Як зробити чорнослив?
Лежить на прилавках чорнослив заманливо поблискує глянцевими боками, ніби кличе швидше купити його і з'їсти. Але нас не проведеш, ми-то знаємо, чим обробляють чорнослив для отримання такого красивого вигляду - це і гліцерин, і сполуки сірки, і рідкий дим. Зрозуміло, що при такій серйозній хімічній обробці корисні властивості чорносливу губляться. Тому купуючи сухофрукти, потрібно не спокушатися красивим видом, а вибирати те, що виглядає природно, без зайвого глянцю і яскравого забарвлення. Якщо ж боязнь перед купівельними сушеним чорносливом сильна, то можна зробити його в домашніх умовах. Як приготувати натуральний чорнослив ми зараз і розберемося.
Для приготування сушеного чорносливу потрібні дуже стиглі, можна навіть перестиглі, сливи. Спочатку їх миємо і, якщо потрібно, видаляємо кісточку. Робити чорнослив можна як з кісточкою, так і без неї, але з кісточкою чорнослив зберігає більше корисних властивостей. Далі сливи бланшируем 20-30 секунд в содовому розчині при 90°С. Пропорції для приготування розчину: на 10 літрів води 100 грам харчової соди. Відразу ж після бланшування промиваємо сливи гарячою водою. Тепер можна приступати до сушіння чорносливу. «Як же його сушити?» - запитаєте ви? Звичайно в духовці, тільки потрібно уважно стежити за температурою, щоб чорнослив вийшов смачним і корисним. Для зручності розділимо весь процес на 3 етапи.
Етап I. Сливи розкладаємо на деко і ставимо його в духовку, розігріту до 50-55°С. Залишаємо сушитися на 3-4 години.
Етап II. Дістаємо деко з духовки, сливи перемішуємо і охолоджуємо. Духовку розігріваємо до 60-70°С, ставимо туди остиглі сливи і сушимо ще 5 годин.
Етап ІІІ. Сливи дістаємо з духовки, перемішуємо і остуджуємо. Остиглі сливи ставимо в духовку з температурою 80-90°С і досушуємо 4-5 годин до повної готовності. Якщо хочете зробити чорнослив блискучим, то незадовго до закінчення сушіння температуру в духовці треба збільшити до 100-120°С. Тоді цукор, що міститься в плодах, виступить на поверхні і сухофрукти карамелизуются.
Так само важливо, як правильно зробити чорнослив, забезпечити йому потрібні уязика зберігання. Краще робити це в прохолодному і сухому місці. Чорнослив потрібно розфасувати по паперових пакетах або розкласти в дерев'яні ящики. Але можна зберегти чорнослив і в закритих скляних банках, але для цього сухофрукти повинні бути сухими, і навіть пересушеними. Тому що вологі сливи без провітрювання швидко пліснявіють. Також для кращого збереження чорнослив рекомендують пересипати невеликою кількістю лаврового листа.
Ну, робити чорнослив ми навчилися, а от чи можна його їсти багато і взагалі корисний цей сухофрукт? Користю чорнослив має й чималої, адже він зберігає майже всі цінні якості сливи. В чорносливі міститься глюкоза, фруктоза і сахароза, приблизно 9-17% від загального обсягу. Також там є органічні кислоти: лимонна, яблучна, щавлева, саліцилова. До складу чорносливу входять пектин, азотисті і дубильні речовини. А головне, що робить чорнослив таким корисним, це містяться в ньому вітаміни і мінеральні речовини. З це вітамінів С, А, Р, В1 і В2. А з мінеральних речовин - велика кількість фосфору, калію, заліза, натрію, кальцію і магнію. Завдяки такому складу вживання чорносливу рекомендується до вживання при анемії і авітамінозах. Також чорнослив корисний і для правильної роботи шлунково-кишкового тракту. Але зловживати ним не слід, так як чорнослив має проносну дію. Тому 5-6 ягід в день буде цілком достатньо.
Як зробити чорнослив?
Для приготування сушеного чорносливу потрібні дуже стиглі, можна навіть перестиглі, сливи. Спочатку їх миємо і, якщо потрібно, видаляємо кісточку. Робити чорнослив можна як з кісточкою, так і без неї, але з кісточкою чорнослив зберігає більше корисних властивостей. Далі сливи бланшируем 20-30 секунд в содовому розчині при 90°С. Пропорції для приготування розчину: на 10 літрів води 100 грам харчової соди. Відразу ж після бланшування промиваємо сливи гарячою водою. Тепер можна приступати до сушіння чорносливу. «Як же його сушити?» - запитаєте ви? Звичайно в духовці, тільки потрібно уважно стежити за температурою, щоб чорнослив вийшов смачним і корисним. Для зручності розділимо весь процес на 3 етапи.
Етап I. Сливи розкладаємо на деко і ставимо його в духовку, розігріту до 50-55°С. Залишаємо сушитися на 3-4 години.
Етап II. Дістаємо деко з духовки, сливи перемішуємо і охолоджуємо. Духовку розігріваємо до 60-70°С, ставимо туди остиглі сливи і сушимо ще 5 годин.
Етап ІІІ. Сливи дістаємо з духовки, перемішуємо і остуджуємо. Остиглі сливи ставимо в духовку з температурою 80-90°С і досушуємо 4-5 годин до повної готовності. Якщо хочете зробити чорнослив блискучим, то незадовго до закінчення сушіння температуру в духовці треба збільшити до 100-120°С. Тоді цукор, що міститься в плодах, виступить на поверхні і сухофрукти карамелизуются.
Як зберігати чорнослив?
Так само важливо, як правильно зробити чорнослив, забезпечити йому потрібні уязика зберігання. Краще робити це в прохолодному і сухому місці. Чорнослив потрібно розфасувати по паперових пакетах або розкласти в дерев'яні ящики. Але можна зберегти чорнослив і в закритих скляних банках, але для цього сухофрукти повинні бути сухими, і навіть пересушеними. Тому що вологі сливи без провітрювання швидко пліснявіють. Також для кращого збереження чорнослив рекомендують пересипати невеликою кількістю лаврового листа.
Корисні властивості чорносливу
Ну, робити чорнослив ми навчилися, а от чи можна його їсти багато і взагалі корисний цей сухофрукт? Користю чорнослив має й чималої, адже він зберігає майже всі цінні якості сливи. В чорносливі міститься глюкоза, фруктоза і сахароза, приблизно 9-17% від загального обсягу. Також там є органічні кислоти: лимонна, яблучна, щавлева, саліцилова. До складу чорносливу входять пектин, азотисті і дубильні речовини. А головне, що робить чорнослив таким корисним, це містяться в ньому вітаміни і мінеральні речовини. З це вітамінів С, А, Р, В1 і В2. А з мінеральних речовин - велика кількість фосфору, калію, заліза, натрію, кальцію і магнію. Завдяки такому складу вживання чорносливу рекомендується до вживання при анемії і авітамінозах. Також чорнослив корисний і для правильної роботи шлунково-кишкового тракту. Але зловживати ним не слід, так як чорнослив має проносну дію. Тому 5-6 ягід в день буде цілком достатньо.
Рекомендуємо добрі рецепти
Компот із чорносливу для грудничка
Компот - смачний і корисний напій, який можна пропонувати дітям, починаючи з грудного віку. Взимку, коли немає свіжих вруктов, можна варити компот з
Пюре з чорносливу для грудничка
Перший прикорм для немовляти дуже важливий. І до вибору продуктів для такого раціону мамам потрібно підходити відповідально. Сьогодні ми хочемо
Як сушити сливи?
Чорнослив - смачний і корисний сухофрукт, який можна вживати самостійно або додавати в різноманітні страви. Але далеко не кожному цей продукт по
Маринований чорнослив
Маринований чорнослив - це відмінне доповнення до м'ясних і рибних страв, а також вишукана закуска до різних вин та інших міцних напоїв. Давайте
Компот із чорносливу
Чорнослив - досить корисний сухофрукт, який можна додавати не тільки в м'ясні та овочеві страви, але і використовувати його в приготуванні компотів.
Компот з ізюму, кураги і чорносливу
Компот із сухофруктів - чудовий і корисний напій, який люблять і дорослі і діти. І зараз ми поділимося з вами цікавим рецептом створення компоту з