Пиріг з брусницею і сметаною
Пиріг з брусницею - поєднання лісових ягід з ніжним сметанним кремом - це кулінарна розкіш, доступна всім. А готувати його зовсім не складно, в чим ми і пропонуємо вам переконатися особисто!
Інгредієнти:
Для тіста:
кефір - 1 склянка;
борошно - 450 г;
яйце - 1 шт.;
олія рослинна (рафінована) - 1 ст. ложка;
сода - 1/4 ч. ложки;
сіль - 1/4 ч. ложки.
Для начинки:
брусниця - 400 г;
сметана - 200 г;
цукор - 1/2 ст.
Для змазування:
жовток - 1 шт.;
молоко - 3 ст. ложки.
Приготування
У кефір вбиваємо яйце, додаємо масло, соду і сіль. Поступово вводячи борошно, замішуємо не круте тісто. Скачуємо його в кулю, накриваємо рушником і залишаємо трохи «відпочити».
Брусницю перебираємо, промиваємо, і засипаємо в каструльку з киплячою водою. Проварюємо хвилин 5 і відкидаємо ягоди друшляк. Це робимо тому, що при запіканні свіжої ягоди виділяється занадто багато соку. Якщо не хочете уварювати брусницю, як варіант - додайте до неї ст. ложку крохмалю.
Сметану збиваємо з цукром до повного його розчинення. Тісто ділимо на дві частини в пропорції 1:2. Велику розгортаємо в млинець і вистилаємо змащену маслом форму. Зрізаємо тісто, звисало за краї бортів. Викладаємо у форму брусницю, зверху заливаємо сметанним кремом. Розкачуємо тісто, нарізаємо його довгими смужками і формуємо зверху «плетінку».
Останній штрих - змащуємо пиріг збитим з молоком жовтком. І відправляємо його на годину в попередньо розігріту до 180 градусів духовку. Готового пирога даємо трохи охолонути під рушником, і подаємо до столу з чаєм або молоком.
Інгредієнти:
Для тіста:
борошно - 250 г;
дріжджі пресовані - 21 г;
масло вершкове - 100 г;
молоко - 125 мл;
цукор - 100 г;
цукор ванільний - 1 упаковка;
мигдальні пелюстки - 50 г;
сіль - 1 щіпка.
Для прошарку:
желатин - 5 платівок;
цукор - 100 г;
цукор ванільний - 1 упаковка;
сметана (жирність 21%) - 200 г;
вершки (жирність не менше 33%) - 200 мл;
брусниця, перетерта з цукром - 200 р.
Приготування
Молоко нагріваємо до температури тіла і розчиняємо в ньому дріжджі. Просіяне з сіллю борошно змішуємо з ванільним цукром і половиною дози звичайного цукру. Вливаємо до неї дріжджове молоко і половину розтопленого вершкового масла. Замішуємо м'яке, еластичне тісто, накриваємо вологим рушником і залишаємо на годину в теплому, спокійному місці. Воно має в 2 рази збільшитися в об'ємі. Після обминаємо тісто і перекладаємо в змащену маслом форму. Рівномірно його розподіляємо по всьому об'єму. Знову накриваємо вологим рушником і даємо тісту 20 хвилин на расстойку.
Коли воно злегка підніметься і розправитися, пальцями робимо в тісті виїмки, куди закладаємо нарізане тонкими скибочками вершкове масло. Зверху присипаємо цукром і мигдалевими пелюстками. Випікаємо пиріг 25 хвилин в розігрітій до 200 градусів духовці.
Желатин для прошарку замочуємо у холодній воді. Сметану збиваємо з цукром до повного розчинення. Вершки збиваємо з ванільним цукром. Набряклий желатин віджимаємо і розтоплюємо на водяній бані. Змішуємо його з парою ложок сметанного крему потім вводимо його до основної маси. Додаємо також збиті вершки і брусницю в цукрі, добре все вимішуємо. Остиглий пиріг розрізаємо на два коржі. Нижню частину поміщаємо в кільце для тортів. Зверху викладаємо бруснично-вершковий крем і накриваємо другим коржем. Відправляємо на годину в холодильник, щоб прошарок застигла.
Інгредієнти:
Для тіста:
борошно - 300 г;
масло вершкове - 100 г;
яйця - 2 шт.;
цукор - 150 г;
цукор ванільний - 2 ч. ложки;
розпушувач - 1 ч. ложка;
сіль - 1 щіпка.
Для начинки:
брусниця - 200 г;
сметана - 200 г;
цукор - 100 р.
Приготування
Заморожене масло натираємо на крупній тертці. Змішуємо його з цукром, ванільним цукром і борошном. Додаємо яйця і замішуємо круте тісто. Викладаємо його у форму так, щоб утворилися високі борти. Брусницю промиваємо, підсушуємо і рівним шаром викладаємо поверх тіста. Випікаємо в розігрітій до 180 градусів духовці близько півгодини. Ще гарячий пиріг заливаємо збитою з цукром сметаною.
Відкритий пиріг з брусниці зі сметаною
Інгредієнти:
Для тіста:
Для начинки:
Для змазування:
Приготування
У кефір вбиваємо яйце, додаємо масло, соду і сіль. Поступово вводячи борошно, замішуємо не круте тісто. Скачуємо його в кулю, накриваємо рушником і залишаємо трохи «відпочити».
Брусницю перебираємо, промиваємо, і засипаємо в каструльку з киплячою водою. Проварюємо хвилин 5 і відкидаємо ягоди друшляк. Це робимо тому, що при запіканні свіжої ягоди виділяється занадто багато соку. Якщо не хочете уварювати брусницю, як варіант - додайте до неї ст. ложку крохмалю.
Сметану збиваємо з цукром до повного його розчинення. Тісто ділимо на дві частини в пропорції 1:2. Велику розгортаємо в млинець і вистилаємо змащену маслом форму. Зрізаємо тісто, звисало за краї бортів. Викладаємо у форму брусницю, зверху заливаємо сметанним кремом. Розкачуємо тісто, нарізаємо його довгими смужками і формуємо зверху «плетінку».
Останній штрих - змащуємо пиріг збитим з молоком жовтком. І відправляємо його на годину в попередньо розігріту до 180 градусів духовку. Готового пирога даємо трохи охолонути під рушником, і подаємо до столу з чаєм або молоком.
Рецепт пирога з брусницею і сметаною з дріжджового тіста
Інгредієнти:
Для тіста:
Для прошарку:
Приготування
Молоко нагріваємо до температури тіла і розчиняємо в ньому дріжджі. Просіяне з сіллю борошно змішуємо з ванільним цукром і половиною дози звичайного цукру. Вливаємо до неї дріжджове молоко і половину розтопленого вершкового масла. Замішуємо м'яке, еластичне тісто, накриваємо вологим рушником і залишаємо на годину в теплому, спокійному місці. Воно має в 2 рази збільшитися в об'ємі. Після обминаємо тісто і перекладаємо в змащену маслом форму. Рівномірно його розподіляємо по всьому об'єму. Знову накриваємо вологим рушником і даємо тісту 20 хвилин на расстойку.
Коли воно злегка підніметься і розправитися, пальцями робимо в тісті виїмки, куди закладаємо нарізане тонкими скибочками вершкове масло. Зверху присипаємо цукром і мигдалевими пелюстками. Випікаємо пиріг 25 хвилин в розігрітій до 200 градусів духовці.
Желатин для прошарку замочуємо у холодній воді. Сметану збиваємо з цукром до повного розчинення. Вершки збиваємо з ванільним цукром. Набряклий желатин віджимаємо і розтоплюємо на водяній бані. Змішуємо його з парою ложок сметанного крему потім вводимо його до основної маси. Додаємо також збиті вершки і брусницю в цукрі, добре все вимішуємо. Остиглий пиріг розрізаємо на два коржі. Нижню частину поміщаємо в кільце для тортів. Зверху викладаємо бруснично-вершковий крем і накриваємо другим коржем. Відправляємо на годину в холодильник, щоб прошарок застигла.
Як приготувати пісочний пиріг з брусницею і сметаною?
Інгредієнти:
Для тіста:
Для начинки:
Приготування
Заморожене масло натираємо на крупній тертці. Змішуємо його з цукром, ванільним цукром і борошном. Додаємо яйця і замішуємо круте тісто. Викладаємо його у форму так, щоб утворилися високі борти. Брусницю промиваємо, підсушуємо і рівним шаром викладаємо поверх тіста. Випікаємо в розігрітій до 180 градусів духовці близько півгодини. Ще гарячий пиріг заливаємо збитою з цукром сметаною.
Рекомендуємо добрі рецепти
Пиріг з брусницею і яблуками
Пиріг з брусницею і яблуками - це класика домашньої кухні. Родзинку такого пирога надає кислувато-гіркий смак брусниці. І в нашій статті ми зібрали
Дріжджовий пиріг з брусницею - рецепт
Якщо ви заготовили на зиму достатню кількість такої корисної ягоди, як брусниця, то в зимово-весняний період можете побалувати домашніх таким
Пиріг з брусницею - рецепт
Брусниця - корисна і смачна ягода, хоч і має кислувато-гіркуватий смак. Її використовують у приготуванні багатьох страв: варення, джемів, компотів,