Особливу нотку смаком великодніх пасок надає наявність у тісті сиру. Деякі господині, один раз спробувавши такі вироби, навідріз відмовляються від попередніх більш традиційних рецептур. Крім того, сирну паску можна приготувати і без участі дріжджів. Обидва варіанти такої пасхальної випічки пропонуємо нижче в нашому матеріалі.
Сирна паска - рецепт
Інгредієнти: незбиране молоко – 500 мл; сир – 220 г; маргарин вершковий – 260 г; сметана жирністю 20-25 % – 210 г; жовтки яєчні – 5 шт.; яйця курячі – 6 шт.; цукровий пісок – 520 г; масло рослинне – 50 мл; масло вершкове – 55 г; просеянная пшеничне борошно вищого сорту – 12-16 кг; родзинки без кісточок – 200 г; ванілін або інший ароматизатор на свій смак – 1 пакетик або по смаку; дріжджі свіжі пресовані – 50-55 г; кухонна сіль – 1 щіпка; Для помадки:
білки яєчні – 2 шт.; сік лимона – 20 мл; пудра цукрова – 190 р. Приготування Спочатку розчинний живі дріжджі в чверті склянки тепленької води, додавши при цьому пару чайних ложок цукрового піску. Через десять хвилин вливаємо дріжджову суміш в тепленьке молочко, додаємо ще приблизно половину склянки цукру і зовсім трохи борошна, розмішуємо і залишаємо в теплі хвилин на п'ятнадцять-двадцять. За цей час відокремлюємо жовтки від білків і збиваємо останні з дрібкою солі до твердих піків. Після цього розтираємо жовтки і збиваємо з рештою цукровим піском до посветления, додавши в процесі ванілін або есенцію.
Сирок розбиваємо блендером або перетираємо копітко через ситечко, домагаючись однорідної текстури без крупиночек.
До вспенившейся опарі вводимо спочатку маргарин і вершкове масло кімнатної температури, потім жовтки і сметану, а слідом сир, рослинне масло і білкову масу. Кожен раз масу вимішуємо ніжно руками. Додаємо до інших компонентів заздалегідь підготовлений, промитий, просушений і обсипаний борошном родзинки. Тепер, поступово підсипаючи малими порціями борошно, виробляємо заміс, кожен раз добре вимішуючи масу руками. Підсумкова консистенція тесту не повинна бути дуже щільною. Маса виходить досить липке, але з-за великої кількості здоби ще й важка, тому за долонями довго не тягнеться, а відлипає. Ставимо тісто в тепло на расстойку, прикривши ємність тканиною, приблизно години на три. За цей час тісто потрібно два рази обім'яти. Третій раз обминаємо його і відразу розкладаємо по промасленим формами, заповнюючи їх трохи більше ніж на одну третину, де тісто має підійти практично до країв ще раз.
Випікаємо сирні паски в духовці, розігрітій до температури 180 градусів. Час випічки залежить від розміру форми, тому визначаємо готовність пасок за сухою дерев'яною шпажці.
Поки печуться пасочки, збиваємо білки, додавши в процесі сік лимона і цукрову пудру. Промазуємо теплі вироби готової помадкою і оформляємо по своєму смаку.
Сирна паска на великдень без дріжджів - рецепт
Інгредієнти: сир – 620 г; масло вершкове – 260 г; яйця великі курячі – 5 шт.; цукровий пісок – 250 г; розпушувач – 20 г; лимонний сік – 45 мл; просеянная пшеничне борошно вищого сорту – 645 г; родзинки без кісточок – 80 г; цукати – 80 г; ванільний цукор або есенція на свій смак – 1 стандартний пакетик або по смаку; кухонна сіль – 1 щіпка; Для помадки:
білки яєчні – 1 шт.; сік лимона – 10 мл; пудра цукрова – 90 р. Приготування Беручись за приготування пасок без дріжджів, з'єднуємо курячі яйця з цукровим піском і ванільним цукром і обробляємо масу міксером до посветления та отримання пишної текстури. Далі додаємо м'яке або злегка розтоплене вершкове
масло, вливаємо лимонний сік, додаємо дрібку солі і перетертий сир і розмішуємо до максимально можливої однорідності. На завершення всипаємо просіяне борошно і розпушувач і ретельно вимішуємо. Тепер поділяємо тісто на дві рівні частини, в одну вмішуємо родзинки, а в іншу цукати, заповнюємо отриманої основою промаслені форми і ставимо випікатися, прогрів попередньо духовку до температури 180 градусів. Перевіряємо готовність паски по сухій скіпкою.
Для глазурі збиваємо білки з цукровою пудрою і лимонним соком і покриваємо отриманою масою вироби. Оформляємо їх за смаком кондитерської посипкою або додатково прикрашаємо на свій розсуд.