Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Лінива вівсянка в банку

Лінива вівсянка в банку

20-06-2015, 22:27
1 269
Лінива вівсянка в банку
Тим, хто щодня з ранку не чує знайоме «Вівсянка, сер» (англійською, звичайно), швидше за все, іноді доводиться готувати вівсяну кашу самому. Добре приготовлена вівсяна каша – надзвичайно смачний і корисний сніданок. Традиційно вівсяну кашу їли в Шотландії, Скандинавії, на Русі, популярною вона була і в інших слов'янських народів. Варили вівсяну кашу на воді або на молоці.
В даний час вівсяну кашу готують найчастіше з вівсяних пластівців – це плющене шліфоване вівсяне зерно. В останні десятиліття набирають популярність сніданки-мюслі, основний інгредієнт у них – вівсяні пластівці.
Крім вівсяних пластівців і другого основного компонента (тобто, води, молока або кисломолочних рідких продуктів) у вівсянку можуть бути додані цукор, мед, сухофрукти, кориця, горіхи, олія, сіль, фруктове варення або сироп і навіть сир. Також у вівсянку можна додавати свіжі фрукти, нарізані невеликими шматочками і/або різні свіжі ягоди.
Взагалі-то готувати вівсянку зовсім не складно, треба залити вівсяні пластівці водою і проварити до готовності (вийде каша, розмазня або більш густа, залежить від кількості води). А ще буває іноді треба взяти з собою вівсянку, коли вирушаєш на роботу або на природу, і в цих випадках зручно приготувати «ліниву» вівсянку в банку, цей альтернативний рецепт значно простіше.
Щоб приготувати «ліниву» вівсянку треба залити вівсяні пластівці окропом, або молоком, кефіром (іншими рідкими кисломолочними продуктами) і почекати поки пластівці розбухнуть. Зрозуміло, такий варіант приготування кращий з точки зору дієтології. У продажу є спеціальні пропарені пластівці, можна використовувати їх, але звичайні якісні вівсяні пластівці значно корисніше.
Розповімо, як приготувати «ліниву» вівсянку в скляній банці.
Вибираємо банку
Краще вибрати банку з кришкою, що загвинчується або з кришкою із спеціальним замикаючим пристроєм, дія якого забезпечує щільне герметичне притиснення кришки до горловини банки і фіксацію її в такому положенні.
Про техніку безпеки
Банку не повинна мати жодних ушкоджень, тріщин і сколів, бажано, щоб на склі не було бульбашок. При запарюванні вівсянки окропом банку повинна бути сухою зовні і зсередини, і стояти на сухий (краще дерев'яною) підставці.

«Ледача» вівсянка в банку – рецепт


Інгредієнти:

  • вівсяні пластівці – 05 склянки;

  • вода або молоко – 1-15 склянки.


  • Приготування
    Засипаємо вівсяні пластівці в банку. Сухі пластівці в банку не повинні займати 1/3-1/2 від загального обсягу. Заливаємо в банку окріп або навіть холодну кип'ячену воду (тоді просто довше чекати поки буде готове, але такий варіант навіть краще). Оптимально заливати пластівці водою при температурі 60-70°с. Якщо використовувати замість води молоко, не слід його кип'ятити, тільки підігрійте (звичайно, краще, щоб молоко було пастеризоване). Можна додати в банку з вівсянкою до запарювання трохи кориці і інших спецій (кардамон, шафран, мелений імбир та ін.).
    У готову вівсянку можна додати масло, мед, фруктове варення або сироп, пропарені подрібнені сухофрукти, подрібнені горіхи, шматочки свіжих фруктів. Сухофрукти і горіхи можна закладати разом з пластівцями до запарювання. Свіжі фрукти-ягоди краще додавати в готову вівсянку, щоб не втратити вітаміни при запарюванні. У варіанті з холодною або теплою заливкою, можна і їх закладати відразу.

    «Ледача» вівсянка з кефіром – рецепт



  • вівсяні пластівці – 05 склянки;
  • Лінива вівсянка в банку

  • кефір або несолодкий питний йогурт середньої жирності – 1-2 склянки;

  • ягоди, подрібнені горіхи, пропарені сухофрукти або свіжі фрукти – за бажанням.


  • Вівсяні пластівці окремо або разом з іншими компонентами заливаємо кефіром і чекаємо, поки пластівці вберуть в себе кефір. Слід зауважити, що їсти вівсянку, приготовану на основі кефіру або інших рідких кисломолочних продуктів, слід не відразу після сну, а мінімум хвилин через 40.
    Такими ж способами, можна готувати корисні сніданки з мультизерновых пластівців.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Оладки з вівсяних пластівців
    Оладки з вівсяних пластівців
    Смачні оладки - незамінний блюдо до сніданку або полуденка. А щоб зробити його ще й корисним, можна додати до складу вівсяні пластівці. Такі оладки
    Геркулесова каша на воді
    Геркулесова каша на воді
    Про користь геркулесову кашу на воді давно відомо багатьом. Вона корисна в якості дієтичного харчування при діабеті, атеросклерозі, захворюваннях
    Вівсяні млинці
    Вівсяні млинці
    Вівсяні млинці - не тільки смачний, але і корисний сніданок, який можна їсти постійно. Приготувати вівсяні млинці можна багатьма способами, тому ми
    Смузі з вівсянкою
    Смузі з вівсянкою
    Смузі з вівсянкою - корисний напій на сніданок, який додасть енергії і активує травлення. Давайте розберемося, як зробити його з додаванням кефіру,
    Вівсянка в мультиварці
    Вівсянка в мультиварці
    Вівсяна каша дуже корисна, тому багато господинь готують її сім'ї на сніданок. Зварити вівсянку можна не тільки на плиті, але і в мультиварці. Кашка
    Мюслі на сніданок
    Мюслі на сніданок
    Мюслі - це корисна суміш, приготована зі злаків, сухофруктів, горіхів, фруктів, ягід, меду та спецій. І сьогодні ми розповімо вам, як смачно і