Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Соус Бешамель для лазаньї

Соус Бешамель для лазаньї

26-03-2015, 09:43
795
Соус Бешамель для лазаньї
Найчастіше справжню класичну італійську лазанью готують під соусом «Бешамель», хоча можливі й інші варіанти (однак хочеться відразу розчарувати фанатів майонезу: з цим мегапопулярним в нашій країні продуктом лазанью не готують взагалі).
Класичний соус
Існують дві основні версії походження соусу «Бешамель», з певністю можна стверджувати, що придуманий він був у період царювання Людовика XIV у Версалі. Відноситься до високої європейської кухні. В даний час відомо безліч варіацій соусу «Бешамель» з додаванням різних інгредієнтів, створюють широку гаму смакових обертонів.
Соус «Бешамель» готують на основі молока (або вершків). До його складу також входять деякі сухі мелені спеції, пшеничне борошно і жир (так звана суміш «ру» (roux, франц.) у вигляді вершкового масла або перетопленных тваринних жирів, курячого або свинячого). Соус «Бешамель» може бути основою для інших соусів, з них готують багато страв європейської кухні, в тому числі, і лазанью.
Слід зауважити, що приготування соусу «Бешамель» для лазаньї - справа нескладна, однак вимагає певної уваги і старання. Слідуйте нашим рецептом, і все вийде добре.

Рецепт класичного соусу «Бешамель» для лазаньї


Інгредієнти:

  • молоко коров'яче середньої жирності - 200-250 мл (можна використовувати суміш молока з міцним курячим бульйоном в пропорції 1:1);

  • натуральне вершкове масло - 20 г;

  • борошно пшеничне високосортна - 1 - 2 ст. ложки;

  • сіль.


  • Приготування
    Розтопити в сотейнику вершкове масло і потроху всипаємо туди попередньо просіяне борошно, безперервно помішуючи.
    Коли суміш придбає приємний золотистий відтінок, поступово тонкою цівкою вливаємо молоко або суміш молока з бульйоном). Можна вчинити інакше: спочатку злегка спасерувати борошно в сухому сотейнику до приємного кремового кольору, помішуючи лопаткою, а потім додати масло, перемішати і додати молоко.
    Доводимо соус до ледь помітного кипіння, безперервно помішуючи. Злегка додаємо сіль і приправляємо спеціями (звичайно це мелений мускатний горіх мелений чорний або білий перець). Прогріваємо протягом 3-5 хвилин. Ще краще сотейник помістити на водяну баню і протомитися соус протягом 15-20 хвилин.
    Далі можна ухитрятися і модифікувати соус, додаючи інші інгредієнти (наприклад, 1-2 ст. ложки світлого вермуту або коньяку - смак буде досить вишуканим).
    Можливий варіант приготування лазаньї «Болоньєзе» з соусом «Бешамель».
    У цьому випадку діємо так: готуємо окремо соус «Бешамель» (за рецептом, наведеного вище) і окремо м'ясний соус Болоньєзе».
    Соус «Болоньєзе»
    Інгредієнти:

  • фарш свино-яловичий (1:1) середнього або великого помелу - 600-800 г;

  • цибуля ріпчаста - 1-2 шт.;

  • помідори щільні стиглі червоні - 300-400 г;

  • часник - 2 зубчики;

  • перець червоний гострий.


  • Приготування
    Дрібно нарізану цибулю обсмажуємо до золотистого відтінку, потім додаємо свино-яловичий фарш і обсмажуємо протягом 8-12 хвилин, помішуючи. Потім додаємо бланшовані рубані помідори і протушиваем до потрібної густоти. Приправляємо продавлений подрібненим часником і гострим червоним перцем.
    Соус Бешамель для лазаньї

    У змащену жиром форму викладаємо листи лазаньї. Густий м'ясний соус Болоньєзе» викладаємо на аркуші тесту для лазаньї. Зверху поливаємо соусом «Бешамель». Начинка не повинна бути рідкою - зазвичай в неї додають рікотту. Повторюємо шари. Верхній шар - пластини тіста. Поливаємо соусом «Бешамель» і запікаємо в духовій шафі протягом 30 хвилин.
    Готову лазанью посипаємо подрібненою зеленню базиліка і тертим пармезаном. Злегка остуджуємо, нарізаємо на порції, розкладаємо по тарілках і подаємо до столу.
    До такої лазаньї можна подати червоне столове вино.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Рецепт болоньєзе
    Рецепт болоньєзе
    Батьківщиною соусу болоньєзе, є невеликий, але дуже популярний місто на півночі Італії - Болоньї. І популярність йому не в останню чергу приносить
    Як приготувати соус Бешамель?
    Як приготувати соус Бешамель?
    Соус Бешамель, більше відомий господиням як білий соус, має кілька варіантів. Хочете урізноманітнити саму звичайну пасту або відварну рибу? Подайте
    Абрикосовий соус
    Абрикосовий соус
    Любителі солодких соусів до м'яса, неодмінно оцінять рецепти абрикосового соусу з нашої статті. Такий соус також послужить відмінним доповненням до
    Соус для лазаньї
    Соус для лазаньї
    Лазанью - популярний у всьому світі італійське блюдо завжди готують під певним соусом, традиційно це «Бешамель». Але насправді варіацій їх для
    Лазанья з фаршем - рецепт
    Лазанья з фаршем - рецепт
    Італійська лазанья - чудове блюдо для експериментів. Кожна господиня сама може підібрати начинку для неї, благо вибір величезний. Її можна зробити з
    Лазанья з морепродуктів - рецепт
    Лазанья з морепродуктів - рецепт
    З італійської лазаньєю, звичайно ж, знайомі багато. Це м'ясний фарш з болоньєзе і соусом бешамель, який укладають на тонкі листи пасти. Але сьогодні