Житній хліб в духовці в домашніх умовах
Домашній житній хліб – традиційне і ситне доповнення до будь-якої страви. В якості основи пропонуємо використовувати борошно вищого сорту. Давайте разом з вами розберемося, як приготувати смачний житній хліб в домашніх умовах.
Інгредієнти:
борошно житнє – 315 г;
борошно пшеничне – 315 г;
тепла кип'ячена вода – 405 мл;
дріжджі сухі швидкорозчинні – 10 г;
цукор білий – 10 г;
сіль – щіпка;
олія рафінована – 15 мл
Приготування
Щоб приготувати в домашніх умовах справжній житній хліб, розчиняємо спочатку сухі дріжджі в тепленькій воді. Потім додаємо цукор, дрібну сіль і залишаємо опару на 15 хвилин. Коли зверху з'явиться «шапочка», вливаємо трохи масла і перемішуємо. Обидва сорти борошна кілька разів просіваємо і змішайте між собою. Вливаємо дріжджову воду в суху суміш, замішуємо круте тісто, загорнути його в плівочку і прибираємо в тепло на 65 хвилин. Після знову ретельно вимішуємо і викладаємо його у форму хвилин на 40. Ставимо хліб в духовку приблизно на 45 хвилин і випікаємо при температурі 185 градусів.
Інгредієнти:
житнє борошно – 505 г;
пшеничне борошно – 505 г;
вода – 990 мл;
дріжджі швидкорозчинні – 15 г;
масло рослинне – 35 мл;
сіль дрібна і цукор – по щіпці;
насіння – по смаку.
Приготування
Перед тим, як спекти справжній житній хліб в домашніх умовах, дріжджі сухі і розчиняємо цукор в невеликій кількості кип'яченої води і залишаємо приблизно на 25 хвилин. Далі переливаємо суміш у велику миску, додаємо решту воду, масло і додаємо сіль. Просіяне житнє борошно з'єднуємо з пшеничного і невеликими частинами всипаємо в дріжджову суміш. Замішуємо руками м'яке пластичне тісто, додаємо очищені насіння, викладаємо його у теплу миску і затягуємо зверху плівкою. Даємо тісту підійти протягом години, а потім викладаємо на стіл, присипаний борошном, і обминаємо кілька хвилин. Потім розділяємо його на 4 частини і кожну скачуємо в колобок. Викладаємо заготовки на промаслений лист, в кожному клубочку робимо надрізи ножем, присипаємо борошном і залишаємо на 1 годину підійти. Далі промазуємо поверхню молоком, щоб потім на хлібі з'явилася глянсова скоринка. Випікаємо буханця 40 хвилин при температурі 220 градусів. Акуратно перекладаємо гарячий хлібець на дошку і остуджуємо, накривши рушником.
Інгредієнти:
житнє борошно – 355 г;
пшеничне борошно – 350 г;
дріжджі – 1 ч. ложка;
кефір – 165 мл;
пиво – 205 мл;
мед – 10 г;
сіль – щіпка;
яйце С1 – 1 шт.;
масло рослинне – 20 мл
Приготування
У відерце хлібопічки всипаємо обидва сорти борошна, додаємо дріжджі, вливаємо кефір, пиво, кладемо мед і щіпку солі. Закриваємо прилад кришкою, виставляємо режим «Житній хліб» і замішуємо тісто. Потім залишаємо його на расстойку на 2 години і випікаємо 50 хвилин до появи рум'яної скоринки.
Житній хліб можна приготувати в домашніх умовах в духовці з різноманітними добавками: маслинами або оливками, нарізаними кружечками, подрібненими горіхами, тертымострым сиром, мигдальними пластівцями, гарбузовим насінням і т. д. Вибрані інгредієнти змішуємо з житнім борошном перед тим, як висипати її в дріжджову суміш. Можна також додавати за смаком і солодкі інгредієнти – подрібнену курагу, чорнослив, фініки, родзинки або корицю.
Після цього тісто з добавками викладаємо в промаслений форму і залишаємо для вистоювання на 2 години, накривши рушником. Далі промазуємо поверхню буханця молоком і за бажанням густо посипаємо кмином, маком, насінням або кунжутом.
Житній хліб в домашніх умовах
Інгредієнти:
Приготування
Щоб приготувати в домашніх умовах справжній житній хліб, розчиняємо спочатку сухі дріжджі в тепленькій воді. Потім додаємо цукор, дрібну сіль і залишаємо опару на 15 хвилин. Коли зверху з'явиться «шапочка», вливаємо трохи масла і перемішуємо. Обидва сорти борошна кілька разів просіваємо і змішайте між собою. Вливаємо дріжджову воду в суху суміш, замішуємо круте тісто, загорнути його в плівочку і прибираємо в тепло на 65 хвилин. Після знову ретельно вимішуємо і викладаємо його у форму хвилин на 40. Ставимо хліб в духовку приблизно на 45 хвилин і випікаємо при температурі 185 градусів.
Домашній хліб з житнього борошна в духовці
Інгредієнти:
Приготування
Перед тим, як спекти справжній житній хліб в домашніх умовах, дріжджі сухі і розчиняємо цукор в невеликій кількості кип'яченої води і залишаємо приблизно на 25 хвилин. Далі переливаємо суміш у велику миску, додаємо решту воду, масло і додаємо сіль. Просіяне житнє борошно з'єднуємо з пшеничного і невеликими частинами всипаємо в дріжджову суміш. Замішуємо руками м'яке пластичне тісто, додаємо очищені насіння, викладаємо його у теплу миску і затягуємо зверху плівкою. Даємо тісту підійти протягом години, а потім викладаємо на стіл, присипаний борошном, і обминаємо кілька хвилин. Потім розділяємо його на 4 частини і кожну скачуємо в колобок. Викладаємо заготовки на промаслений лист, в кожному клубочку робимо надрізи ножем, присипаємо борошном і залишаємо на 1 годину підійти. Далі промазуємо поверхню молоком, щоб потім на хлібі з'явилася глянсова скоринка. Випікаємо буханця 40 хвилин при температурі 220 градусів. Акуратно перекладаємо гарячий хлібець на дошку і остуджуємо, накривши рушником.
Рецепт житнього хліба в домашніх умовах
Інгредієнти:
Приготування
У відерце хлібопічки всипаємо обидва сорти борошна, додаємо дріжджі, вливаємо кефір, пиво, кладемо мед і щіпку солі. Закриваємо прилад кришкою, виставляємо режим «Житній хліб» і замішуємо тісто. Потім залишаємо його на расстойку на 2 години і випікаємо 50 хвилин до появи рум'яної скоринки.
Житній хліб можна приготувати в домашніх умовах в духовці з різноманітними добавками: маслинами або оливками, нарізаними кружечками, подрібненими горіхами, тертымострым сиром, мигдальними пластівцями, гарбузовим насінням і т. д. Вибрані інгредієнти змішуємо з житнім борошном перед тим, як висипати її в дріжджову суміш. Можна також додавати за смаком і солодкі інгредієнти – подрібнену курагу, чорнослив, фініки, родзинки або корицю.
Після цього тісто з добавками викладаємо в промаслений форму і залишаємо для вистоювання на 2 години, накривши рушником. Далі промазуємо поверхню буханця молоком і за бажанням густо посипаємо кмином, маком, насінням або кунжутом.
Рекомендуємо добрі рецепти
Як спекти житній хліб вдома в духовці?
Спекти самостійно житній хліб - зовсім не складне завдання. Головне - визначитися з рецептом і придбати виключно якісні інгредієнти. Далі опишемо, як
Домашній дріжджовий хліб в духовці
У будинку, де витає аромат свіжої випічки, завжди тепло і затишно! Спробуйте спекти запаморочливо смачний, пишний хліб з описаних далі рецептами. Це
Житній хліб в мультиварці - рецепти
Користь житнього хліба для організму очевидна - в першу чергу це високий вміст клітковини і низький вміст жирів. Вибір чорного хліба в магазинах
Житній хліб в духовці
Якщо ви віддаєте перевагу всі готувати самостійно, а не купувати в магазині, то варто задуматися і про випіканні хліба. Приготувати булочку пишного,
Пшенично-житній хліб
Хліб - це продукт, без якого не обходиться жодна трапеза. Звичайно ж, його можна вільно купити в будь-якому магазині. Але сьогодні ми розповімо, як
Житній хліб в мультиварці
Без хліба не обходиться жодна трапеза. І, звичайно ж, домашня випічка краще покупної. І сьогодні ми розповімо, як спекти корисний житній хлібець в