Сало по-українськи - рецепти
Сало - цінний жировий продукт тваринного походження. Особливо корисними якостями володіє свиняче сало, до його складу входять вітаміни А, Е, В і поліненасичені жирні кислоти, в тому числі, і арахідонова кислота. У деяких країнах, а саме: в Росії, Польщі, Чехії, Угорщині, Румунії, Словаччині, країнах Балтії, в деяких інших східноєвропейських і германомовних країнах - свиняче сало готують як окремий продукт за особливим традиційними рецептами і вживають в їжу в якості окремої закуски.
Трохи історії
Вважається, що вперше геніальна і проста ідея приготування сала спосіб засолювання у сирому вигляді була у масовому виробництві реалізована зовсім не в Україні, як думають деякі, а в Північній Італії, де з античних часів і до цього дня готують цей чудовий продукт.
Однак, так чи інакше, на Україні особливо люблять сало і вважають його місцевим сакрально значущим продуктом, одним із національно-культурних символів. Зрозуміло, люди тут серйозно навчилися способи заготовляння-приготування сала.
Наводимо рецепти засолювання сала по-українськи різними способами.
Вибираємо хороше сало
При купівлі сала звертайте увагу на його свіжість і колір, а не на товщину шматка. Тонкі шматки сала можуть свідчити про те, що тварина було молодим або спеціалізованої м'ясної породи; рожевий колір повідомляє лише про не зовсім правильному забої. Краще всього вибрати біле свіже сало зі шкіркою (можна подчеревок з тонкими прошарками м'яса) від молодих тварин (колір шкіри може бути темним або світлим, що на якість сала не впливає). Купується сало обов'язково повинно бути перевірено ветеринарною службою.
Відомо два основних рецепти засолювання сала по-українськи: в розсолі і соління «сухим» способом.
Інгредієнти:
сало свиняче зі шкіркою - 1 кг;
перець чорний горошком або запашний - 5-8 шт.;
гвоздика - 3 суцвіття;
лавровий лист - 3-5 шт.;
часник - 5 зубчиків;
сіль кухонна велика;
вода - до 1 л.
Приготування
Сало ріжемо прямокутними шматками розміром приблизно 5 на 8 см і закладаємо в чисту скляну банку або керамічну ємність разом з крупно нарізаним часником і спеціями.
У каструлю наливаємо воду і закладаємо стільки солі, щоб сире яйце спливло, сіль треба розчинити повністю. Кип'ятимо розсіл протягом 3 хвилин, охолодити протягом 8 хвилин і акуратно заливаємо в сало так, щоб його покрила повністю. Закрити ємність кришкою і залишаємо її в прохолодному місці (але не в холодильнику) на 1 добу, потім поміщаємо банку в холодильник ще на 2 діб. Готове сало зберігаємо в розсолі, витягаємо в міру потреби і нарізаємо тонкими скибочками, далі з ним можна робити дивовижні бутерброди з хлібом, сирою цибулею і зеленню - під ароматну горілку з медом і хріном - дуже смачно!
Інгредієнти:
сало свиняче зі шкіркою - 1 кг;
сіль крупна;
перець чорний мелений.
Приготування
Солити сало по-українськи «сухим» способом надзвичайно просто, навіть простіше, ніж в розсолі.
Кладемо шар сала на дошку шкіркою вниз і робимо прорізи до шкурки таким чином, щоб позначити шматки прямокутної форми зразковим розміром 6 на 8 див. Перекладаємо пласт сала на лист пергаментного паперу і пересипаємо сіллю з додаванням невеликої кількості чорного меленого перцю. Перцево-сольова суміш обов'язково повинна потрапити в прорізи (можна також вкласти туди шматочки часнику). Загортаємо сало в папір і покласти в холодильник на 1 добу, потім ще на 2 діб перекладаємо в морозильне відділення. Готове засолене сало очищають ножем від солі і ріжемо тонкими скибочками.
Інгредієнти:
сало свиняче (або подчеревок з прошарками м'яса) - 1 кг;
запашний перець горошком - 16 шт.;
лавровий лист - 5 шт.;
гвоздика - 5 суцвіть;
сіль;
цибулиння;
червоний і чорний перець мелений.
Приготування
Розчиняємо в 1 л води сіль в такій кількості, щоб сире яйце спливло. Закладаємо сало, нарізане прямокутними шматками в каструльку компактно (розмір див. вище). Заливаємо розсолом, додаємо цибульне лушпиння і всі спеції. Доводимо до кипіння і проварюємо на слабкому вогні протягом 20 хвилин. Остуджуємо в розсолі, потім витягаємо і, коли вода стече, присипаємо меленим перцем. Зберігаємо в закритому контейнері в холодильнику.
Трохи історії
Вважається, що вперше геніальна і проста ідея приготування сала спосіб засолювання у сирому вигляді була у масовому виробництві реалізована зовсім не в Україні, як думають деякі, а в Північній Італії, де з античних часів і до цього дня готують цей чудовий продукт.
Однак, так чи інакше, на Україні особливо люблять сало і вважають його місцевим сакрально значущим продуктом, одним із національно-культурних символів. Зрозуміло, люди тут серйозно навчилися способи заготовляння-приготування сала.
Як приготувати сало по-українськи?
Наводимо рецепти засолювання сала по-українськи різними способами.
Вибираємо хороше сало
При купівлі сала звертайте увагу на його свіжість і колір, а не на товщину шматка. Тонкі шматки сала можуть свідчити про те, що тварина було молодим або спеціалізованої м'ясної породи; рожевий колір повідомляє лише про не зовсім правильному забої. Краще всього вибрати біле свіже сало зі шкіркою (можна подчеревок з тонкими прошарками м'яса) від молодих тварин (колір шкіри може бути темним або світлим, що на якість сала не впливає). Купується сало обов'язково повинно бути перевірено ветеринарною службою.
Відомо два основних рецепти засолювання сала по-українськи: в розсолі і соління «сухим» способом.
Сало в розсолі по-українськи
Інгредієнти:
Приготування
Сало ріжемо прямокутними шматками розміром приблизно 5 на 8 см і закладаємо в чисту скляну банку або керамічну ємність разом з крупно нарізаним часником і спеціями.
У каструлю наливаємо воду і закладаємо стільки солі, щоб сире яйце спливло, сіль треба розчинити повністю. Кип'ятимо розсіл протягом 3 хвилин, охолодити протягом 8 хвилин і акуратно заливаємо в сало так, щоб його покрила повністю. Закрити ємність кришкою і залишаємо її в прохолодному місці (але не в холодильнику) на 1 добу, потім поміщаємо банку в холодильник ще на 2 діб. Готове сало зберігаємо в розсолі, витягаємо в міру потреби і нарізаємо тонкими скибочками, далі з ним можна робити дивовижні бутерброди з хлібом, сирою цибулею і зеленню - під ароматну горілку з медом і хріном - дуже смачно!
Рецепт засолу сала по-українськи «сухим» способом
Інгредієнти:
Приготування
Солити сало по-українськи «сухим» способом надзвичайно просто, навіть простіше, ніж в розсолі.
Кладемо шар сала на дошку шкіркою вниз і робимо прорізи до шкурки таким чином, щоб позначити шматки прямокутної форми зразковим розміром 6 на 8 див. Перекладаємо пласт сала на лист пергаментного паперу і пересипаємо сіллю з додаванням невеликої кількості чорного меленого перцю. Перцево-сольова суміш обов'язково повинна потрапити в прорізи (можна також вкласти туди шматочки часнику). Загортаємо сало в папір і покласти в холодильник на 1 добу, потім ще на 2 діб перекладаємо в морозильне відділення. Готове засолене сало очищають ножем від солі і ріжемо тонкими скибочками.
Рецепт вареного сала по-українськи
Інгредієнти:
Приготування
Розчиняємо в 1 л води сіль в такій кількості, щоб сире яйце спливло. Закладаємо сало, нарізане прямокутними шматками в каструльку компактно (розмір див. вище). Заливаємо розсолом, додаємо цибульне лушпиння і всі спеції. Доводимо до кипіння і проварюємо на слабкому вогні протягом 20 хвилин. Остуджуємо в розсолі, потім витягаємо і, коли вода стече, присипаємо меленим перцем. Зберігаємо в закритому контейнері в холодильнику.
Рекомендуємо добрі рецепти
Як солити сало з часником?
Сало з чорним хлібцем і зеленим цибулею - незамінна закуска під міцні алкогольні напої в дружній компанії. Готувати таке сало краще в домашніх
Рулет з сала
Такий легендарний продукт, як сало, можна вживати не тільки в банальній нарізці. З нього можна приготувати смачний рулет, відмінну альтернативу
Як коптити сало?
Сало є одним з улюблених страв багатьох людей. Особливо, якщо мова йде про копченому салі. Але як правильно коптити даний продукт? Відповіддю на це
Варене сало - рецепт
Якщо ви без розуму від сала, то вам знадобляться рецепт приготування вареного сала. Ця закуска може здивувати всіх і кожного, якщо приготувати її
Як правильно солити сало?
Якщо відкинути стереотипи і взяти до уваги, що солоне сало, можна знайти не тільки на столах українських жителів, багатьом може стати цікаво, як саме
Сало з часником в розсолі
Сало - це улюблений багатьма і популярний продукт у російській та українській кухнях. Способів його засолювання досить багато. І сьогодні ми