Котлети пожарські
Котлети пожарські - оригінальна класичне блюдо російської кулінарної традиції. Відомі, як мінімум, 2 легенди появи цього чудового блюда. Згідно з однією з версій ці дуже смачні котлети придумані кухарем одного з князів Пожарських. До приїзду Великого князя цей меткий кулінар приготував котлети з курячого м'яса з-за відсутності в той момент на кухні телятини. Інша версія здається більш реальною: це блюдо на початку ХІХ століття придумала дружина власника трактиру в місті Торжку якась Дар'я Пожарська. Великий російський поет Олександр Сергійович Пушкін навіть згадує ці чудові котлетки у своїх віршах, що і не дивно - Торжок перебував на кінному тракті з Санкт-Петербурга до Москви. Пожарські котлети - вишукане блюдо і досить складне в приготуванні, а тому вимагає осмисленого підходу. М'ясо для пожарських котлет використовується куряче або індиче. Добре запам'ятаємо, що в приготуванні пожарських котлет не використовуються яйця і цибулю.
Отже, пожарські котлети курячі. Для приготування цього чудового блюда нам знадобиться:
500 г курячого м'яса (половина з ніжок, друга половина - з грудки, так що краще купити цілу, добре відгодовану жирну домашню курку);
2-3 столових ложки натурального (краще сільського) вершкового масла;
2-3 столових ложки натуральних молочних вершків;
1 склянку рідких вершків або молока для замочування хліба;
2-3 скибочки білого хліба;
2-4 столових ложки рослинного масла для смаження;
мелений чорний перець;
сіль, зелень.
Приготування:
Курячий фарш можна приготувати трьома способами: м'ясо пропустити через м'ясорубку, порубати ножем вручну або в комбайні (блендері, чопері). Останні 2 способи переважніше, оскільки м'ясорубка змінює структуру м'яса небажаним чином. Хліб слід замочити у вершках (або хорошому незбираному молоці), а потім віджати, але не дуже сильно. Далі слід додати хліб у курячий фарш разом з розтопленим вершковим маслом, вершками, сухими спеціями і сіллю. Все ретельно перемішується. Тепер ставимо сковороду на вогонь і розігріваємо масло (можна замість масла використовувати розтоплений курячий жир). Формуємо овальні веретеноподібні котлети (якщо в середину кожної покласти маленький шматочок масла - вийде особливо смачно, котлети будуть чудово соковитими і ніжними). Звичайно готують пожарські котлети з сухарями, тобто обкачують котлету в панірувальних сухарях перед смаженням. Іноді в середину котлети поміщають курячу кісточку з гомілки або стегна - ймовірно, для того, щоб котлету можна було руками, шинку все-таки.
Смажимо котлети правильно
Можна обсмажити котлети з обох сторін (злегка перевертаємо їх, використовуючи лопатку), а потім в духовій шафі довести до повної готовності. Для цього викладемо злегка обсмажені котлети на змащений маслом деко або в спеціальну керамічну вогнетривку, а можна і скляну форму. Форму або лист з котлетами помістимо в духову шафу, розігрітий до середньої температури. Температура не повинна бути занадто низькою, інакше котлетки можуть пересихати. Будемо запікати котлетки до готовності, про яку повідомлять апетитний запах і золотисто-коричневий відтінок котлет. Ну ось, класичні пожарські котлети з курки готові. Це блюдо для святкового столу, а тому подавати його слід тільки гарячим (або теплим) і свіжоприготованим. Остиглі і розігріті пожарські котлети втрачають свій чудовий смак.
Можна приготувати чудово смачні пожарські котлети, використовуючи м'ясо індички. В цьому випадку все робимо так само, як і при приготуванні пожарських котлет з м'яса курки, тільки кілька збільшуємо час приготування. Котлети пожарські слід подавати з простим гарніром зі смаженої, вареної або запеченої картоплі або розсипчастою гречки. Добре також подати якої-небудь негрубий і не дуже гострий соус, тушковані овочі, солоні, тушковані в сметані або мариновані гриби та/або класичні російські смакоту. До пожарським котлет можна подати міцну ягідну настоянку або міцне світле столове вино.
Готуємо пожарські котлети
Отже, пожарські котлети курячі. Для приготування цього чудового блюда нам знадобиться:
Приготування:
Курячий фарш можна приготувати трьома способами: м'ясо пропустити через м'ясорубку, порубати ножем вручну або в комбайні (блендері, чопері). Останні 2 способи переважніше, оскільки м'ясорубка змінює структуру м'яса небажаним чином. Хліб слід замочити у вершках (або хорошому незбираному молоці), а потім віджати, але не дуже сильно. Далі слід додати хліб у курячий фарш разом з розтопленим вершковим маслом, вершками, сухими спеціями і сіллю. Все ретельно перемішується. Тепер ставимо сковороду на вогонь і розігріваємо масло (можна замість масла використовувати розтоплений курячий жир). Формуємо овальні веретеноподібні котлети (якщо в середину кожної покласти маленький шматочок масла - вийде особливо смачно, котлети будуть чудово соковитими і ніжними). Звичайно готують пожарські котлети з сухарями, тобто обкачують котлету в панірувальних сухарях перед смаженням. Іноді в середину котлети поміщають курячу кісточку з гомілки або стегна - ймовірно, для того, щоб котлету можна було руками, шинку все-таки.
Смажимо котлети правильно
Можна обсмажити котлети з обох сторін (злегка перевертаємо їх, використовуючи лопатку), а потім в духовій шафі довести до повної готовності. Для цього викладемо злегка обсмажені котлети на змащений маслом деко або в спеціальну керамічну вогнетривку, а можна і скляну форму. Форму або лист з котлетами помістимо в духову шафу, розігрітий до середньої температури. Температура не повинна бути занадто низькою, інакше котлетки можуть пересихати. Будемо запікати котлетки до готовності, про яку повідомлять апетитний запах і золотисто-коричневий відтінок котлет. Ну ось, класичні пожарські котлети з курки готові. Це блюдо для святкового столу, а тому подавати його слід тільки гарячим (або теплим) і свіжоприготованим. Остиглі і розігріті пожарські котлети втрачають свій чудовий смак.
Пожарські котлети з індички
Можна приготувати чудово смачні пожарські котлети, використовуючи м'ясо індички. В цьому випадку все робимо так само, як і при приготуванні пожарських котлет з м'яса курки, тільки кілька збільшуємо час приготування. Котлети пожарські слід подавати з простим гарніром зі смаженої, вареної або запеченої картоплі або розсипчастою гречки. Добре також подати якої-небудь негрубий і не дуже гострий соус, тушковані овочі, солоні, тушковані в сметані або мариновані гриби та/або класичні російські смакоту. До пожарським котлет можна подати міцну ягідну настоянку або міцне світле столове вино.
Рекомендуємо добрі рецепти
Рибні котлети з пікші
Рибні котлети з пікші - відмінну страву для сімейного вечері. Готуються вони дуже просто, швидко. Якщо ж ви дотримуєтеся здорового харчування, то
Котлети з рисом
Рис - досить універсальний продукт, який чудово поєднується з м'ясом і рибою. І сьогодні ми поговоримо про рибних і м'ясних котлети з рисом.
Рецепт котлет з курячого фаршу
Котлети з курячого фаршу приготувати дуже просто, адже в морозилці завжди є курочка, половинку якої можна пустити на фарш. Всі інші продукти для цієї
Котлети з індички в духовці
Якщо ви хочете приготувати що-небудь легке, але смачне, то придивіться до даних рецептами котлет з індички. Готуються вони в духовці, а тому мають
Котлети для гамбургера
Хто з нас не любить гамбургери? Але набагато смачніше і корисніше вони будуть, якщо їх приготувати самостійно. І сьогодні ми поговоримо про
Як зробити смачні котлети?
У наш час існує безліч рецептів котлет: овочевих, рибних, м'ясних. А от як зробити так, що б вони вийшли смачними і соковитими? У цьому вам допоможе