Мариновані огірки, помідори та інші овочі - це улюблені закуски багатьох, особливо взимку. Людський організм влаштований так, що йому необхідний постійний приплив вітамінів. Вони забезпечують наше здоров'я, зміцнюють імунітет. Відомо, що левова частка вітамінів міститься в овочах і фруктах. А взимку, коли свіжі фрукти і овочі привозять з теплих країн і коштують вони недешево, нас рятують закрутки.
Найбільш сприятливий час для соління і маринування овочів - це період їх стиглості. Для огірків цей час випадає на липень-серпень. Їх достаток і невисока вартість дозволяють зробити потрібну кількість закруток. Саме тому маринування огірків на зиму входить у плани більшості господинь, які займаються закрутками. Пропонуємо ознайомитися з основними рецептами соління, консервування та маринування огірків.
Як приготувати мариновані огірки?
Самі смачні мариновані огірки виходять в липні. У цей час ці овочі тільки-тільки починають дозрівати і ще не втратили свою щільну структуру.
Перед маринуванням огірки слід ретельно промити і підготувати. Підготовка полягає в замочуванні овочів холодною водою на кілька годин. Це робить мариновані огірки більш хрусткими і міцними. Огіркові слід обрізати кінчики, що дозволяє овочів краще промаринуватися. Крім цього, в верхівках огірків зосереджуються нітрати.
Наступним етапом в приготуванні смачних маринованих огірків є підготовка приправ. Більшість рецептів маринованих огірків на зиму містять: часник, перець духмяний, перець горошком, кріп, лавровий лист, гвоздику. При виборі спецій слід ґрунтуватися на власний смак. Саме спеції наділяють мариновані огірки їх ароматом. Мариновані огірки з лимонною кислотою виходять більш кислими, з гірчицею - більш гострими, а з листям хрону і смородини - більш пряними. Всі приправи та добавки краще всього укладати на дно банок. Крім трав і спецій в банку можна додавати цибулю, різні ягоди, морква.
Соління і маринування огірків відрізняються один від одного складом рідини, якої вони заливаються. В основі маринаду, як правило, лежать три складові: сіль, цукор, кислота. Цукор можна замінити медом. Кислота може бути представлена оцтом або лимонною кислотою. Маринування огірків з лимонною кислотою менш поширене.
Існує два основних способи маринування огірків:
маринування огірків зі стерилізацією. Цей спосіб використовують для тривалого зберігання огірків. Банки без кришок опускають у холодну воду, наливають в них холодний маринад і доводять воду до кипіння. Час стерилізація маленьких банок складає 7-8 хвилин, трилітрові - до 25 хвилин; маринування огірків без стерилізації. Цей спосіб можна використовувати тоді, коли маринад містить велику кількість оцту або інший кислоти. Огірки потрібно кілька разів заливати окропом, а в останній раз - гарячим маринадом з приправами. Маринування огірків без стерилізації більш швидке, ніж зі стерилізацією. Ще один спосіб отримав широке визнання у сучасних господинь - маринування огірків по-болгарськи. Цей метод відрізняється від попередніх тим, що огірки поміщають у велику каструлю, заливають водою, додають сіль, цукор і оцет і кип'ятять протягом 5-7 хвилин. Після цього гарячі огірки розкладають у банки, заливають маринадом і закочують. Вважається, що у банок з маринованими огірками по-болгарськи рідше здувається
кришка.
Тонкощі приготування маринованих огірків:
після стерилізації банки з огірками необхідно поставити в холодну воду. Це дозволяє зберегти пружність огірків; самі смачні мариновані огірки виходять через рік після консервування; різані мариновані огірки виходять більш пряними, оскільки вони сильніше просочуються маринадом. Соління і маринування огірків - це трудомісткий, але надзвичайно творчий процес. Використовуйте різні рецепти і маринуйте найкращі огірки для всієї вашої сім'ї.