжджового тіста «як пух» на кефірі
Цей рецепт дріжджового тіста прісного «як пух» для пиріжків можна доповнити сіллю і цукром на свій смак. Якщо готуєте солодку випічку, то всипте не більше половини склянки цукру, нехай всю солодкість забезпечить начинка, а для солоних пиріжків буде достатньо хорошої дрібку солі.
Інгредієнти: сухі дріжджі - 15 г; кефір - 355 мл; вода - 55 мл; рослинне масло - 55 мл; борошно - 510 г; сода - 1/2 ч. ложки. Приготування Підігрів воду до температури трохи вище температури тіла, всипте до неї щіпку цукру і самі дріжджі. Через 10 хвилин, коли вода стане пінної і придбає кремовий відтінок, влийте розчин в кефір і додайте рослинне масло. На даний момент в основі для тесту міститься досить багато кислоти, яку забезпечує кефір, її необхідно нейтралізувати, щоб створити максимально комфортні умови для розвитку дріжджів, з цією метою всипте в тісто трохи соди. Готовий розчин перелийте до борошна і замісити гладке тісто. Залиште його на расстойку приблизно на годину, а після його підняття, приступайте до формування пиріжків. Готові пиріжки слід залишити піднятися повторно, а потім можна приступати до їх приготування в духовці (температура 190 градусів) або у фритюрі.
Дріжджове тісто – м'яка, як пух
Інгредієнти: кефір - 240 мл; сухі дріжджі - 10 г; рослинне масло - 115 мл; цукор - 15 г; борошно - 370 р. Приготування З'єднайте кефір з маслом і обережно нагрійте до теплого, стежачи за тим, щоб молочний білок не згорнувся. В підігрітої суміші розчиніть цукор і всипте дріжджі. Залиште розчин на 10 хвилин, а по закінченні часу влийте його до борошна. Замісивши дріжджове тісто, м'яке, як пух, залиште на півгодини, а потім сформуйте пиріжки. Готові пиріжки запікають при 200 градусах до зарум'янювання.