Як спекти лаваш?

Як спекти лаваш?
Лаваш – один з найдавніших видів хліба, виріб з прісного дріжджового тіста у вигляді тонкого коржі .
Вірменський лаваш
Лаваш випікають у традиційних печах (тандир), основні компоненти тесту – пшеничне борошно (рідше особливий сорт ячмінної або їх суміші), закваска і вода. Готове тісто розкочують качалкою дуже тонко, коржі (точніше листи) випікають на внутрішніх розпечених стінках тандира. Буквально через 30-50 секунд готовий лаваш витягують, складають стопкою один виріб на інше. Часто використовують для завертання інших продуктів і готових страв.
Інші способи і варіанти
В Азербайджані і деяких інших регіонах лаваш традиційно випікають на великому керамічному колі (садж), який встановлений на підставку, під якою розводять вогонь.
Грузинський лаваш більш пишний, тобто коржі значно товщі.
Розповімо, як спекти тонкий лаваш в домашніх умовах в духовці або на сковороді (наші вироби, тобто, коржі будуть не такими тонкими, як вірменський лаваш, але тонше, ніж у грузинському варіанті) .
Для випікання лаваша або коржів в домашніх умовах в духовці було б добре придбати в господарство спеціальний «камінь» для піци (продається, як супутній товар до сучасних газових і електричних плит). Чи можна випікати домашній лаваш на великій неглибокої сковороді.

Лаваш домашній на «камені» в духовці



  • борошно пшеничне (можна в суміші з ячмінної) – 2 склянки;

  • вода – 1 склянка;

  • дріжджі – 15-30 м;

  • сіль – 1-2 щіпки.


  • Приготування
    Замішуємо тісто безопарним способом з просіяного борошна з водою і дріжджами (краще свіжими). Вимішуємо інтенсивно, але недовго. Поміщаємо ком тесту в тепло хвилин на 20 обминаємо, промешиваем, повторюємо цикл ще 1 раз або 2.
    Коли тісто підійшло достатньо, ділимо його на рівні частини і розкачуємо тонкі круглі коржі розміром під «камінь».
    Духовка у нас вже розігрівається, «камінь» для випікання чистий і сухий (його треба встановити на штатну ґрати).
    Розкачані коржі по одній викладаємо на
    Як спекти лаваш?
    камінь і поміщаємо в духовку. Випікання контролюємо візуально: як тільки підрум'яниться, акуратно знімаємо коржик і випікаємо наступну, складемо стопкою на чисту дошку або тарілку.

    Як спекти лаваш на сковороді?


    Коржі розкачуємо під розмір сковороди (вона може бути сухою, але під першу корж краще промазати тепле дно шматочком свинячого сала, наколотим на виделку).
    Свіжий теплий домашній лаваш подаємо до будь-яких страв. Вранці його добре їсти з маслом і сиром.
    Додав: admin | 23-09-2016, 11:26
    Переглядів: 247