» » Галушки – рецепт

Галушки – рецепт

Галушки – рецепт
Галушки – вироби з тіста, популярні у багатьох народів в країнах Європи і Азії. У різних культурах подібні вироби і страви з них відомі під оригінальними назвами (кнедлі, галушки, салма, ньоккі і ін). Основні компоненти тесту на галушки – борошно і яйце, можливі й варіанти без яєць. Залежно від рецептури в тісто на галушки додають і деякі інші продукти (молоко, картопляне пюре , рубану зелень, овочеве пюре, рибний, грибний або м'ясний фарш, сухі мелені спеції). Звичайно галушки варять у супі або варять і подають як окрему друге блюдо (в цьому випадку, найчастіше, з соусом), також їх можна варити на пару. Іноді галушки є компонентом складних складових десертів.

Як зробити галушки для супу?


Інгредієнти:

  • борошно пшеничне (можна в суміші з ячної, вівсяної) – 1-15 склянки;

  • вода, кефір або молоко – 1/2 склянки;

  • яйце куряче – 2 шт.;

  • сіль – 1 щіпка.


  • Приготування
    Змішати просіяне борошно, яйце, воду або молоко, додаємо 1 щіпку солі (можна додати трохи сухого мелених спецій). Ретельно вимішуємо тісто, скачуємо нетовсті «ковбаски», з яких ножем нарізаємо галушки.
    Варимо в супі або в окремій каструлі не більше 15 хвилин. Якщо варите суп, закладайте галушки за 10-12 хвилин до готовності.

    Галушки картопляні – рецепт


    Інгредієнти:

  • картопля – 5 штук.

  • борошно пшеничне – півсклянки.

  • яйце куряче – 2 шт.;

  • вершки – 2 ст. ложки;

  • насіння кмину і фенхелю;

  • сіль – 1 щіпка.


  • Приготування
    Очищений картопля зваримо до готовності, подавим товкачиком, наллємо вершки, сіль і перемішаємо. В вийшло картопляне пюре додамо насіння кмину і фенхелю, яйце і просіяне борошно. Перемішуємо ретельно і формуємо з цього картопляного тіста галушки (катаємо кульки, також як фрикадельки). Варимо галушки протягом 10 хвилин, обережно виймаємо шумівкою. Подаємо як окреме блюдо з соусом, наприклад, вершково-часниковим або з грибною підливою – буде дуже смачно. Можна подати картопляні галушки з дрібно нарізаною цибулею, злегка обсмаженою в топленому маслі. Не завадить і чашка гарячого бульйону, а також свіжа зелень і солоні огірочки. Під таке чудове блюдо добре подати чарку старкі або кюммеля (кминна міцна настоянка).

    Галушки з м'ясом, рецепт


    Інгредієнти:

  • фарш м'ясний – 300 г;

  • борошно пшеничне – 1-15 склянки;

  • вода, молоко – 05 склянки;

  • яйце куряче – 1-2 шт.;

  • рубана зелень (петрушка, кріп, кінза);

  • сіль – 1 щіпка.


  • Приготування
    Змішуємо м'ясний фарш з просіяним борошном і яйцями, додаємо трохи молока або води, дрібку солі, рубану зелень і трохи сухих спецій. Перемішуємо і формуємо круглі кульки (як при виготовленні тюфтельок або фрикадельок). Варимо м'ясні галушки в складі супу або окремо близько 10 хвилин. Як окрему страву подаємо з соусами, наприклад, томатно-часниковим.

    Сирні галушки для супу – рецепт


    Інгредієнти:

  • тертий сир – 300 г;

  • борошно пшеничне – 1 склянка;

  • молоко або кефір – 05 склянки;

  • яйце куряче – 2 шт.;

  • насіння кунжуту – 2 ст. ложки;

  • тертий мускатний горіх – 1 щіпка.


  • Приготування
    Галушки – рецепт

    Тертий сир змішуємо з просіяним борошном, молоком і яйцем. Додаємо кунжут і мускатний горіх. Перемішуємо тісто і формуємо галушки. Варимо в супі або в окремій каструльці протягом 8 хвилин. Приготовлені і подані окремо сирні галушки,– хороший варіант сніданку або ланчу. Подавайте цю страву з вершковим соусом, бульйоном або чаєм, в десертному варіанті – з фруктовими сиропами або варенням.
    У пісні дні або при дотриманні дієти можна приготувати галушки без яєць, дотримуючись будь-якій з наведених вище рецептів, регулюйте консистенцію тіста, змінюючи кількість борошна і молока (або води).
    Додав: admin | 8-11-2015, 16:34
    Переглядів: 812