Котлети пожарські - оригінальна класичне блюдо російської кулінарної традиції. Відомі, як мінімум, 2 легенди появи цього чудового блюда. Згідно з однією з версій ці дуже смачні котлети придумані кухарем одного з князів Пожарських. До приїзду Великого князя цей меткий кулінар приготував котлети з курячого м'яса з-за відсутності в той момент на кухні телятини. Інша версія здається більш реальною: це блюдо на початку ХІХ століття придумала дружина власника трактиру в місті Торжку якась Дар'я Пожарська. Великий російський поет Олександр Сергійович Пушкін навіть згадує ці чудові котлетки у своїх віршах, що і не дивно - Торжок перебував на кінному тракті з Санкт-Петербурга до Москви. Пожарські котлети - вишукане блюдо і досить складне в приготуванні, а тому вимагає осмисленого підходу. М'ясо для пожарських котлет використовується куряче або індиче. Добре запам'ятаємо, що в приготуванні пожарських котлет не використовуються яйця і цибулю.
Готуємо пожарські котлети
Отже, пожарські котлети курячі. Для приготування цього чудового блюда нам знадобиться:
500 г курячого м'яса (половина з ніжок, друга половина - з грудки, так що краще купити цілу, добре відгодовану жирну домашню курку); 2-3 столових ложки натурального (краще сільського) вершкового масла; 2-3 столових ложки натуральних молочних вершків; 1 склянку рідких вершків або молока для замочування хліба; 2-3 скибочки білого хліба; 2-4 столових ложки рослинного масла для смаження; мелений чорний перець; сіль, зелень. Приготування: Курячий фарш можна приготувати трьома способами: м'ясо пропустити через м'ясорубку, порубати ножем вручну або в комбайні (блендері, чопері). Останні 2 способи переважніше, оскільки м'ясорубка змінює структуру м'яса небажаним чином. Хліб слід замочити у вершках (або хорошому незбираному молоці), а потім віджати, але не дуже сильно. Далі слід додати хліб у курячий фарш разом з розтопленим вершковим маслом, вершками, сухими спеціями і сіллю. Все ретельно перемішується. Тепер ставимо сковороду на вогонь і розігріваємо масло (можна замість масла використовувати розтоплений курячий жир). Формуємо овальні веретеноподібні котлети (якщо в середину кожної покласти маленький шматочок масла - вийде особливо смачно, котлети будуть чудово соковитими і ніжними). Звичайно готують пожарські котлети з сухарями, тобто обкачують котлету в панірувальних сухарях перед смаженням. Іноді в середину котлети поміщають курячу кісточку з гомілки або стегна - ймовірно, для того, щоб котлету можна було руками, шинку все-таки.
Смажимо котлети правильно Можна обсмажити котлети з обох сторін (злегка перевертаємо їх, використовуючи лопатку), а потім в духовій шафі довести до повної готовності. Для цього викладемо злегка обсмажені котлети на змащений маслом деко або в спеціальну керамічну вогнетривку, а можна і скляну форму. Форму або лист з котлетами помістимо в духову шафу, розігрітий до середньої температури. Температура не повинна бути занадто низькою, інакше котлетки можуть пересихати. Будемо запікати котлетки до готовності, про яку повідомлять апетитний запах і золотисто-коричневий відтінок котлет. Ну ось, класичні пожарські котлети з курки готові. Це блюдо для святкового столу, а тому подавати його слід тільки гарячим (або теплим) і свіжоприготованим. Остиглі і розігріті пожарські котлети втрачають свій чудовий смак.
Пожарські котлети з індички
Можна приготувати чудово смачні пожарські котлети, використовуючи м'ясо індички. В цьому випадку все робимо так само, як і при приготуванні пожарських котлет з м'яса курки, тільки кілька збільшуємо час приготування. Котлети пожарські слід подавати з простим гарніром зі смаженої, вареної або запеченої картоплі або розсипчастою гречки. Добре також подати якої-небудь негрубий і не дуже гострий соус, тушковані овочі, солоні, тушковані в сметані або мариновані гриби та/або класичні російські смакоту. До пожарським котлет можна подати міцну ягідну настоянку або міцне світле столове вино.