Домашній житній хліб – традиційне і ситне доповнення до будь-якої страви. В якості основи пропонуємо використовувати борошно вищого сорту. Давайте разом з вами розберемося, як приготувати смачний житній хліб в домашніх умовах.
Житній хліб в домашніх умовах
Інгредієнти: борошно житнє – 315 г; борошно пшеничне – 315 г; тепла кип'ячена вода – 405 мл; дріжджі сухі швидкорозчинні – 10 г; цукор білий – 10 г; сіль – щіпка; олія рафінована – 15 мл Приготування Щоб приготувати в домашніх умовах справжній житній хліб, розчиняємо спочатку сухі дріжджі в тепленькій воді. Потім додаємо цукор, дрібну сіль і залишаємо опару на 15 хвилин. Коли зверху з'явиться «шапочка», вливаємо трохи масла і перемішуємо. Обидва сорти борошна кілька разів просіваємо і змішайте між собою. Вливаємо дріжджову воду в суху суміш, замішуємо круте тісто, загорнути його в плівочку і прибираємо в тепло на 65 хвилин. Після знову ретельно вимішуємо і викладаємо його у форму хвилин на 40. Ставимо хліб в духовку приблизно на 45 хвилин і випікаємо при температурі 185 градусів.
Домашній хліб з житнього борошна в духовці
Інгредієнти: житнє борошно – 505 г; пшеничне борошно – 505 г; вода – 990 мл; дріжджі швидкорозчинні – 15 г; масло рослинне – 35 мл; сіль дрібна і цукор – по щіпці; насіння – по смаку. Приготування Перед тим, як спекти справжній житній хліб в домашніх умовах, дріжджі сухі і розчиняємо цукор в невеликій кількості кип'яченої води і залишаємо приблизно на 25 хвилин. Далі переливаємо суміш у велику миску, додаємо решту воду, масло і додаємо сіль. Просіяне житнє борошно з'єднуємо з пшеничного і невеликими частинами всипаємо в дріжджову суміш. Замішуємо руками м'яке пластичне тісто, додаємо очищені насіння, викладаємо його у теплу миску і затягуємо зверху плівкою. Даємо тісту підійти протягом години, а потім викладаємо на стіл, присипаний борошном, і обминаємо кілька хвилин. Потім розділяємо його на 4 частини і кожну скачуємо в колобок. Викладаємо заготовки на промаслений лист, в кожному клубочку робимо надрізи ножем, присипаємо борошном і залишаємо на 1 годину підійти. Далі промазуємо поверхню молоком, щоб потім на хлібі з'явилася глянсова скоринка. Випікаємо буханця 40 хвилин при температурі 220 градусів. Акуратно перекладаємо гарячий хлібець на дошку і остуджуємо, накривши рушником.
Рецепт житнього хліба в домашніх умовах
Інгредієнти: житнє борошно – 355 г; пшеничне борошно – 350 г; дріжджі – 1 ч. ложка; кефір – 165 мл; пиво – 205 мл; мед – 10 г; сіль – щіпка; яйце С1 – 1 шт.; масло рослинне – 20 мл Приготування У відерце хлібопічки всипаємо обидва сорти борошна, додаємо дріжджі, вливаємо кефір, пиво, кладемо мед і щіпку солі. Закриваємо прилад кришкою, виставляємо режим «Житній хліб» і замішуємо тісто. Потім залишаємо його на расстойку на 2 години і випікаємо 50 хвилин до появи рум'яної скоринки.
Житній хліб можна приготувати в домашніх умовах в духовці з різноманітними добавками: маслинами або
оливками, нарізаними кружечками, подрібненими горіхами, тертымострым сиром, мигдальними пластівцями, гарбузовим насінням і т. д. Вибрані інгредієнти змішуємо з житнім борошном перед тим, як висипати її в дріжджову суміш. Можна також додавати за смаком і солодкі інгредієнти – подрібнену курагу, чорнослив, фініки, родзинки або корицю.
Після цього тісто з добавками викладаємо в промаслений форму і залишаємо для вистоювання на 2 години, накривши рушником. Далі промазуємо поверхню буханця молоком і за бажанням густо посипаємо кмином, маком, насінням або кунжутом.