Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!

Рікотта: рецепт

4-01-2015, 20:36
1 648
Рікотта: рецепт
Сир рікотта (ricotta, італ.) - традиційний оригінальний італійський продукт, який виготовляють з молочної сироватки. Не зовсім правильно називати рікотту сиром або сиром, оскільки її готують не з молока, а вже з молочної сироватки, яка залишається після приготування сиру Моцарелли, наприклад, або інших сирів. Тобто основою рікотти є зовсім не казеїн (як в основній масі сирів), а лактоальбумин (дуже корисне для організму людини речовина). Слід зауважити, що традиційні подібні продукти з лактоальбумина виготовляються не тільки в Італії, але і в деяких інших країнах. При виготовленні рікотти використовується молоко від тварин різних видів або суміші.

Готуємо рікотту будинку


Отже, рікотта, рецепт простий, близький до автентичного, але для домашнього користування. Спочатку нагріваємо сироватку до температури приблизно 70-80?С. Після нагрівання до 86?З'являється біла піна і починається утворення пластівців, які необхідно збирати шумівкою з дрібними отворами. Одержані пластівці відкидаємо на сито (неметаллическое). Можна присолити, поки рікотта гаряча, і перемішати. Сито встановлюємо для відціджування. Готовність визначте підходящу для себе. Готову рікотту можна зберігати 40-65 доби в прохолодному провітрюваному приміщенні. При довгому зберіганні утворюється скориночка, іноді запліснівіла - її зрізують.
Більш домашній варіант
Кулінари роблять рікотту з молока і лимона. Звичайно, назвати вийшло блюдо рікоттою в класичному італійському розумінні не можна, але за смаком одержаний продукт дуже на неї схожий.
Інгредієнти:

  • сік трьох лимонів;

  • 2 літра незбираного молока (можна замінити вершками, якщо хочете отримати більш жирну рікотту);

  • 1 ч. ложка цукру;

  • щіпка солі.


  • Приготування
    Молоко нагріваємо на плиті до 90°С, але простежте, щоб воно не закипіло. Додайте гаряче молоко, сіль і цукор. Лимонний сік потрібно процідити і додати в молоко. Через хвилинку у вас повинні утворитися пластівці, якщо ж їх немає, додайте ще трохи соку лимона. Охолодити отриману суміш, потім відкидаємо на марлю і добре віджимаємо. Всі! Замінник рікотти готовий. Його можна їсти ложками, намазувати на хліб, додавати в салати.

    Готуємо з рікоттою


    Різні страви з рікоттою вельми популярні у італійців. У найпростішому варіанті рікотту їдять, намазуючи на хліб. Цей чудо-продукт входить до складу дуже багатьох італійських страв, від равіолі і салатів до десертів і пирогів. Більш жирна і слабосолона підходить для десертів і солодкої випічки. Більш солонувата і кислувата хороша для пирогів, салатів та інших різноманітних закусок.
    З рікотти виходить, наприклад, дуже вишуканий сніданок-запіканка.
    Інгредієнти:

  • 05 кг рікотти;

  • 2 курячих жовтка і 3 білка;

  • 2 яйця;

  • 1 столова ложка тертої цедри лимона;

  • 100 мл меду;

  • 100 г зацукрованих фруктів;

  • щіпка кориці - за смаком.


  • Приготування
    Рікотта: рецепт
    Рікотту, яйця, корицю, мед, жовтки, цедру, фрукти добре перемішати, довести майже до однорідної маси. Білки збити до густої піни, вмішати в основну масу. Поставити все в змащену маслом форму, випікати в духовці, розігрітій до 150°С.
    Практично з тих же інгредієнтів, з додаванням ложечки рому, родзинок, молока і борошна, можна приготувати дуже смачний пудинг. Потрібно знову змішати рікотта з яйцями, зацукрованими фруктами, корицею, цедрою лимона. В цей час в кипляче молоко кинути манної крупи (приблизно 3 ст. ложки), трохи поварити. Змішати збиті білки з масою з манки і молока, і основною масою з рікоттою і іншими інгредієнтами, додати родзинки і ром. Поставити в розігріту до 175°С духовку. Готовий пудинг можна посипати цукровою пудрою.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Сир рікотта - рецепти
    Сир рікотта - рецепти
    Сир рікотта виробляють в Італії сироватки, яка залишилася після приготування моцарелли. І сьогодні ми підкажемо декілька універсальних і цікавих
    Як варити сир з кислого молока?
    Як варити сир з кислого молока?
    Домашній сир - чудова основа для випічки та десертів, а також його можна самостійно подати на сніданок. І сьогодні мова піде про те, як варити сир з
    Чим замінити сир фета?
    Чим замінити сир фета?
    Сир фета часто фігурує в приготуванні салатів та інших страв. Але не завжди є можливість купити його: то ціна незрівнянно висока, то якість під
    Сирний крем
    Сирний крем
    Сирний крем є одним з найбільш дієтичних десертів. Сам по собі сир і так дуже корисний, а в поєднанні з фруктами, шоколадом, згущеним молоком або
    Сир панір в домашніх умовах
    Сир панір в домашніх умовах
    Сир панір - це традиційний індійський сир. Його широко використовують в кулінарії у створенні різних страв. І сьогодні ми розповімо, як легко можна
    Рисовий пудинг: рецепт
    Рисовий пудинг: рецепт
    Рисовий пудинг - традиційно англійське блюдо, яке представляє величезний простір для кулінарної фантазії. Адже його можна подавати з різними соусами