Пікантний грецький соус «Скордалия»
«Скордалия» - це популярний грецький картопляно-часниковий соус, володіє оригінальним смаком і пікантним ароматом. Даний соус досить простий у приготуванні і в класичній рецептурі складається з хліба, картоплі, часнику, оливкової олії та спецій. Давайте дізнаємося з вами як же приготувати таку цікаву закуску «Скордалию» і здивувати гостей і домочадців вашими безмежними кулінарними здібностями.
Цей густий часниковий та оригінальний смак соус можна подавати практично до будь-яких страв, наприклад, з смаженими овочами, або просто використовувати як намазки на свіжий хліб.
Інгредієнти:
картопля - 4 шт.;
часник - 3 зубчики;
сік лимонний або оцет винний білий - 1 ст. ложка;
оливкова олія - 20 мл;
сіль - за смаком;
суміш перців - за смаком.
Приготування
Зараз ми розповімо, як приготувати гострий соус «Скордалия». Все досить просто: картопля гарненько промиваємо, очищаємо від шкірки і нарізаємо невеликими рівними кубиками. Потім наливаємо в каструльку холодну воду, ставимо на сильний вогонь і доводимо до кипіння. Після цього злегка солимо її і кидаємо в киплячу воду подрібнену картоплю. Варимо приблизно 20 - 25 хвилин до готовності, зменшивши вогонь і прикривши каструлю кришкою. Далі акуратно виливаємо вміст на друшляк і даємо картопляного відвару повністю стекти. Цим часом, беремо часник, чистимо, кладемо зубчики в блендер і гарненько подрібнюємо. Потім поміщаємо туди ж картоплю і подрібнюємо все до однорідної густого стану. Додаємо до отриманого пюре оливкова або рослинне масло і ще раз як слід, збиваємо масу у блендері. Тепер вливаємо винний оцет або лимонний сік, кладемо за смаком сіль, суміш мелених перців. Все ретельно перемішуємо, перекладаємо готовий картопляний соус в миску, поливаємо рештою олією і посипаємо свіжомеленим перцем.
Для поліпшення смаку в даному рецепті додані волоські горіхи, до того ж вони там дуже до речі. «Скордалию» зазвичай подають до смажених овочів або риби. Але також вона шалено смачна навіть з скибочкою свіжого чорного хліба. До речі дане блюдо досить актуальний в піст!
Інгредієнти:
часник - 5 зубчиків;
білий хліб - 100 г;
оливкова або рослинне масло - 100 мл;
сіль - 2 щіпки;
кип'ячена вода - 3 ст. ложки;
картопля - 2 шт.;
волоські горіхи - 40 г;
лимонний сік - 2 ст. ложки;
червоний мелений перець - для прикраси;
чорний мелений перець - 1 щіпка.
Приготування
Отже, перед приготуванням соусу, спочатку заздалегідь замочуємо шматочок черствого білого хліба в теплій моді або молоці. Картоплю ретельно миємо й відварюємо в підсоленій воді в мундирі до готовності. Потім акуратно дістаємо її, охолоджуємо, очищаємо від шкірки і натираємо на маленькій тертці. Часник чистимо і разом з ядрами волоських горіхів подрібнюємо все блендером або за допомогою кухонного комбайна в однорідну масу. Додаємо лимонний сік і перемішуємо. Далі з'єднуємо в окремій чистій чашці тертий картопля, добре віджатий хліб і подрібнені горіхи з часником. Додаємо за смаком сіль, перець і ретельно розмішуємо. Збиваємо масу блендером до отримання однорідної густого стану, вливаємо трохи оливкової олії і все перемішуємо. Якщо соус вийшов дуже густий, розбавляємо його при необхідності кількома ложками холодної кип'яченої води. Подаємо «Скордалию з горіхами», полив зверху невеликою кількістю рослинної олії, посипати червоним меленим перцем і прикрасивши свіжою зеленню.
Рецепт соусу «Скордалия»
Цей густий часниковий та оригінальний смак соус можна подавати практично до будь-яких страв, наприклад, з смаженими овочами, або просто використовувати як намазки на свіжий хліб.
Інгредієнти:
Приготування
Зараз ми розповімо, як приготувати гострий соус «Скордалия». Все досить просто: картопля гарненько промиваємо, очищаємо від шкірки і нарізаємо невеликими рівними кубиками. Потім наливаємо в каструльку холодну воду, ставимо на сильний вогонь і доводимо до кипіння. Після цього злегка солимо її і кидаємо в киплячу воду подрібнену картоплю. Варимо приблизно 20 - 25 хвилин до готовності, зменшивши вогонь і прикривши каструлю кришкою. Далі акуратно виливаємо вміст на друшляк і даємо картопляного відвару повністю стекти. Цим часом, беремо часник, чистимо, кладемо зубчики в блендер і гарненько подрібнюємо. Потім поміщаємо туди ж картоплю і подрібнюємо все до однорідної густого стану. Додаємо до отриманого пюре оливкова або рослинне масло і ще раз як слід, збиваємо масу у блендері. Тепер вливаємо винний оцет або лимонний сік, кладемо за смаком сіль, суміш мелених перців. Все ретельно перемішуємо, перекладаємо готовий картопляний соус в миску, поливаємо рештою олією і посипаємо свіжомеленим перцем.
Рецепт «Скордалия з волоськими горіхами»
Для поліпшення смаку в даному рецепті додані волоські горіхи, до того ж вони там дуже до речі. «Скордалию» зазвичай подають до смажених овочів або риби. Але також вона шалено смачна навіть з скибочкою свіжого чорного хліба. До речі дане блюдо досить актуальний в піст!
Інгредієнти:
Приготування
Отже, перед приготуванням соусу, спочатку заздалегідь замочуємо шматочок черствого білого хліба в теплій моді або молоці. Картоплю ретельно миємо й відварюємо в підсоленій воді в мундирі до готовності. Потім акуратно дістаємо її, охолоджуємо, очищаємо від шкірки і натираємо на маленькій тертці. Часник чистимо і разом з ядрами волоських горіхів подрібнюємо все блендером або за допомогою кухонного комбайна в однорідну масу. Додаємо лимонний сік і перемішуємо. Далі з'єднуємо в окремій чистій чашці тертий картопля, добре віджатий хліб і подрібнені горіхи з часником. Додаємо за смаком сіль, перець і ретельно розмішуємо. Збиваємо масу блендером до отримання однорідної густого стану, вливаємо трохи оливкової олії і все перемішуємо. Якщо соус вийшов дуже густий, розбавляємо його при необхідності кількома ложками холодної кип'яченої води. Подаємо «Скордалию з горіхами», полив зверху невеликою кількістю рослинної олії, посипати червоним меленим перцем і прикрасивши свіжою зеленню.
Рекомендуємо добрі рецепти
Імбирний соус
Імбирний соус здатний додати будь звичного страви новий смак. У зв'язку з цим він і популярний. А ще у нього дуже багато варіацій приготування, тому
Грецький соус
Соуси чудово доповнюють смакові якості багатьох страв. І найбільш популярним з них є грецький соус. І сьогодні ми пропонуємо вам кілька варіантів
Лимонний соус
Лимонний соус - це воістину універсальна заправка, яку подають до риби, м'яса та овочів. Він відмінно покращує смак страви, і надає йому нові смакові
Соус з гострих перців
Пропонуємо вам приготувати дуже оригінальний і універсальний соус з гострих перців, який чудово підійде до будь-яких страв і більш повно і яскраво
Лютеница
Ароматна болгарська лютеница, на основі томатів і перців, - це приголомшлива заміна кетчупу, і просто універсальний холодний соус. Подавати лютеницю