Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Пиріг з брусницею і сметаною

Пиріг з брусницею і сметаною

17-01-2015, 21:53
1 020
Пиріг з брусницею і сметаною
Пиріг з брусницею - поєднання лісових ягід з ніжним сметанним кремом - це кулінарна розкіш, доступна всім. А готувати його зовсім не складно, в чим ми і пропонуємо вам переконатися особисто!

Відкритий пиріг з брусниці зі сметаною


Інгредієнти:
Для тіста:

  • кефір - 1 склянка;

  • борошно - 450 г;

  • яйце - 1 шт.;

  • олія рослинна (рафінована) - 1 ст. ложка;

  • сода - 1/4 ч. ложки;

  • сіль - 1/4 ч. ложки.


  • Для начинки:

  • брусниця - 400 г;

  • сметана - 200 г;

  • цукор - 1/2 ст.


  • Для змазування:

  • жовток - 1 шт.;

  • молоко - 3 ст. ложки.


  • Приготування
    У кефір вбиваємо яйце, додаємо масло, соду і сіль. Поступово вводячи борошно, замішуємо не круте тісто. Скачуємо його в кулю, накриваємо рушником і залишаємо трохи «відпочити».
    Брусницю перебираємо, промиваємо, і засипаємо в каструльку з киплячою водою. Проварюємо хвилин 5 і відкидаємо ягоди друшляк. Це робимо тому, що при запіканні свіжої ягоди виділяється занадто багато соку. Якщо не хочете уварювати брусницю, як варіант - додайте до неї ст. ложку крохмалю.
    Сметану збиваємо з цукром до повного його розчинення. Тісто ділимо на дві частини в пропорції 1:2. Велику розгортаємо в млинець і вистилаємо змащену маслом форму. Зрізаємо тісто, звисало за краї бортів. Викладаємо у форму брусницю, зверху заливаємо сметанним кремом. Розкачуємо тісто, нарізаємо його довгими смужками і формуємо зверху «плетінку».
    Останній штрих - змащуємо пиріг збитим з молоком жовтком. І відправляємо його на годину в попередньо розігріту до 180 градусів духовку. Готового пирога даємо трохи охолонути під рушником, і подаємо до столу з чаєм або молоком.

    Рецепт пирога з брусницею і сметаною з дріжджового тіста


    Інгредієнти:
    Для тіста:

  • борошно - 250 г;

  • дріжджі пресовані - 21 г;

  • масло вершкове - 100 г;

  • молоко - 125 мл;

  • цукор - 100 г;

  • цукор ванільний - 1 упаковка;

  • мигдальні пелюстки - 50 г;

  • сіль - 1 щіпка.


  • Для прошарку:

  • желатин - 5 платівок;

  • цукор - 100 г;

  • цукор ванільний - 1 упаковка;

  • сметана (жирність 21%) - 200 г;

  • вершки (жирність не менше 33%) - 200 мл;

  • брусниця, перетерта з цукром - 200 р.


  • Приготування
    Молоко нагріваємо до температури тіла і розчиняємо в ньому дріжджі. Просіяне з сіллю борошно змішуємо з ванільним цукром і половиною дози звичайного цукру. Вливаємо до неї дріжджове молоко і половину розтопленого вершкового масла. Замішуємо м'яке, еластичне тісто, накриваємо вологим рушником і залишаємо на годину в теплому, спокійному місці. Воно має в 2 рази збільшитися в об'ємі. Після обминаємо тісто і перекладаємо в змащену маслом форму. Рівномірно його розподіляємо по всьому об'єму. Знову накриваємо вологим рушником і даємо тісту 20 хвилин на расстойку.
    Коли воно злегка підніметься і розправитися, пальцями робимо в тісті виїмки, куди закладаємо нарізане тонкими скибочками вершкове масло. Зверху присипаємо цукром і мигдалевими пелюстками. Випікаємо пиріг 25 хвилин в розігрітій до 200 градусів духовці.
    Желатин для прошарку замочуємо у холодній воді. Сметану збиваємо з цукром до повного розчинення. Вершки збиваємо з ванільним цукром. Набряклий желатин віджимаємо і розтоплюємо на водяній бані. Змішуємо його з парою ложок сметанного крему потім вводимо його до основної маси. Додаємо також збиті вершки і брусницю в цукрі, добре все вимішуємо. Остиглий пиріг розрізаємо на два коржі. Нижню частину поміщаємо в кільце для тортів. Зверху викладаємо бруснично-вершковий крем і накриваємо другим коржем. Відправляємо на годину в холодильник, щоб прошарок застигла.

    Як приготувати пісочний пиріг з брусницею і сметаною?


    Інгредієнти:
    Для тіста:

  • борошно - 300 г;

  • масло вершкове - 100 г;

  • яйця - 2 шт.;

  • цукор - 150 г;

  • цукор ванільний - 2 ч. ложки;

  • розпушувач - 1 ч. ложка;

  • сіль - 1 щіпка.


  • Пиріг з брусницею і сметаною

    Для начинки:

  • брусниця - 200 г;

  • сметана - 200 г;

  • цукор - 100 р.


  • Приготування
    Заморожене масло натираємо на крупній тертці. Змішуємо його з цукром, ванільним цукром і борошном. Додаємо яйця і замішуємо круте тісто. Викладаємо його у форму так, щоб утворилися високі борти. Брусницю промиваємо, підсушуємо і рівним шаром викладаємо поверх тіста. Випікаємо в розігрітій до 180 градусів духовці близько півгодини. Ще гарячий пиріг заливаємо збитою з цукром сметаною.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Пиріг з брусницею і яблуками
    Пиріг з брусницею і яблуками
    Пиріг з брусницею і яблуками - це класика домашньої кухні. Родзинку такого пирога надає кислувато-гіркий смак брусниці. І в нашій статті ми зібрали
    Дріжджовий пиріг з брусницею - рецепт
    Дріжджовий пиріг з брусницею - рецепт
    Якщо ви заготовили на зиму достатню кількість такої корисної ягоди, як брусниця, то в зимово-весняний період можете побалувати домашніх таким
    Пиріг з брусницею - рецепт
    Пиріг з брусницею - рецепт
    Брусниця - корисна і смачна ягода, хоч і має кислувато-гіркуватий смак. Її використовують у приготуванні багатьох страв: варення, джемів, компотів,