Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Житній хліб в духовці в домашніх умовах

Житній хліб в духовці в домашніх умовах

22-09-2016, 13:35
1 994
Житній хліб в духовці в домашніх умовах
Домашній житній хліб – традиційне і ситне доповнення до будь-якої страви. В якості основи пропонуємо використовувати борошно вищого сорту. Давайте разом з вами розберемося, як приготувати смачний житній хліб в домашніх умовах.

Житній хліб в домашніх умовах


Інгредієнти:

  • борошно житнє – 315 г;

  • борошно пшеничне – 315 г;

  • тепла кип'ячена вода – 405 мл;

  • дріжджі сухі швидкорозчинні – 10 г;

  • цукор білий – 10 г;

  • сіль – щіпка;

  • олія рафінована – 15 мл


  • Приготування
    Щоб приготувати в домашніх умовах справжній житній хліб, розчиняємо спочатку сухі дріжджі в тепленькій воді. Потім додаємо цукор, дрібну сіль і залишаємо опару на 15 хвилин. Коли зверху з'явиться «шапочка», вливаємо трохи масла і перемішуємо. Обидва сорти борошна кілька разів просіваємо і змішайте між собою. Вливаємо дріжджову воду в суху суміш, замішуємо круте тісто, загорнути його в плівочку і прибираємо в тепло на 65 хвилин. Після знову ретельно вимішуємо і викладаємо його у форму хвилин на 40. Ставимо хліб в духовку приблизно на 45 хвилин і випікаємо при температурі 185 градусів.

    Домашній хліб з житнього борошна в духовці


    Інгредієнти:

  • житнє борошно – 505 г;

  • пшеничне борошно – 505 г;

  • вода – 990 мл;

  • дріжджі швидкорозчинні – 15 г;

  • масло рослинне – 35 мл;

  • сіль дрібна і цукор – по щіпці;

  • насіння – по смаку.


  • Приготування
    Перед тим, як спекти справжній житній хліб в домашніх умовах, дріжджі сухі і розчиняємо цукор в невеликій кількості кип'яченої води і залишаємо приблизно на 25 хвилин. Далі переливаємо суміш у велику миску, додаємо решту воду, масло і додаємо сіль. Просіяне житнє борошно з'єднуємо з пшеничного і невеликими частинами всипаємо в дріжджову суміш. Замішуємо руками м'яке пластичне тісто, додаємо очищені насіння, викладаємо його у теплу миску і затягуємо зверху плівкою. Даємо тісту підійти протягом години, а потім викладаємо на стіл, присипаний борошном, і обминаємо кілька хвилин. Потім розділяємо його на 4 частини і кожну скачуємо в колобок. Викладаємо заготовки на промаслений лист, в кожному клубочку робимо надрізи ножем, присипаємо борошном і залишаємо на 1 годину підійти. Далі промазуємо поверхню молоком, щоб потім на хлібі з'явилася глянсова скоринка. Випікаємо буханця 40 хвилин при температурі 220 градусів. Акуратно перекладаємо гарячий хлібець на дошку і остуджуємо, накривши рушником.

    Рецепт житнього хліба в домашніх умовах


    Інгредієнти:

  • житнє борошно – 355 г;

  • пшеничне борошно – 350 г;

  • дріжджі – 1 ч. ложка;

  • кефір – 165 мл;

  • пиво – 205 мл;

  • мед – 10 г;

  • сіль – щіпка;

  • яйце С1 – 1 шт.;

  • масло рослинне – 20 мл


  • Приготування
    У відерце хлібопічки всипаємо обидва сорти борошна, додаємо дріжджі, вливаємо кефір, пиво, кладемо мед і щіпку солі. Закриваємо прилад кришкою, виставляємо режим «Житній хліб» і замішуємо тісто. Потім залишаємо його на расстойку на 2 години і випікаємо 50 хвилин до появи рум'яної скоринки.
    Житній хліб можна приготувати в домашніх умовах в духовці з різноманітними добавками: маслинами або
    Житній хліб в духовці в домашніх умовах
    оливками, нарізаними кружечками, подрібненими горіхами, тертымострым сиром, мигдальними пластівцями, гарбузовим насінням і т. д. Вибрані інгредієнти змішуємо з житнім борошном перед тим, як висипати її в дріжджову суміш. Можна також додавати за смаком і солодкі інгредієнти – подрібнену курагу, чорнослив, фініки, родзинки або корицю.
    Після цього тісто з добавками викладаємо в промаслений форму і залишаємо для вистоювання на 2 години, накривши рушником. Далі промазуємо поверхню буханця молоком і за бажанням густо посипаємо кмином, маком, насінням або кунжутом.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Як спекти житній хліб вдома в духовці?
    Як спекти житній хліб вдома в духовці?
    Спекти самостійно житній хліб - зовсім не складне завдання. Головне - визначитися з рецептом і придбати виключно якісні інгредієнти. Далі опишемо, як
    Домашній дріжджовий хліб в духовці
    Домашній дріжджовий хліб в духовці
    У будинку, де витає аромат свіжої випічки, завжди тепло і затишно! Спробуйте спекти запаморочливо смачний, пишний хліб з описаних далі рецептами. Це
    Житній хліб в мультиварці - рецепти
    Житній хліб в мультиварці - рецепти
    Користь житнього хліба для організму очевидна - в першу чергу це високий вміст клітковини і низький вміст жирів. Вибір чорного хліба в магазинах
    Житній хліб в духовці
    Житній хліб в духовці
    Якщо ви віддаєте перевагу всі готувати самостійно, а не купувати в магазині, то варто задуматися і про випіканні хліба. Приготувати булочку пишного,
    Пшенично-житній хліб
    Пшенично-житній хліб
    Хліб - це продукт, без якого не обходиться жодна трапеза. Звичайно ж, його можна вільно купити в будь-якому магазині. Але сьогодні ми розповімо, як
    Житній хліб в мультиварці
    Житній хліб в мультиварці
    Без хліба не обходиться жодна трапеза. І, звичайно ж, домашня випічка краще покупної. І сьогодні ми розповімо, як спекти корисний житній хлібець в