Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Як зробити чорнослив?

Як зробити чорнослив?

16-03-2015, 13:25
10 706
Як зробити чорнослив?
Лежить на прилавках чорнослив заманливо поблискує глянцевими боками, ніби кличе швидше купити його і з'їсти. Але нас не проведеш, ми-то знаємо, чим обробляють чорнослив для отримання такого красивого вигляду - це і гліцерин, і сполуки сірки, і рідкий дим. Зрозуміло, що при такій серйозній хімічній обробці корисні властивості чорносливу губляться. Тому купуючи сухофрукти, потрібно не спокушатися красивим видом, а вибирати те, що виглядає природно, без зайвого глянцю і яскравого забарвлення. Якщо ж боязнь перед купівельними сушеним чорносливом сильна, то можна зробити його в домашніх умовах. Як приготувати натуральний чорнослив ми зараз і розберемося.

Як зробити чорнослив?


Для приготування сушеного чорносливу потрібні дуже стиглі, можна навіть перестиглі, сливи. Спочатку їх миємо і, якщо потрібно, видаляємо кісточку. Робити чорнослив можна як з кісточкою, так і без неї, але з кісточкою чорнослив зберігає більше корисних властивостей. Далі сливи бланшируем 20-30 секунд в содовому розчині при 90°С. Пропорції для приготування розчину: на 10 літрів води 100 грам харчової соди. Відразу ж після бланшування промиваємо сливи гарячою водою. Тепер можна приступати до сушіння чорносливу. «Як же його сушити?» - запитаєте ви? Звичайно в духовці, тільки потрібно уважно стежити за температурою, щоб чорнослив вийшов смачним і корисним. Для зручності розділимо весь процес на 3 етапи.
Етап I. Сливи розкладаємо на деко і ставимо його в духовку, розігріту до 50-55°С. Залишаємо сушитися на 3-4 години.
Етап II. Дістаємо деко з духовки, сливи перемішуємо і охолоджуємо. Духовку розігріваємо до 60-70°С, ставимо туди остиглі сливи і сушимо ще 5 годин.
Етап ІІІ. Сливи дістаємо з духовки, перемішуємо і остуджуємо. Остиглі сливи ставимо в духовку з температурою 80-90°С і досушуємо 4-5 годин до повної готовності. Якщо хочете зробити чорнослив блискучим, то незадовго до закінчення сушіння температуру в духовці треба збільшити до 100-120°С. Тоді цукор, що міститься в плодах, виступить на поверхні і сухофрукти карамелизуются.


Як зберігати чорнослив?


Так само важливо, як правильно зробити чорнослив, забезпечити йому потрібні уязика зберігання. Краще робити це в прохолодному і сухому місці. Чорнослив потрібно розфасувати по паперових пакетах або розкласти в дерев'яні ящики. Але можна зберегти чорнослив і в закритих скляних банках, але для цього сухофрукти повинні бути сухими, і навіть пересушеними. Тому що вологі сливи без провітрювання швидко пліснявіють. Також для кращого збереження чорнослив рекомендують пересипати невеликою кількістю лаврового листа.
Як зробити чорнослив?

Корисні властивості чорносливу


Ну, робити чорнослив ми навчилися, а от чи можна його їсти багато і взагалі корисний цей сухофрукт? Користю чорнослив має й чималої, адже він зберігає майже всі цінні якості сливи. В чорносливі міститься глюкоза, фруктоза і сахароза, приблизно 9-17% від загального обсягу. Також там є органічні кислоти: лимонна, яблучна, щавлева, саліцилова. До складу чорносливу входять пектин, азотисті і дубильні речовини. А головне, що робить чорнослив таким корисним, це містяться в ньому вітаміни і мінеральні речовини. З це вітамінів С, А, Р, В1 і В2. А з мінеральних речовин - велика кількість фосфору, калію, заліза, натрію, кальцію і магнію. Завдяки такому складу вживання чорносливу рекомендується до вживання при анемії і авітамінозах. Також чорнослив корисний і для правильної роботи шлунково-кишкового тракту. Але зловживати ним не слід, так як чорнослив має проносну дію. Тому 5-6 ягід в день буде цілком достатньо.
Рекомендуємо добрі рецепти
Компот із чорносливу для грудничка
Компот із чорносливу для грудничка
Компот - смачний і корисний напій, який можна пропонувати дітям, починаючи з грудного віку. Взимку, коли немає свіжих вруктов, можна варити компот з
Пюре з чорносливу для грудничка
Пюре з чорносливу для грудничка
Перший прикорм для немовляти дуже важливий. І до вибору продуктів для такого раціону мамам потрібно підходити відповідально. Сьогодні ми хочемо
Як сушити сливи?
Як сушити сливи?
Чорнослив - смачний і корисний сухофрукт, який можна вживати самостійно або додавати в різноманітні страви. Але далеко не кожному цей продукт по
Маринований чорнослив
Маринований чорнослив
Маринований чорнослив - це відмінне доповнення до м'ясних і рибних страв, а також вишукана закуска до різних вин та інших міцних напоїв. Давайте
Компот із чорносливу
Компот із чорносливу
Чорнослив - досить корисний сухофрукт, який можна додавати не тільки в м'ясні та овочеві страви, але і використовувати його в приготуванні компотів.
Компот з ізюму, кураги і чорносливу
Компот з ізюму, кураги і чорносливу
Компот із сухофруктів - чудовий і корисний напій, який люблять і дорослі і діти. І зараз ми поділимося з вами цікавим рецептом створення компоту з