Хліб з оливками - страва не рідкісне у багатьох країнах Середземномор'я. Будь то ароматна італійська чіабата , французький багет, або грецька коржик з Каламата, в доповненні маслин або оливок, хліб заграє приємною солоністю і різноманітністю текстур.
Цю статтю ми вирішили присвятити відразу кількох рецептами приготування оливкової хліба, кожен з яких гідний бути поданим на столі мішленівського ресторану.
Простий хліб з оливками і цибулею
Інгредієнти: борошно - 1/4 ст.; сухі дріжджі - 2 ч. ложки; цукор - 2 ч. ложки; сіль - 1 ч. ложка; тепла вода - 1 ст.; зелена цибуля - 1 пучок; оливки - 1 ст.; молоко - 2 ч. ложки. Приготування Борошно просіваємо на стіл і змішуємо з сіллю, дріжджами і цукром. В центрі сухої суміші робимо колодязь, в який заливаємо теплу воду. Акуратно збираючи борошно до центру, замішуємо тісто до однорідності і гладкості. Готове тісто збираємо в кульку, кладемо його в миску і накриваємо вологим рушником, даємо йому піднятися в теплому місці близько 1 години.
Оливки нарізаємо і промакаем від вологи сухою серветкою, цибулю нарізаємо шматочками. Вдавлюємо оливки і цибулю в тісто, знову вимішуємо його, формуємо і змащуємо молоком. Випікаємо наш простий цибулевий хліб 35-40 хвилин при 190 градусах.
Оливковий хліб по-грецьки
Інгредієнти: борошно вищого сорту - 240 г; цільнозернові борошно - 150 г; сухі дріжджі - 2 ч. ложки; сіль - 2 ч. ложки; тепла вода - 240 мл; оливкова олія - 80 мл; оливки (без кісточок) - 1 ст.; свіжий розмарин - 1/2 ст. ложки; терта лимонна цедра - 1 ст. ложка. Приготування Обидва види борошна просіваємо разом в чашу кухонного комбайна, до них додаємо дріжджі і сіль. Заливаємо в борошняну суміш теплу воду і вимішуємо тісто до тих пір, поки воно не стане м'яким і еластичним.
Перекладаємо готове тісто у велику миску, наливаємо на поверхню трохи оливкової олії і додаємо розмарин, оливки і цедру. Вимішуємо тісто разом з «начинкою», а потім обертаємо його плівкою і залишаємо в теплому місці на 2 години, або до тих пір, поки кульку тесту не збільшиться вдвічі.
Духовку розігріваємо до 220 градусів. На деко, попередньо присипаний борошном, викладаємо тісто, надаємо йому бажану форму і ставимо випікатися спочатку 15 хвилин при початковій температурі, а потім ще 45-50 при 175 градусах. Готовий оливковий хліб повинен бути золотистим і хрустким зовні.
Французький фугас з маслинами і оливками Для російськомовного людини слово «фугас» стосовно лише до зброї, проте в прованської кухні «тезкою» заряду вибухової стала ароматна коржик, традиційно готується у французьких селах.
Інгредієнти: сухі дріжджі - 1 ч. ложка; цукор - 1 ч. ложка; борошно - 1/2 ст.; оливкова олія - 2 ст. ложки; сіль - 1 ч. ложка; маслини (без кісточок) - 1/2 ст.; оливки (без кісточок) - 1/2 ст.; петрушка - 2 ст. ложки; чебрець - 2 ст. ложки; розмарин - 1 ст. ложка. Приготування У глибокій мисці змішати дріжджі, цукор і 1 1/3 склянки теплої води, даємо суміші постояти в теплому місці, до тих пір, поки вона не почне пузиритися. До дріжджів підсипаємо борошно, додаємо оливкову олію і сіль, замішуємо тісто. Готове тісто переносимо в глибоку миску, накриваємо плівкою і залишаємо в теплому місці до подвоєння в розмірі.
Тепер тісто потрібно розділити на 5 рівних частин, кожну з яких слід розкачати в корж. Тепер корж тричі надрізаємо посередині, а смужки тіста злегка розтягуємо руками. Майбутній хліб накриваємо вологим рушником і залишаємо в теплі на 30 хвилин. Поки хліб піднімається, оливки і трави подрібнюємо разом. Фугас змащуємо оливковою олією, а зверху посипаємо сумішшю оливкової. Випікаємо хліб при 260 градусах 15 хвилин. Перед подачею охолоджуємо.