» » Хліб з оливками - приголомшлива випічка, гідна мішленівського ресторану

Хліб з оливками - приголомшлива випічка, гідна мішленівського ресторану

Хліб з оливками - приголомшлива випічка, гідна мішленівського ресторану
Хліб з оливками - страва не рідкісне у багатьох країнах Середземномор'я. Будь то ароматна італійська чіабата , французький багет, або грецька коржик з Каламата, в доповненні маслин або оливок, хліб заграє приємною солоністю і різноманітністю текстур.
Цю статтю ми вирішили присвятити відразу кількох рецептами приготування оливкової хліба, кожен з яких гідний бути поданим на столі мішленівського ресторану.

Простий хліб з оливками і цибулею


Інгредієнти:

  • борошно - 1/4 ст.;

  • сухі дріжджі - 2 ч. ложки;

  • цукор - 2 ч. ложки;

  • сіль - 1 ч. ложка;

  • тепла вода - 1 ст.;

  • зелена цибуля - 1 пучок;

  • оливки - 1 ст.;

  • молоко - 2 ч. ложки.


  • Приготування
    Борошно просіваємо на стіл і змішуємо з сіллю, дріжджами і цукром. В центрі сухої суміші робимо колодязь, в який заливаємо теплу воду. Акуратно збираючи борошно до центру, замішуємо тісто до однорідності і гладкості. Готове тісто збираємо в кульку, кладемо його в миску і накриваємо вологим рушником, даємо йому піднятися в теплому місці близько 1 години.
    Оливки нарізаємо і промакаем від вологи сухою серветкою, цибулю нарізаємо шматочками. Вдавлюємо оливки і цибулю в тісто, знову вимішуємо його, формуємо і змащуємо молоком. Випікаємо наш простий цибулевий хліб 35-40 хвилин при 190 градусах.

    Оливковий хліб по-грецьки


    Інгредієнти:

  • борошно вищого сорту - 240 г;

  • цільнозернові борошно - 150 г;

  • сухі дріжджі - 2 ч. ложки;

  • сіль - 2 ч. ложки;

  • тепла вода - 240 мл;

  • оливкова олія - 80 мл;

  • оливки (без кісточок) - 1 ст.;

  • свіжий розмарин - 1/2 ст. ложки;

  • терта лимонна цедра - 1 ст. ложка.


  • Приготування
    Обидва види борошна просіваємо разом в чашу кухонного комбайна, до них додаємо дріжджі і сіль. Заливаємо в борошняну суміш теплу воду і вимішуємо тісто до тих пір, поки воно не стане м'яким і еластичним.
    Перекладаємо готове тісто у велику миску, наливаємо на поверхню трохи оливкової олії і додаємо розмарин, оливки і цедру. Вимішуємо тісто разом з «начинкою», а потім обертаємо його плівкою і залишаємо в теплому місці на 2 години, або до тих пір, поки кульку тесту не збільшиться вдвічі.
    Духовку розігріваємо до 220 градусів. На деко, попередньо присипаний борошном, викладаємо тісто, надаємо йому бажану форму і ставимо випікатися спочатку 15 хвилин при початковій температурі, а потім ще 45-50 при 175 градусах. Готовий оливковий хліб повинен бути золотистим і хрустким зовні.
    Французький фугас з маслинами і оливками
    Для російськомовного людини слово «фугас» стосовно лише до зброї, проте в прованської кухні «тезкою» заряду вибухової стала ароматна коржик, традиційно готується у французьких селах.
    Інгредієнти:

  • сухі дріжджі - 1 ч. ложка;

  • цукор - 1 ч. ложка;

  • борошно - 1/2 ст.;

  • оливкова олія - 2 ст. ложки;

  • сіль - 1 ч. ложка;

  • маслини (без кісточок) - 1/2 ст.;

  • оливки (без кісточок) - 1/2 ст.;

  • петрушка - 2 ст. ложки;

  • чебрець - 2 ст. ложки;

  • розмарин - 1 ст. ложка.


  • Приготування
    Хліб з оливками - приголомшлива випічка, гідна мішленівського ресторану

    У глибокій мисці змішати дріжджі, цукор і 1 1/3 склянки теплої води, даємо суміші постояти в теплому місці, до тих пір, поки вона не почне пузиритися. До дріжджів підсипаємо борошно, додаємо оливкову олію і сіль, замішуємо тісто. Готове тісто переносимо в глибоку миску, накриваємо плівкою і залишаємо в теплому місці до подвоєння в розмірі.
    Тепер тісто потрібно розділити на 5 рівних частин, кожну з яких слід розкачати в корж. Тепер корж тричі надрізаємо посередині, а смужки тіста злегка розтягуємо руками. Майбутній хліб накриваємо вологим рушником і залишаємо в теплі на 30 хвилин. Поки хліб піднімається, оливки і трави подрібнюємо разом. Фугас змащуємо оливковою олією, а зверху посипаємо сумішшю оливкової. Випікаємо хліб при 260 градусах 15 хвилин. Перед подачею охолоджуємо.
    Додав: admin | 18-01-2015, 12:15
    Переглядів: 406