Як відомо, білоруси люблять картоплю. Вони знають безліч смачних рецептів його приготування. Одним з страв білоруської кухні є чаклуни. Це коржі з тертої картоплі, начинені найчастіше м'ясом. Але є й інші варіанти начинок. У цій статті ми розповімо вам декілька рецептів приготування чаклунів.
Рецепт білоруських чаклунів
Інгредієнти: картопля - 1 кг; яйця - 1 шт.; крохмаль або борошно - 1 ст. ложка; свинина - 300 г; цибуля - 1 шт.; сметана - 1 ст. ложка; сіль, перець - за смаком; рослинна олія для смаження. Приготування Рецепт чаклунів з фаршем простий і доступний, не вимагає багато часу і особливих витрат. Картоплю миємо, очищаємо від шкірки і натираємо на дрібній тертці. Маса виходить досить водянистою. Викладаємо її в друшляк або сито і проціджуємо, злегка придавлюючи ложкою. Весь сік видаляти не потрібно, інакше основа стане надто сухим. Такою вона бути не повинна, в ній повинна залишитися рідина, але по консистенції маса повинна стати густий, тримати форму. У картоплю додаємо 1 сире яйце і 1 ст. ложку борошна або крохмалю (це не принципово - використовуйте той продукт, з яким більше любите працювати). Тепер додаємо сіль і перець за смаком. Масу добре вимішуємо. В якості начинки можете використовувати не тільки свинину, але і будь-яке інше м'ясо.
Отже, м'ясо пропускаємо з цибулею через м'ясорубку, додаємо сметану (можна замінити майонезом), солимо і перчимо. Формувати чаклуни можна по-різному: найпростіший спосіб - взяти в руку грудочку картопляного тіста і заховати в ньому м'ясну «котлетку». А можна вчинити по-іншому: на сковороду з розігрітим маслом викласти столовою ложкою трохи тіста, зверху покласти м'ясний кулька меншого розміру, а зверху ще тістом. Обсмажуємо чаклуни з обох боків до рум'яної скоринки. Потім зменшуємо вогонь і тушкуємо до готовності.
Чаклуни в духовці - рецепт
В попередньому рецепті ми розповіли, як приготувати чаклуни на сковороді. Взявши за основу той же рецепт, можна зробити їх в духовці. Тобто, формуємо картопляні коржі з фаршем, викладаємо їх на деко, додаємо трохи води і ставимо в духовку хвилин на 30-35. Коли з'явиться скориночка, чаклуни можна діставати. При бажанні хвилин за 10 до закінчення приготування можна посипати їх тертим сиром.
Чаклуни з грибами - рецепт
Як вже згадувалося вище, чаклуни готують не тільки з м'ясом, а й з іншими начинками. У цьому рецепті ми розповімо, як приготувати чаклуни з грибами.
Інгредієнти: картопля - 800 г; борошно (для панірування) - 100 г; печериці - 300 г; цибуля - 1 шт.; сіль, перець - за смаком; рослинне масло. Приготування Очищену картоплю натираємо на дрібній тертці, віджимаємо сік, але не виливаємо його, а даємо відстоятися. В результаті цього в ємності з соком повинен осісти крохмаль. Тепер можна виливати рідину, а крохмаль додати до тертої картоплі. Масу перемішуємо, сіль і перець додаємо за смаком. Тепер займаємося начинкою: для цього гриби і цибулю подрібнюємо і обсмажуємо на рослинній олії до випаровування рідини, солимо за смаком. З картопляної маси формуємо коржі, на середину яких кладуть 1 чайну ложку начинки, краї з'єднайте і обвалюємо отримані кульки в борошні. Обсмажуємо у великій кількості розігрітого рослинного масла до золотистої скоринки. В процесі обсмажування чаклуни потрібно повертати, щоб вони покрилися кіркою з усіх боків.
Як правильно приготувати чаклуни з капустою?
Рецепт страви «Чаклуни» можна міняти і підлаштовувати під свій смак. Помінявши начинку, ми отримаємо вже зовсім інше блюдо. Так чому б не поекспериментувати? Пропонуємо вам випробувати рецепт чаклунів з капустою. І у вас вийде прекрасний пісне блюдо.
Інгредієнти: картопля - 08 кг; борошно - 100 г; капуста білокачанна - 500 г; морква (середня) - 1 шт.; цибуля - 1 шт.; томатна паста - 30 г; сіль, цукор, перець - за смаком. Приготування Спочатку готуємо начинку: капусту дрібно шаткуємо, моркву натираємо на крупній тертці, а цибулю подрібнюємо.
Тепер на сковороду з рослинною олією викладаємо моркву з цибулею, злегка обсмажуємо і додаємо капусту, перетерту з сіллю. Томатну пасту розвести в 100 мл води, додаємо цукор і сіль за смаком, виливаємо цю суміш в капусту, перемішуємо і тушкуємо до готовності. Тим часом картоплю тремо на дрібній тертці, відокремлюємо сік, даємо йому постояти хвилин 15 а отриманий крохмаль знову повертаємо в картопляну масу. Вимішуємо, сіль і перець додаємо за смаком. В коржик з картоплі загортаємо трохи начинки, краї затискаємо. Отримані кульки обвалюємо в борошні або панірувальних сухарях і смажимо до готовності.