Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Бальзамічний соус

Бальзамічний соус

26-03-2015, 09:48
1 391
Бальзамічний соус
Навіть людині, далекій від кулінарії неважко здогадатися, що мова піде про соусі на основі бальзамічного оцту. Бальзамік - справжній король серед оцтів, хоча, строго кажучи, не є такою. Оцет - продукт бродіння скисшего вина, а бальзамік - уварений до стану сиропу сік зрілого винограду, з додаванням винного оцту. Бальзамік роками витримують в дерев'яних бочках (традиційний - не менше 12 років). А свою назву він отримав за цілющі, антисептичні та протизапальні властивості. У середньовіччі його приймали в якості бальзаму, обробляли рани і рекомендували навіть від чуми. Одна крапля цієї благородної рідини здатна чарівним чином перетворити й збагатити смак будь-якої страви - від салатів, м'яса і риби, до десертів.

Бальзамічний соус - рецепт


Інгредієнти:

  • оцет бальзамічний - 1/3 ст.;

  • олія оливкова (холодного віджиму) - 2/3 ст.;

  • цибулю-шалот - 1 шт.

  • мед - 1 ст. ложка;

  • сік лимона - 2 ст. ложки;

  • гірчиця (гостра) - 15 ч. ложки;

  • перець чорний (мелений) - 1/2 ч. ложки;

  • сіль (дрібна) - 1 ч. ложка.


  • Приготування
    Як приготувати бальзамічний соус? Дрібно нарізану цибулю заливаємо бальзаміком. Поступово вводимо оливкова олія, весь час помішуючи. Додаємо мед, гірчицю, сік лимона. Солимо, перчимо, перемішуємо. Даємо настоятися кілька годин. Готовий бальзамічний соус може зберігатися в холодильнику кілька днів. Його м'який смак добре підходить до таким ніжним овочам, як спаржа.

    Вершковий соус з бальзамічним оцтом


    Традиційний бальзамік має дуже насичений червоно-коричневий колір, тому в світлі соуси краще додавати його білу різновид, яку роблять з білого винного оцту. Цей бальзамік більш м'який і менш солодкий, ніж класичний. Він добре «працює» з вершками, і такий соус відмінно підійде до спагетті з куркою і овочами.
    Інгредієнти:

  • олія оливкова (холодного віджиму)- 2 ст. ложки;

  • масло вершкове - 2 ст. ложки;

  • цибуля - 1/2 шт.;

  • оцет бальзамічний - 2 ст. ложки;

  • вершки (не менше 30% жирності) - 1 ст.;

  • пармезан - 50 р.


  • Приготування
    Цибулю подрібнюємо блендером і обсмажуємо на суміші оливкової і вершкового масла до золотистого кольору. Додаємо вершки, доводимо до кипіння. Вливаємо бальзамічний оцет і знімаємо з вогню. Додаємо тертий пармезан і помішуємо соус до повного розчинення сиру.

    Бальзамічний крем-соус


    Це соус для справжніх гурманів. Маючи тонкий вишуканий смак і багатий, насичений аромат, бальзамічний крем дивно універсальний. Він відмінно поєднується як з холодними закусками та салатами, так і з гарячими стравами з м'яса і риби, і навіть з десертами та фруктами.
    Інгредієнти:

  • оцет бальзамічний - 1 ст.


  • Приготування
    Бальзамічний соус

    Зробити бальзамічний крем-соус в домашніх умовах зовсім не складно, потрібно лише уварити бальзамік до половини чи третини обсягу. А весь секрет полягає в тому, щоб вибрати правильний оцет. Традиційні випускаються під марками «Aceto Balsamico Tradizionaledi Modena» (провінція Модена) і «Aceto Balsamico Tradizionaledi Reggio Emilia» (провінція Емілія-Романья). Звичайно, коштує такий бальзамік не дешево. Недарма багато століття він вважався привілеєм королів і вищої знаті.
    Отже, переливам бальзамічний оцет в каструльку. Заміряємо дерев'яною паличкою глибину і робимо позначку. Друга відмітка позначить третину від початкового рівня. Відправляємо бальзамік на плиту, доводимо до кипіння і уварюють на повільному вогні, періодично вимірюючи рівень.
    Щоб перевірити, чи все зроблено правильно, опускаємо ложку в соус і піднімемо її. Якщо за ложкою на сантиметр-півтора тягнеться «ниточка», а потім обривається - наш бальзамічний крем-соус просто ідеальний.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Імбирний соус
    Імбирний соус
    Імбирний соус здатний додати будь звичного страви новий смак. У зв'язку з цим він і популярний. А ще у нього дуже багато варіацій приготування, тому
    Заправка для грецького салату
    Заправка для грецького салату
    Грецький салат - просте і корисне овочеве страву. Склад салату варіюється в широких межах, також як і заправка для цієї страви. Пропонуємо кілька
    Бальзамічний оцет - рецепти
    Бальзамічний оцет - рецепти
    Бальзамічний оцет готується з витриманого виноградного сусла. Це специфічний сорт кисло-солодкого соусу, його використовують у створенні соусів,
    Салат «Капрезе»
    Салат «Капрезе»
    Салат «Капрезе» По популярності салат «Капрезе» («Insalata Caprese») в Італії, порівнянний з нашим «Олів'є». Цей легкий салатик, якими можна