Галушки – вироби з тіста, популярні у багатьох народів в країнах Європи і Азії. У різних культурах подібні вироби і страви з них відомі під оригінальними назвами (кнедлі, галушки, салма, ньоккі і ін). Основні компоненти тесту на галушки – борошно і яйце, можливі й варіанти без яєць. Залежно від рецептури в тісто на галушки додають і деякі інші продукти (молоко, картопляне пюре , рубану зелень, овочеве пюре, рибний, грибний або м'ясний фарш, сухі мелені спеції). Звичайно галушки варять у супі або варять і подають як окрему друге блюдо (в цьому випадку, найчастіше, з соусом), також їх можна варити на пару. Іноді галушки є компонентом складних складових десертів.
Як зробити галушки для супу?
Інгредієнти: борошно пшеничне (можна в суміші з ячної, вівсяної) – 1-15 склянки; вода, кефір або молоко – 1/2 склянки; яйце куряче – 2 шт.; сіль – 1 щіпка. Приготування Змішати просіяне борошно, яйце, воду або молоко, додаємо 1 щіпку солі (можна додати трохи сухого мелених спецій). Ретельно вимішуємо тісто, скачуємо нетовсті «ковбаски», з яких ножем нарізаємо галушки.
Варимо в супі або в окремій каструлі не більше 15 хвилин. Якщо варите суп, закладайте галушки за 10-12 хвилин до готовності.
Галушки картопляні – рецепт
Інгредієнти: картопля – 5 штук. борошно пшеничне – півсклянки. яйце куряче – 2 шт.; вершки – 2 ст. ложки; насіння кмину і фенхелю; сіль – 1 щіпка. Приготування Очищений картопля зваримо до готовності, подавим товкачиком, наллємо вершки, сіль і перемішаємо. В вийшло картопляне пюре додамо насіння кмину і фенхелю, яйце і просіяне борошно. Перемішуємо ретельно і формуємо з цього картопляного тіста галушки (катаємо кульки, також як фрикадельки). Варимо галушки протягом 10 хвилин, обережно виймаємо шумівкою. Подаємо як окреме блюдо з соусом, наприклад, вершково-часниковим або з грибною підливою – буде дуже смачно. Можна подати картопляні галушки з дрібно нарізаною цибулею, злегка обсмаженою в топленому маслі. Не завадить і чашка гарячого бульйону, а також свіжа зелень і солоні огірочки. Під таке чудове блюдо добре подати чарку старкі або кюммеля (кминна міцна настоянка).
Галушки з м'ясом, рецепт
Інгредієнти: фарш м'ясний – 300 г; борошно пшеничне – 1-15 склянки; вода, молоко – 05 склянки; яйце куряче – 1-2 шт.; рубана зелень (петрушка, кріп, кінза); сіль – 1 щіпка. Приготування Змішуємо м'ясний фарш з просіяним борошном і яйцями, додаємо трохи молока або води, дрібку солі, рубану зелень і трохи сухих спецій. Перемішуємо і формуємо круглі кульки (як при виготовленні тюфтельок або фрикадельок). Варимо м'ясні галушки в складі супу або окремо близько 10 хвилин. Як окрему страву подаємо з соусами, наприклад, томатно-часниковим.
Сирні галушки для супу – рецепт
Інгредієнти: тертий сир – 300 г; борошно пшеничне – 1 склянка; молоко або кефір – 05 склянки; яйце куряче – 2 шт.; насіння кунжуту – 2 ст. ложки; тертий мускатний горіх – 1 щіпка. Приготування Тертий сир змішуємо з просіяним борошном, молоком і яйцем. Додаємо кунжут і мускатний горіх. Перемішуємо тісто і формуємо галушки. Варимо в супі або в окремій каструльці протягом 8 хвилин. Приготовлені і подані окремо сирні галушки,– хороший варіант сніданку або ланчу. Подавайте цю страву з вершковим соусом, бульйоном або чаєм, в десертному варіанті – з фруктовими сиропами або варенням.
У пісні дні або при дотриманні дієти можна приготувати галушки без яєць, дотримуючись будь-якій з наведених вище рецептів, регулюйте консистенцію тіста, змінюючи кількість борошна і молока (або води).