Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Бельгійські вафлі

Бельгійські вафлі

18-01-2015, 22:54
7 060
Бельгійські вафлі
Вафлі (Waffel, нім.) - мегапопулярне кондитерський виріб, різновид сухого печива з фігурним відбитком на поверхні, випікаються з рідкого тіста, що складається з пшеничного борошна, яєць, цукру, молока, вершків або масла.
Особливо популярні традиційні хрусткі бельгійські вафлі, що прославилися на весь світ після міжнародної виставки Expo 1958 року. У бельгійських кулінарних традиціях (як фламандських, так і валлонських) взагалі особливо трепетне ставлення до різних десертів, ласощів і випічці. Згадка про непрямому використанні знаменитих фламандських вафельниц навіть міститься в книзі відомого письменника Шарля де Костера «Легенда про Уленшпигеле».
Відомо 2 найбільш популярних виду бельгійських вафель - Льєжські (валлонська варіант) і Брюссельські (фламандський варіант).
Льєжські вафлі більш щільні, тверді, овальної або круглої форми, іноді з шматочками карамелізованого цукру в межах (так звані «цукрові перлини»).
Брюссельські вафлі більш м'які і повітряні, прямокутної форми, зазвичай їх посипають цукровою пудрою і подають теплими (на наступний день вони вже не так смачні). До цього десерту зазвичай подають збиті вершки, фрукти (найчастіше з полуницю або банани), домашнє морозиво , шоколадний соус .
Окремо про обладнання
Для випікання бельгійських вафель потрібна спеціальна вафельниця з великими отворами. Це може бути проста двостороння металева складна форма типу книжки з рукоятями (такі пристрої, зазвичай кустарного виготовлення, були популярні в радянські часи) або спеціальна сучасна электровафельница. Цей зручний девайс можна придбати в магазині побутової техніки. Думається, за допомогою такого приладу ви не раз порадуєте домашніх і гостей, приготувавши смачні бельгійські вафлі (рецепт для конкретної вафельниці часто йде в комплекті з нею). До речі, відомі не тільки бельгійські рецепти вафель, так що можна не слабо викручуватись, використовуючи різні види борошна.
Тісто для бельгійських вафель несолодке, по консистенції ближче до млинців (борошно, однак, використовується високосортна).

Бельгійські вафлі - рецепт брюссельський


Інгредієнти:

  • яйця курячі - 4-5шт.;

  • цукор-пісок - 1 ст. ложка;

  • натуральне вершкове масло (ніяких маргаринів) - 100 г;

  • молоко - близько 500 мл;

  • борошно пшеничне - 600-700 мл;

  • сіль - щіпка;

  • дріжджі свіжі пресовані - 30-25 г;

  • ваніль - щіпка.


  • Приготування
    Рецепт тіста бельгійських вафель для электровафельници нескладний. Відділити білки від жовтків. Змішуємо в мисці (обов'язково просіяне) борошно, сіль і ваніль. У маленькій каструльці розтопити масло (не доводимо до кипіння) і додамо молоко. Перемішаємо, покладемо цукор, розчинний його, потім додамо дріжджі. Температура олійно-молочної суміші перед додаванням дріжджів не повинна перевищувати 40 градусів за Цельсієм, інакше дріжджі помруть і тісто не підніметься. Ретельно перемішати і додамо цю суміш у миску з борошном. Взобьем білки в стійку піну і теж додаємо в миску. Потім кладемо жовтки. Ретельно перемішати все і дамо тісту підійти протягом 40 хвилин.
    Заповнюємо вафельницю тестом і випікаємо до готовності. Як бачите, приготувати бельгійські вафлі зможе навіть початківець кулінар.

    Бельгійські вафлі - льежский рецепт


    Інгредієнти:

  • борошно пшеничне високосортна - близько 400 м;

  • дріжджі свіжі пресовані - близько 20 г;

  • яйце куряче - 2-3 шт.;

  • молоко середньої жирності - 150 мл;

  • Бельгійські вафлі
  • масло вершкове натуральне - 200 г;

  • цукор великий коричневий - 150 г;

  • сіль - 1 щіпка;

  • ваніль - щіпка.


  • Приготування
    Відділити білки від жовтків. Розтопимо масло і додамо до нього молоко. Трохи остудимо, додамо дріжджі і залишаємо хвилин на 20.
    Взобьем білки в стійку піну. Додамо жовтки, змішаємо з ваніллю і сіллю. Всі перемішаємо і наллємо олійно-молочну суміш, всиплемо просіяне борошно. У вже остигле тісто додамо цукор і ретельно перемішати (можна міксером). Залишимо тісто підійти хвилин на 30. Заповнюємо сумішшю вафельницю і випікаємо смачні бельгійські вафлі.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Домашні вафлі - рецепт
    Домашні вафлі - рецепт
    Домашні вафлі - ностальгічне блюдо, здатне повернути кожного з нас у дитинство, в якому вафельні трубочки зі згущеним молоком займали почесне місце
    Рецепт вафель для радянської вафельниці
    Рецепт вафель для радянської вафельниці
    Радянські вафельниці можуть бути як електричними, так і схожими на прості сковорідки. У нашій статті ми пропонуємо вам цікаві рецепти для створення
    Шоколадні вафлі
    Шоколадні вафлі
    Домашні шоколадні вафлі - відмінний варіант сніданку для всієї родини, особливо якщо тісто заготовити з вечора. Пропонуємо вам кілька цікавих і
    Віденські вафлі
    Віденські вафлі
    Вафлі - це улюблені ласощі, як дорослих та дітей. У нашій статті ми поговоримо про віденських вафлях. Вони виходять пишними і м'якими. Це відмінний
    Тісто для вафель
    Тісто для вафель
    Вафлі - дивовижно смачна випічка, яку обожнюють, як дорослі, так і діти. Але не всі господині вміють правильно замішувати тісто для їх створення. Тут