Мойва, запечена в духовці
Мойва - вельми поширена дрібна зграйна пелагічно риба з сімейства корюшкових. Має промислове значення. Риба ця недорога, досить жирна, містить безліч корисних і навіть необхідних для організму людини речовин, володіє характерним специфічним смаком. Мойву в'ялять, коптять, варять і смажать. А ще її смачно запекти в духовій шафі - такий спосіб приготування можна вважати достатньо здоровим.
Добре б приготувати мойву, запечену в рукаві, але кухарські рукави, пропоновані торговими мережами, зроблені з полімерних матеріалів (типу целофану), які в процесі нагрівання можуть передавати запекаемому продукту шкідливим речовини. Тому краще використовувати харчову фольгу.
Інгредієнти:
мойва - близько 400 м;
перець мірний мелений;
лимон - 1 шт.;
зелень свіжа різна (товстий пучок);
сіль.
Приготування
Мойву розморозити в холодній воді. Потрошити не будемо, оскільки ця рибка досить дрібна і, крім того, другого основного продукту, якому вона може передати свій смак, в цьому рецепті немає. Просто ретельно і акуратно промиваємо тушки.
Листом фольги вистилаємо деко. На нього, трохи промазав рослинним маслом, викладаємо (бажано більш-менш рівномірно) гілочки зелені, а зверху - шар мойви, рибку до рибці, рядком. Трохи додаємо сіль, присипаємо перцем і скроплюємо соком лимона. Зверху (штабельком) викладаємо шар зелені і знову - шар рибок. Повторюємо цикл не більше 4-5 разів. Останній шар - зелень. Запаковуємо згорток так, щоб жир не витікав на деко в процесі запікання.
Ставимо деко в духовку і запікаємо протягом близько 25 хвилин при температурі близько 180 градусів С. Зелень видаляємо - просочена риб'ячим жиром, вона навряд чи комусь сподобається.
Подаємо запечену мойву зі свіжою зеленню і холодним свіжим домашнім пивом (краще всього під класичний лагер, плзеньське або світлий ель). Можна подати картопля-фрі (соломкою). Їмо рук, акуратно видаляючи нутрощі, за допомогою попередньо відокремлюваним голови кожної рибки. «Полетить» під пиво дуже швидко.
Інгредієнти:
мойва - близько 500 м;
картопля середньо-дрібний, довгастий, не дуже розсипчастий - близько 400 м;
перець чорний мелений та інші мелені спеції за вашим смаком (можна використовувати готові суміші «для риби», тільки, без глутамату натрію та інших некорисних добавок);
лимон - 1 шт.;
зелень свіжа різна;
часник - 2-3 зубчики;
сіль;
рослинне масло.
Для запікання нам знадобиться форма середнього розміру з кришкою (якщо кришки немає, можна використовувати фольгу).
Приготування
Видалимо голови у рибок, акуратно їх випотрошим і промиємо холодною проточною водою. Закладаємо рибку в тісний ємність і рясно поливаємо соком лимона. Додаємо спеції, сіль і рубаний часник (можна і трохи рубаної зелені додати). Акуратно, не порушуючи цілісності тушок мойви, перемішуємо і залишаємо маринуватися.
Чистимо картоплю і розрізаємо кожну картоплину на 8 скибочок уздовж центральної осі (щоб вийшли ломки, як в апельсині). Картоплю викладаємо у форму, рясно поливаємо маслом і ретельно перемішуємо.
Запікаємо в закритому вигляді протягом 20 хвилин при температурі близько 180 градусів С, після чого виймаємо деко і, обережно перемішавши картопля лопаткою, викладаємо на нього рівномірно трохи зелені (гілочками) і рибку-мойву, витягнуту з маринаду. Зверху викладаємо шар зелені і знову - шар рибки. Запікаємо мойву з картоплею протягом 25 хвилин без кришки - хай гарно підрум'яниться.
Акуратно витягаємо порції лопаткою і викладаємо на тарілки. У цьому випадку їмо за допомогою виделки. Звичайно ж, прохолодне пиво або легке столове недороге біле вино чудово доповнять смакову гармонію.
Добре б приготувати мойву, запечену в рукаві, але кухарські рукави, пропоновані торговими мережами, зроблені з полімерних матеріалів (типу целофану), які в процесі нагрівання можуть передавати запекаемому продукту шкідливим речовини. Тому краще використовувати харчову фольгу.
Рецепт мойви, запеченої у фользі
Інгредієнти:
Приготування
Мойву розморозити в холодній воді. Потрошити не будемо, оскільки ця рибка досить дрібна і, крім того, другого основного продукту, якому вона може передати свій смак, в цьому рецепті немає. Просто ретельно і акуратно промиваємо тушки.
Листом фольги вистилаємо деко. На нього, трохи промазав рослинним маслом, викладаємо (бажано більш-менш рівномірно) гілочки зелені, а зверху - шар мойви, рибку до рибці, рядком. Трохи додаємо сіль, присипаємо перцем і скроплюємо соком лимона. Зверху (штабельком) викладаємо шар зелені і знову - шар рибок. Повторюємо цикл не більше 4-5 разів. Останній шар - зелень. Запаковуємо згорток так, щоб жир не витікав на деко в процесі запікання.
Ставимо деко в духовку і запікаємо протягом близько 25 хвилин при температурі близько 180 градусів С. Зелень видаляємо - просочена риб'ячим жиром, вона навряд чи комусь сподобається.
Подаємо запечену мойву зі свіжою зеленню і холодним свіжим домашнім пивом (краще всього під класичний лагер, плзеньське або світлий ель). Можна подати картопля-фрі (соломкою). Їмо рук, акуратно видаляючи нутрощі, за допомогою попередньо відокремлюваним голови кожної рибки. «Полетить» під пиво дуже швидко.
Мойва, запечена в духовці з картоплею
Інгредієнти:
Для запікання нам знадобиться форма середнього розміру з кришкою (якщо кришки немає, можна використовувати фольгу).
Приготування
Видалимо голови у рибок, акуратно їх випотрошим і промиємо холодною проточною водою. Закладаємо рибку в тісний ємність і рясно поливаємо соком лимона. Додаємо спеції, сіль і рубаний часник (можна і трохи рубаної зелені додати). Акуратно, не порушуючи цілісності тушок мойви, перемішуємо і залишаємо маринуватися.
Чистимо картоплю і розрізаємо кожну картоплину на 8 скибочок уздовж центральної осі (щоб вийшли ломки, як в апельсині). Картоплю викладаємо у форму, рясно поливаємо маслом і ретельно перемішуємо.
Запікаємо в закритому вигляді протягом 20 хвилин при температурі близько 180 градусів С, після чого виймаємо деко і, обережно перемішавши картопля лопаткою, викладаємо на нього рівномірно трохи зелені (гілочками) і рибку-мойву, витягнуту з маринаду. Зверху викладаємо шар зелені і знову - шар рибки. Запікаємо мойву з картоплею протягом 25 хвилин без кришки - хай гарно підрум'яниться.
Акуратно витягаємо порції лопаткою і викладаємо на тарілки. У цьому випадку їмо за допомогою виделки. Звичайно ж, прохолодне пиво або легке столове недороге біле вино чудово доповнять смакову гармонію.
Рекомендуємо добрі рецепти
Як приготувати мойву?
Мойва - риба досить не дорога і смачна. Приготувати її можна різними способами. У нашій статті ми зібрали кілька варіантів приготування цієї дрібної
Як смажити мойву на сковороді?
Мойва - це маленька, жирна і смачна рибка, яку приготувати досить просто. І зараз ми поділимося з вами цікавими рецептами, як посмажити мойву на
Мойва з картоплею
Багато хто з нас звикли їсти рибу в копченому або солоному вигляді, подаючи до неї відварна картопля. Але сьогодні ми розповімо вам декілька нових і
Мойва в клярі
Мойва - смачна маленька рибка. Вона може бути повноцінним гарячим блюдом, так і закускою. І сьогодні ми поговоримо про те, як її оригінально
Як засолити мойву?
Мойва - дрібна і дешева рибка, але в смаженому або засоленому вигляді на незрівнянна. Давайте розберемося, як її засолити в домашніх умовах. Така
Мойва в мультиварці
Мойва - смачна і доступна рибка, яку можна готувати різними способами. І сьогодні ми розберемося, як її смачно і оригінально приготувати з