» » Розсіл для огірків

Розсіл для огірків

Розсіл для огірків
Без цієї закачування не приготувати ні розсольник, ні солянку, ні святковий «Олів'є», ні багато інших страви. Та й просто у вихідний день, коли так хочеться випити чарочку крижаної горілки, важко собі уявити стіл без малосольного хрусткого огірочка.
Солити або маринувати?
В принципі, це справа смаку – хто-то любить солоні, витримані в діжці або бочці огірочки, хтось віддасть перевагу кисло-солодкі мариновані. Що ж стосується корисності, то тут соління обганяють маринади, оскільки не містять оцту, а значить, їх можна набагато більшій кількості людей.
Запасаємося смачними добавками: знадобиться кріп – парасольки або насіння, листя хріну, гілочки вишні і смородини (краще чорної), селера (зелень або черешки) або любисток, лаврове листя, горошок різних сортів перцю і часник.
Якщо треба швидко
Розсіл для огірків можна готувати десятками способів. Якщо раптом закуска потрібна терміново, допоможе нескладний і дуже швидкий спосіб.
Інгредієнти:

  • сіль поварена без добавок, можна використовувати йодовану – 2 ст. ложки з гіркою;

  • перець горошком чорний, білий, запашний – по 5-6 шт.;

  • гвоздичні суцвіття – 4-5 шт.;

  • парасольки кропу великі/насіння кропу – 3 шт./1 ч. ложка;

  • лавровий лист – 2-3 шт.;

  • часник синій – 2 зубчики;

  • гілочки (з листками) вишні і смородини довжиною близько 10 см – по 3-4 шт.;

  • листя хрону – 2 шт.


  • Приготування
    Швидкий рецепт розсолу для огірків – це всього близько півгодини приготування, пару годин на просолку, і закуску можна подавати. Беремо огірочки, миємо, ріжемо скибочками товщиною близько 1 см. На дно пластикового контейнера викладаємо листя хріну, гілочки вишні і смородини, лаврові листочки. Огірки змішуємо з тиском часником і висипаємо в контейнер. З півтора літрів води, солі, перцю, гвоздики і кропового насіння варимо розсіл. Заливаємо гарячим розсолом огірочки і чекаємо, поки все охолоне. По цьому рецепту виходить пряний, дуже смачний розсіл для огірків, яким можна приправити суп, коли огірочки з'їдені.
    Закатуємо
    Розсіл для огірків на зиму готуємо інакше. Тут поспіху немає, можна зробити чудову закатку, але знадобиться більше інгредієнтів, наводимо рецепт на 5 кг огірків.
    Інгредієнти:

  • листя хрону – 3-4 шт.;

  • листя дуба, лавра – по 4-5 шт.;

  • парасольки кропу – 5 шт.;

  • гілочки з листям вишні та чорної смородини – по 3-5 шт.;

  • ріпчасті цибулини великі – 6 шт.;

  • гострий перчик чилі – 3 шт.;

  • часник – 2 головки;

  • перець горошком запашний і чорний – по 10 шт.;

  • гвоздичні суцвіття – 5 шт.;

  • стебла селери з зеленню – 10-12 шт.;

  • солодкий перець зеленого або світло-жовтого кольору – 5-6 шт.;

  • очищена вода фільтрована – 4 л;

  • кухонна або морська сіль без домішок добавок – 6-7 ст. ложок.


  • Приготування
    Всі інгредієнти, крім солі та води ділимо на 2 частини. На дно каструлі потрібної ємності або іншого посуду, в якій зазвичай солимо огірки, викладаємо половину листя і гілочок. Далі кладемо половину вимитих огірочків, змішавши їх з очищеним часником (часточки можна класти цілком, а можна нарізати великими шматочками), парасольками кропу, кільцями перцю чилі, шматочками солодкого перцю, колечками очищеного і шинкованої лука. Додаємо перець, гвоздику і селеру. Повторюємо шари. У холодній воді розчиняємо сіль – повинен вийти міцний розсіл, в якому буде плавати свіже яйце. Як бачите, зробити розсіл для огірків можна і без кип'ятіння. Заливаємо огірочки, накриваємо і чекаємо тиждень. Далі можна закатати або просто перенести в підвал.
    Маринувати або не маринувати?
    Інгредієнти:

  • вода – 4 л;

  • сіль – 3 ст. ложки;

  • оцет білий 6% – 100 мл


  • Приготування
    Також просто приготувати розсіл для маринованих огірків. Беремо ті ж інгредієнти, огірочки, зелень і спеції розкладаємо по банках. Варимо маринад – кількість солі зменшуємо вдвічі, додаємо її в киплячу воду і кип'ятити близько 2 хвилин. Розсіл для маринованих огірків готуємо з оцтом. Змішуємо всі інгредієнти і доводимо до кипіння. Гарячим маринадом заливаємо огірочки і залишаємо на пару днів, після чого можна різати оселедчик і ставити горілку в морозилку.
    Додав: admin | 22-09-2016, 20:58
    Переглядів: 102