Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!

Каймак

18-03-2015, 18:43
949
Каймак
Каймак - кисломолочний продукт. Це щось середнє між сиром, вершками і маслом. Також він схожий на м'який вершковий сир. За однією з версій вперше цей продукт стали готувати на Балканах. А зараз його готують і в Татарстані і Башкирії, і в Таджикистані, і в Азербайджані.
А взагалі каймак вважають національним блюдом середньоазіатських народів. І у кожного з них свій особливий рецепт приготування. Не дивлячись на свою досить високу жирність, каймак дуже корисний. Адже в ньому особлива мікрофлора, яка виникає в результаті сквашування. Як приготувати сир «Каймак» в домашніх умовах, ми вам зараз і розповімо.

Вершковий сир «Каймак»


Традиційно каймак готують з овечого або коров'ячого жирного молока. Його наливають в плоскі ємності і поміщають в тепле місце години на 3-4. Під дією тепла верхній шар загусне і перетвориться в вершки. Тепер ці вершки акуратно збираємо в дерев'яні ємності, трохи підсолюємо і залишаємо дня на 2 щоб продукт настоявся. Готовність перевіряється наступним чином: краплю каймаку опускаємо в холодну воду. Якщо вона густішає до консистенції сметани, значить, каймак можна вживати в їжу.
Іноді ще готують бурдючний каймак. Своєю назвою він зобов'язаний способом, яким його готують. З топленого молока знімають пінку і поміщають її в шкіряні мішечки - бурдюки. Такий спосіб приготування більш трудомісткий, тому користуються ним рідко.
Свіжий каймак зазвичай білого кольору має ніжний смак. А якщо зберігати його при температурі 14-18 градусів до 2 місяців, то можна отримати старий каймак, смак і колір якого відрізняються. Він стає солонішим і жовтуватим. Але при цьому також каймак незвичайний і смачний. Молодий каймак часто додають в тісто, з якого потім печуть пироги.

Рецепт сиру «Каймак»


Інгредієнти:

  • вершки - 3 склянки;

  • цукор - 1 склянка;

  • лимон - 1 шт.;

  • ванільний цукор - 1 пакетик.


  • Приготування
    Перемішуємо 2 склянки вершків з цукром і ванільним цукром. Уварюють на слабкому вогні до готовності. Якщо крапля застигає в холодній воді, каймак готовий. Охолоджуємо масу, додаємо лимонний сік і збиваємо. Коли маса придбає білий колір, вводимо склянку вершків, які попередньо збили, і перемішуємо. А потім прибираємо в холодильник годин на 5. Тепер вершковий сир «Каймак» готовий до вживання.

    Як приготувати каймак по-татарськи?


    Інгредієнти:

  • молоко - 2 л.;

  • сметана - 200 р.


  • Приготування
    В молоко додаємо сметану, перемішуємо і залишаємо в теплому місці на 2-3 дні. А потім з кисляку знімаємо отриману верхівку. Саме її татари і називають каймаком. Надалі його використовують для приготування інших страв. Зокрема каймак додають при приготуванні різних м'ясних страв.

    Рецеп простого каймаку


    Інгредієнти:

  • вершки 32%-ної жирності - 1 л;

  • «живий» кефір - 100 мл


  • Приготування
    Духовку нагріваємо до 180 градусів. В плоску широку сковороду наливаємо вершки шаром близько 15 см і ставимо в духовку. Стежимо, як тільки утворюється коричнева пінка, викладаємо її на плоске блюдо.
    Каймак
    Знову підливаємо вершки і повторюємо процедуру до тих пір, поки всі вершки не перетворяться в пінку.
    Тепер відступ - якщо ви використовували магазинні вершки, то є ризик, що може не піти процес скисання, який нам так потрібен. Тому змішуємо 100 мл вершків 100 мл кефіру і обережно вливаємо цю суміш в приготовані пінки. При кімнатній температурі залишаємо їх приблизно на добу. А потім ще на добу прибираємо в холодильник.
    Подавати м'який сир «Каймак» можна з млинцями, оладками , пампушками, варениками. А втім, з чим завгодно. Можна навіть полити його варенням і подати як десерт до чаю.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Сир маскарпоне в домашніх умовах
    Сир маскарпоне в домашніх умовах
    Якщо ви любите сир Маскарпоне і часто готуєте страви з його використанням, то варто навчитися робити даний продукт самостійно. Для цього вам
    Сир філадельфія в домашніх умовах
    Сир філадельфія в домашніх умовах
    Сир філадельфія - це ніжний продукт, без якого ніяк не обійтися в приготуванні ролів, суші, сендвічів і навіть солодкої випічки. Якщо у вас немає
    Кисле молоко в домашніх умовах
    Кисле молоко в домашніх умовах
    Кисле молоко вважається одним з найдавніших цілющих напоїв, який вживали ще на Русі. Приготувати традиційне питво не складно самостійно, а готову
    Йогурт з молока
    Йогурт з молока
    Йогурт - корисний і смачний продукт. Чудовий варіант сніданку або перекусу. У магазинах продається багато його різновидів, але, скільки в ньому
    Вершковий лікер в домашніх умовах
    Вершковий лікер в домашніх умовах
    Вершковий лікер в домашніх умовах не складе труднощів приготувати, та інгредієнти для нього потрібні найпростіші. Його можна пити як у чистому
    Полунична панакота
    Полунична панакота
    Панакота - це смачне італійське ласощі, яка сподобається як дорослим, так і дітям. І зараз ми розповімо, як зробити полуничну панакоту. Читайте наші