Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Як приготувати чаклуни?

Як приготувати чаклуни?

4-01-2015, 17:18
743
Як приготувати чаклуни?
Як відомо, білоруси люблять картоплю. Вони знають безліч смачних рецептів його приготування. Одним з страв білоруської кухні є чаклуни. Це коржі з тертої картоплі, начинені найчастіше м'ясом. Але є й інші варіанти начинок. У цій статті ми розповімо вам декілька рецептів приготування чаклунів.

Рецепт білоруських чаклунів


Інгредієнти:

  • картопля - 1 кг;

  • яйця - 1 шт.;

  • крохмаль або борошно - 1 ст. ложка;

  • свинина - 300 г;

  • цибуля - 1 шт.;

  • сметана - 1 ст. ложка;

  • сіль, перець - за смаком;

  • рослинна олія для смаження.


  • Приготування
    Рецепт чаклунів з фаршем простий і доступний, не вимагає багато часу і особливих витрат. Картоплю миємо, очищаємо від шкірки і натираємо на дрібній тертці. Маса виходить досить водянистою. Викладаємо її в друшляк або сито і проціджуємо, злегка придавлюючи ложкою. Весь сік видаляти не потрібно, інакше основа стане надто сухим. Такою вона бути не повинна, в ній повинна залишитися рідина, але по консистенції маса повинна стати густий, тримати форму. У картоплю додаємо 1 сире яйце і 1 ст. ложку борошна або крохмалю (це не принципово - використовуйте той продукт, з яким більше любите працювати). Тепер додаємо сіль і перець за смаком. Масу добре вимішуємо. В якості начинки можете використовувати не тільки свинину, але і будь-яке інше м'ясо.
    Отже, м'ясо пропускаємо з цибулею через м'ясорубку, додаємо сметану (можна замінити майонезом), солимо і перчимо. Формувати чаклуни можна по-різному: найпростіший спосіб - взяти в руку грудочку картопляного тіста і заховати в ньому м'ясну «котлетку». А можна вчинити по-іншому: на сковороду з розігрітим маслом викласти столовою ложкою трохи тіста, зверху покласти м'ясний кулька меншого розміру, а зверху ще тістом. Обсмажуємо чаклуни з обох боків до рум'яної скоринки. Потім зменшуємо вогонь і тушкуємо до готовності.

    Чаклуни в духовці - рецепт


    В попередньому рецепті ми розповіли, як приготувати чаклуни на сковороді. Взявши за основу той же рецепт, можна зробити їх в духовці. Тобто, формуємо картопляні коржі з фаршем, викладаємо їх на деко, додаємо трохи води і ставимо в духовку хвилин на 30-35. Коли з'явиться скориночка, чаклуни можна діставати. При бажанні хвилин за 10 до закінчення приготування можна посипати їх тертим сиром.

    Чаклуни з грибами - рецепт


    Як вже згадувалося вище, чаклуни готують не тільки з м'ясом, а й з іншими начинками. У цьому рецепті ми розповімо, як приготувати чаклуни з грибами.
    Інгредієнти:

  • картопля - 800 г;

  • борошно (для панірування) - 100 г;

  • печериці - 300 г;

  • цибуля - 1 шт.;

  • сіль, перець - за смаком;

  • рослинне масло.


  • Приготування
    Очищену картоплю натираємо на дрібній тертці, віджимаємо сік, але не виливаємо його, а даємо відстоятися. В результаті цього в ємності з соком повинен осісти крохмаль. Тепер можна виливати рідину, а крохмаль додати до тертої картоплі. Масу перемішуємо, сіль і перець додаємо за смаком. Тепер займаємося начинкою: для цього гриби і цибулю подрібнюємо і обсмажуємо на рослинній олії до випаровування рідини, солимо за смаком. З картопляної маси формуємо коржі, на середину яких кладуть 1 чайну ложку начинки, краї з'єднайте і обвалюємо отримані кульки в борошні. Обсмажуємо у великій кількості розігрітого рослинного масла до золотистої скоринки. В процесі обсмажування чаклуни потрібно повертати, щоб вони покрилися кіркою з усіх боків.

    Як правильно приготувати чаклуни з капустою?


    Рецепт страви «Чаклуни» можна міняти і підлаштовувати під свій смак. Помінявши начинку, ми отримаємо вже зовсім інше блюдо. Так чому б не поекспериментувати? Пропонуємо вам випробувати рецепт чаклунів з капустою. І у вас вийде прекрасний пісне блюдо.
    Інгредієнти:

  • картопля - 08 кг;

  • борошно - 100 г;

  • капуста білокачанна - 500 г;

  • морква (середня) - 1 шт.;

  • цибуля - 1 шт.;

  • томатна паста - 30 г;

  • сіль, цукор, перець - за смаком.


  • Приготування
    Спочатку готуємо начинку: капусту дрібно шаткуємо, моркву натираємо на крупній тертці, а цибулю подрібнюємо.
    Як приготувати чаклуни?
    Тепер на сковороду з рослинною олією викладаємо моркву з цибулею, злегка обсмажуємо і додаємо капусту, перетерту з сіллю. Томатну пасту розвести в 100 мл води, додаємо цукор і сіль за смаком, виливаємо цю суміш в капусту, перемішуємо і тушкуємо до готовності. Тим часом картоплю тремо на дрібній тертці, відокремлюємо сік, даємо йому постояти хвилин 15 а отриманий крохмаль знову повертаємо в картопляну масу. Вимішуємо, сіль і перець додаємо за смаком. В коржик з картоплі загортаємо трохи начинки, краї затискаємо. Отримані кульки обвалюємо в борошні або панірувальних сухарях і смажимо до готовності.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Картопляні котлети з фаршем
    Картопляні котлети з фаршем
    Якщо вашій родині набридло звичайне картопляне пюре, то зробіть з нього картопляні котлетки, а щоб вони вийшли ситніше, додайте трохи м'ясної
    Картопляні биточки
    Картопляні биточки
    Любите смачні гарніри? Значить ви повинні знати таке чудове і просте блюдо як биточки з картоплі. Їх можна готувати на пару, на сковороді і навіть в
    Узбецький коржик
    Узбецький коржик
    Любите страви узбецької кухні? Тоді ви напевно чули про узбецьких коржиках. Хочете влаштувати сім'ї смачний узбецький вечерю? Можна приготувати плов,
    Як приготувати хичини?
    Як приготувати хичини?
    Хичини - страва дуже незвичайне і неймовірно смачне. Його готують по-різному. Ми вже розповідали про хичинах з мисом, сиром, а сьогодні вирішили
    Мочанка
    Мочанка
    Білоруську мочанку можна порівняти з гуляшем або підливою, але обидва порівняння будуть вірними лише частково. Мочанка являє собою різні види м'яса в
    Деруни з фаршем
    Деруни з фаршем
    Деруни - це популярне блюдо, яке з'явилося в білоруській кухні, але вже давно відоме по всьому світу. Їх можна робити з різними начинками і подавати