» » Сирна паска

Сирна паска

Сирна паска
Особливу нотку смаком великодніх пасок надає наявність у тісті сиру. Деякі господині, один раз спробувавши такі вироби, навідріз відмовляються від попередніх більш традиційних рецептур. Крім того, сирну паску можна приготувати і без участі дріжджів. Обидва варіанти такої пасхальної випічки пропонуємо нижче в нашому матеріалі.

Сирна паска - рецепт


Інгредієнти:

  • незбиране молоко – 500 мл;

  • сир – 220 г;

  • маргарин вершковий – 260 г;

  • сметана жирністю 20-25 % – 210 г;

  • жовтки яєчні – 5 шт.;

  • яйця курячі – 6 шт.;

  • цукровий пісок – 520 г;

  • масло рослинне – 50 мл;

  • масло вершкове – 55 г;

  • просеянная пшеничне борошно вищого сорту – 12-16 кг;

  • родзинки без кісточок – 200 г;

  • ванілін або інший ароматизатор на свій смак – 1 пакетик або по смаку;

  • дріжджі свіжі пресовані – 50-55 г;

  • кухонна сіль – 1 щіпка;


  • Для помадки:

  • білки яєчні – 2 шт.;

  • сік лимона – 20 мл;

  • пудра цукрова – 190 р.


  • Приготування
    Спочатку розчинний живі дріжджі в чверті склянки тепленької води, додавши при цьому пару чайних ложок цукрового піску. Через десять хвилин вливаємо дріжджову суміш в тепленьке молочко, додаємо ще приблизно половину склянки цукру і зовсім трохи борошна, розмішуємо і залишаємо в теплі хвилин на п'ятнадцять-двадцять. За цей час відокремлюємо жовтки від білків і збиваємо останні з дрібкою солі до твердих піків. Після цього розтираємо жовтки і збиваємо з рештою цукровим піском до посветления, додавши в процесі ванілін або есенцію.
    Сирок розбиваємо блендером або перетираємо копітко через ситечко, домагаючись однорідної текстури без крупиночек.
    До вспенившейся опарі вводимо спочатку маргарин і вершкове масло кімнатної температури, потім жовтки і сметану, а слідом сир, рослинне масло і білкову масу. Кожен раз масу вимішуємо ніжно руками. Додаємо до інших компонентів заздалегідь підготовлений, промитий, просушений і обсипаний борошном родзинки. Тепер, поступово підсипаючи малими порціями борошно, виробляємо заміс, кожен раз добре вимішуючи масу руками. Підсумкова консистенція тесту не повинна бути дуже щільною. Маса виходить досить липке, але з-за великої кількості здоби ще й важка, тому за долонями довго не тягнеться, а відлипає. Ставимо тісто в тепло на расстойку, прикривши ємність тканиною, приблизно години на три. За цей час тісто потрібно два рази обім'яти. Третій раз обминаємо його і відразу розкладаємо по промасленим формами, заповнюючи їх трохи більше ніж на одну третину, де тісто має підійти практично до країв ще раз.
    Випікаємо сирні паски в духовці, розігрітій до температури 180 градусів. Час випічки залежить від розміру форми, тому визначаємо готовність пасок за сухою дерев'яною шпажці.
    Поки печуться пасочки, збиваємо білки, додавши в процесі сік лимона і цукрову пудру. Промазуємо теплі вироби готової помадкою і оформляємо по своєму смаку.

    Сирна паска на великдень без дріжджів - рецепт


    Інгредієнти:

  • сир – 620 г;

  • масло вершкове – 260 г;

  • яйця великі курячі – 5 шт.;

  • цукровий пісок – 250 г;

  • розпушувач – 20 г;

  • лимонний сік – 45 мл;

  • просеянная пшеничне борошно вищого сорту – 645 г;

  • родзинки без кісточок – 80 г;

  • цукати – 80 г;

  • ванільний цукор або есенція на свій смак – 1 стандартний пакетик або по смаку;

  • кухонна сіль – 1 щіпка;


  • Для помадки:

  • білки яєчні – 1 шт.;

  • сік лимона – 10 мл;

  • пудра цукрова – 90 р.


  • Приготування
    Беручись за приготування пасок без дріжджів, з'єднуємо курячі яйця з цукровим піском і ванільним цукром і обробляємо масу міксером до посветления та отримання пишної текстури. Далі додаємо м'яке або злегка розтоплене вершкове
    Сирна паска
    масло, вливаємо лимонний сік, додаємо дрібку солі і перетертий сир і розмішуємо до максимально можливої однорідності. На завершення всипаємо просіяне борошно і розпушувач і ретельно вимішуємо. Тепер поділяємо тісто на дві рівні частини, в одну вмішуємо родзинки, а в іншу цукати, заповнюємо отриманої основою промаслені форми і ставимо випікатися, прогрів попередньо духовку до температури 180 градусів. Перевіряємо готовність паски по сухій скіпкою.
    Для глазурі збиваємо білки з цукровою пудрою і лимонним соком і покриваємо отриманою масою вироби. Оформляємо їх за смаком кондитерської посипкою або додатково прикрашаємо на свій розсуд.
    Додав: admin | 24-04-2016, 17:42
    Переглядів: 399