Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Маринування огірків

Маринування огірків

16-03-2015, 10:59
4 429
Маринування огірків
Мариновані огірки, помідори та інші овочі - це улюблені закуски багатьох, особливо взимку. Людський організм влаштований так, що йому необхідний постійний приплив вітамінів. Вони забезпечують наше здоров'я, зміцнюють імунітет. Відомо, що левова частка вітамінів міститься в овочах і фруктах. А взимку, коли свіжі фрукти і овочі привозять з теплих країн і коштують вони недешево, нас рятують закрутки.
Найбільш сприятливий час для соління і маринування овочів - це період їх стиглості. Для огірків цей час випадає на липень-серпень. Їх достаток і невисока вартість дозволяють зробити потрібну кількість закруток. Саме тому маринування огірків на зиму входить у плани більшості господинь, які займаються закрутками. Пропонуємо ознайомитися з основними рецептами соління, консервування та маринування огірків.

Як приготувати мариновані огірки?


Самі смачні мариновані огірки виходять в липні. У цей час ці овочі тільки-тільки починають дозрівати і ще не втратили свою щільну структуру.
Перед маринуванням огірки слід ретельно промити і підготувати. Підготовка полягає в замочуванні овочів холодною водою на кілька годин. Це робить мариновані огірки більш хрусткими і міцними. Огіркові слід обрізати кінчики, що дозволяє овочів краще промаринуватися. Крім цього, в верхівках огірків зосереджуються нітрати.
Наступним етапом в приготуванні смачних маринованих огірків є підготовка приправ. Більшість рецептів маринованих огірків на зиму містять: часник, перець духмяний, перець горошком, кріп, лавровий лист, гвоздику. При виборі спецій слід ґрунтуватися на власний смак. Саме спеції наділяють мариновані огірки їх ароматом. Мариновані огірки з лимонною кислотою виходять більш кислими, з гірчицею - більш гострими, а з листям хрону і смородини - більш пряними. Всі приправи та добавки краще всього укладати на дно банок. Крім трав і спецій в банку можна додавати цибулю, різні ягоди, морква.
Соління і маринування огірків відрізняються один від одного складом рідини, якої вони заливаються. В основі маринаду, як правило, лежать три складові: сіль, цукор, кислота. Цукор можна замінити медом. Кислота може бути представлена оцтом або лимонною кислотою. Маринування огірків з лимонною кислотою менш поширене.
Існує два основних способи маринування огірків:

  • маринування огірків зі стерилізацією. Цей спосіб використовують для тривалого зберігання огірків. Банки без кришок опускають у холодну воду, наливають в них холодний маринад і доводять воду до кипіння. Час стерилізація маленьких банок складає 7-8 хвилин, трилітрові - до 25 хвилин;

  • маринування огірків без стерилізації. Цей спосіб можна використовувати тоді, коли маринад містить велику кількість оцту або інший кислоти. Огірки потрібно кілька разів заливати окропом, а в останній раз - гарячим маринадом з приправами. Маринування огірків без стерилізації більш швидке, ніж зі стерилізацією.


  • Ще один спосіб отримав широке визнання у сучасних господинь - маринування огірків по-болгарськи. Цей метод відрізняється від попередніх тим, що огірки поміщають у велику каструлю, заливають водою, додають сіль, цукор і оцет і кип'ятять протягом 5-7 хвилин. Після цього гарячі огірки розкладають у банки, заливають маринадом і закочують. Вважається, що у банок з маринованими огірками по-болгарськи рідше здувається
    Маринування огірків
    кришка.
    Тонкощі приготування маринованих огірків:

  • після стерилізації банки з огірками необхідно поставити в холодну воду. Це дозволяє зберегти пружність огірків;

  • самі смачні мариновані огірки виходять через рік після консервування;

  • різані мариновані огірки виходять більш пряними, оскільки вони сильніше просочуються маринадом.


  • Соління і маринування огірків - це трудомісткий, але надзвичайно творчий процес. Використовуйте різні рецепти і маринуйте найкращі огірки для всієї вашої сім'ї.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Заготовки на зиму з огірків
    Заготовки на зиму з огірків
    Всі ми звикли до того, що обов'язковим атрибутом зимового святкового столу обов'язково є мариновані огірочки. Але повірте, спробувавши закрутити ці
    Консервування огірків
    Консервування огірків
    У кожної господині консервовані огірки виходять по-своєму. Хтось вміє робити огірки хрусткими, а у кого-то огірки мають пікантний або гострий смак.
    Малосольні огірки - рецепт
    Малосольні огірки - рецепт
    Хрусткі малосольні огірочки традиційна страва на новорічному столі. А адже ласувати цією закускою можна не лише в зиязикай час! У цьому матеріалі ви
    Соління огірків
    Соління огірків
    На прилавках супермаркетів круглий рік лежать овочі і фрукти, які доступні за ціною багатьом. Чому ж більшість домогосподарок продовжує запасатися
    Огірки з кетчупом чилі
    Огірки з кетчупом чилі
    У пошуках смачних рецептів маринадів для огірків ми підібрали кілька з використанням кетчупу чилі. Те, що треба для любителів хрустких огірочків
    Огірки в томатному соку
    Огірки в томатному соку
    Хто ж з нас не любить домашні мариновані або солоні огірочки?! І сьогодні ми розповімо вам, як приготувати в томатному соку за досить таки класичними