Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Житні хлібці

Житні хлібці

22-09-2016, 14:33
1 397
Житні хлібці
Ідеальною альтернативою хлібу для тих, хто стежить за своїм харчуванням можуть стати житні хлібці. Завдяки великій кількості клітковини і мінімуму клейковини, вони благотворно позначаються на роботі кишечника, а також містять солідний запас вітамінів, мікроелементів і є прекрасним джерелом складних вуглеводів.

Рецепт житніх хлібців


Цей список інгредієнтів містить в собі абсолютний мінімум складових, які потрібні для приготування будь-якого хліба . Крім самої борошна до складу тесту також входять дріжджі, завдяки дії яких хлібці виходять хрусткими і пористими.
Інгредієнти:

  • житнє борошно - 420 г;

  • свіжі дріжджі - 10 г;

  • вода - 340 мл


  • Приготування
    Житнє борошно змішайте з хорошою пучкою солі. Свіжі дріжджі розведіть в теплій воді і влийте до сухої суміші. Почніть вимішування і продовжуйте його до тієї пори, поки не отримаєте щільне, але досить липке тісто. Розкочувати його зараз вийде тільки у власника сталевих м'язів, а тому накрийте посуд з тістом плівкою і залиште ком відпочити приблизно на годину, щоб глютеновые волокна розслабилися і тісто було простіше в роботі. За цей час воно також ледь помітно підніметься, стане трохи м'якше.
    Потім ком тесту розгортають на посипаній борошном поверхні, нарізають на прямокутники і наколюють. Випікатися хлібцям з житнього борошна, зробленим своїми руками слід при 200 градусах близько 15-18 хвилин.

    Хлібці з житнього борошна – рецепт


    В силу наявності невеликої кількості дріжджів у складі, ці хлібці практично не піднімаються при випіканні, а залишаються плоскими і хрусткими, схожими на тонкі квіткові пелюстки – те, що треба для салату чи супу.
    Інгредієнти:

  • насіння пажитника і фенхеля - по 1 ч. ложці;

  • житнє борошно - 265 г;

  • дріжджі - 5 г;

  • мед - 15 г;

  • вода - 195 мл


  • Приготування
    Склад цих хлібців включає в себе ароматні спеції, а тому перед початком приготування їх необхідно розтерти в ступі або розбити плоскою стороною ножа, щоб випустити весь аромат. Додайте до спецій щедру дрібку солі, змішайте все з борошном.
    Теплу воду підсолодіть медом і всипте дріжджі на поверхню. Залиште все на 10 хвилин після перемішування, а потім влийте дріжджовий розчин до борошняної суміші. Замісіть липке тісто і залиште його на годину.
    Через деякий час тісто вже буде не настільки вологим, тому і працювати з ним буде легше. Щедро посипте борошном руки наберіть порцію тіста і скачайте його в кулю. На щедро посипаній робочої поверхні розкачайте цей кулька у тонку стрічку і викладіть на пергамент. Ви можете змочити хлібці і посипати крупною сіллю, або використовуються в тесті спеціями. Наколіть тісто виделкою і відправте все в духовку при 200 градусах на 12 хвилин.

    Хрусткі гречано-житні хлібці


    Разом з житнім борошном ви можете використовувати і будь-які інші сорти: додавати звичайну пшеничне, цільнозернове або гречане борошно. Нижче ми вирішили зупинитись на останньому варіанті і приготувати один з найпростіших хлібців, не містять навіть дріжджів у складі.
    Інгредієнти:

  • житнє борошно - 290 г;

  • розпушувач - 1/2 ч. ложки;

  • насіння кунжуту, мак - по 1 ч. ложці;

  • мед - 10 мл;

  • вода - 65 мл;

  • вершкове масло - 35 р.


  • Приготування
    Житні хлібці

    Ці житні хлібці в домашніх умовах робляться до смішного просто. Борошно слід з'єднати з пучкою солі і розпушувачем. У теплій воді розведіть мед і влийте все до борошна. Слідом відправте насіння маку, кунжут і м'яке масло. Почніть вимішувати тісто, поки воно не збереться разом. Якщо ком вийде надмірно липким – посипте робочу поверхню борошном і розкачайте все до товщини 2-3 мм, Наріжте пласт тіста на круги рівного розміру, орудуючи вирубкою або звичайною чашкою. Зробіть отвір в центрі і наколіть виделкою всю поверхню. Змастіть поверхню хлібця яйцем при бажанні і посипте додатковою кількістю насіння. Надішліть випікатися при 200 градусах до рум'яного кольору.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Житній хліб в духовці в домашніх умовах
    Житній хліб в духовці в домашніх умовах
    Любителям домашніх выпечных частувань неодмінно сподобається ця стаття. Далі підкажемо, як власноруч створити шалено смачний житній хліб кількома
    Житні коржі без дріжджів - рецепт
    Житні коржі без дріжджів - рецепт
    Прекрасний варіант доповнити домашню обідню трапезу - напекти смачних житніх коржів. Таке частування неодмінно кожному сподобається і зможе замінити
    Рецепт тіста для піци
    Рецепт тіста для піци
    Незважаючи на різноманітність купівельних основ для піци, будь шанувальник цього італійського блюда повинен вміти впоратися з приготуванням
    Сирна паска на Великдень
    Сирна паска на Великдень
    Дуже ніжним, пористим і неодмінно пишним виходить паска, якщо в основний склад тіста додати сир. Далі детально опишемо таку технологію приготування
    Товсті млинці на кефірі
    Товсті млинці на кефірі
    Побалуйте домашніх новим ласощами - смачними, товстими млинцями на кисломолочної основі. Такий сніданок неодмінно оцінять і малюки, і дорослі. Далі
    Житні коржі
    Житні коржі
    Житні коржі - корисні для нашого організму, особливо оцінять їх ті, хто дотримується дієти або постити. Такі ласощі можна подати до свіжозвареної чаю