Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!

Катик

18-03-2015, 18:43
1 737
Катик
Катик - один з кисломолочних продуктів тюркських народностей високої поживної цінності і корисності. Катик, приготований за традиційним рецептом, має загальнозміцнюючі властивості, сприяє підтримці здоров'я, збереженню молодості і довголіття. Регулярне вживання цього унікального продукту покращує травлення і посилює імунітет.
Катик виробляють з натурального молока шляхом його сквашування з участю спеціальних бактеріальних культур (в якості закваски для катика використовують композицію з болгарської палички і молочнокислого стрептокока).
Від інших відомих кисломолочних продуктів відрізняється тим, що молоко заквашується не в сирому вигляді, а кип'ячене, іноді і уварене до третини початкового обсягу, що забезпечує продукту більш високу щільність і жирність.
Підготовлене таким чином молоко сквашується в теплі (при температурі 20-40 градусів С) протягом 6-10 годин, без змішувань. Потім проводиться зціджування готового продукту, після чого залишається сузьма (сузбе), яка також є цінним молочним продуктом, являє собою щось середнє між сиром і сметаною. Часто катик підфарбовують свіжої вишнею або буряками. В даний час молочні виробництва пропонують і катик зниженої жирності. Готовий катик можна використовувати для пиття протягом 2-3 діб. Катик, витриманий більше 3-х діб, стає кисліше і гостріше, його додають в жирні бульйони і супи (катикли).

Рецепт приготування катика в домашніх умовах


Інгредієнти:

  • молоко - 1 л;

  • закваска (старий катик або кисле молоко, сквашенная на сметані) - 100 мл;

  • тонка вишнева гілочка з листочками - 1 шт. (необов'язковий, але бажаний компонент);

  • сік вишні або буряків для підфарбовування і додання смаку - 50-100 мл (теж необов'язковий компонент).


  • Приготування
    Молоко наливають у товстостінну ємність (в ідеалі - керамічний або емальований) і уварюють, але так, щоб воно не кипіло (тобто при нагріванні не вище 90 градусів С). Зручно робити це на водяній бані або в духовій шафі при слабкому нагріванні. Обсяг зменшують на 15-30 %.
    Щоб підготовлене молоко сквашивалось рівномірно і не створаживалось, його проціджують через легку чисту бавовняну тканину або марлю, складену в кілька разів.
    До моменту внесення закваски температура підготовленого молока не повинна перевищувати 40 градусів за С.
    Закваску перед внесенням треба ретельно перемішати в окремій посуді, процідити, а потім влити в ємність з теплим молоком і перемішати (можна тепер або на попередньому кроці влити буряковий або вишневий сік ).
    Іноді в гаряче молоко додають зовсім небагато печеного буряка, нарізаною тонкою соломкою, або 3-5 вишень без кісточок на 1 літр, але робиться це до проціджування. Після цього поміщають в посуд вишневу гілочку - це додасть катику особливий смак. Далі ємність накривають, загортають і поміщають в тепле місце на 8-10 годин, як мінімум. Після цього катик щоб уникнути перекісанія слід перенести в прохолодне місце (гілочку краще витягнути і викинути).
    Катик

    Катик, що готується на заквасці з першого-третього циклу, набуває характерний вигляд, консистенцію і смак. Якісний катик має приємний освіжаючий смак, щільну і однорідну структуру без виражених крупинок.

    Що можна приготувати з катика?


    Катик можна подавати як окрему страву (краще з рубаною зеленню - це смачно і корисно), або використовувати в якості заправки для салатів, а також готувати на його основі холодні супи-катикли, додавати в тісто для оладок, коржів, млинців та іншої подібної випічки.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Чебуреки з гарбузом - рецепт
    Чебуреки з гарбузом - рецепт
    Чебуреки - традиційний вигляд вельми популярного страви з тіста з начинкою в кулінарних традиціях тюрских, кавказьких і монгольських народів. Це
    Домашній йогурт - рецепт
    Домашній йогурт - рецепт
    Домашні продукти набагато краще покупних - про це знають усі господині. А тому багато готують магазинні смакоти будинку. До них відноситься і йогурт.
    Кисле молоко в домашніх умовах
    Кисле молоко в домашніх умовах
    Кисле молоко вважається одним з найдавніших цілющих напоїв, який вживали ще на Русі. Приготувати традиційне питво не складно самостійно, а готову
    Каймак
    Каймак
    Каймак - кисломолочний продукт. Це щось середнє між сиром, вершками і маслом. Також він схожий на м'який вершковий сир. Його готують і в Татарстані,
    Як зробити кисляк з молока?
    Як зробити кисляк з молока?
    Всі знають наскільки корисна кисляк, але всі вміють її готувати в домашніх умовах. Виявляється, в цьому немає нічого складного! Бажано готувати
    Напій тан
    Напій тан
    Кисломолочні продукти здавна цінувалися своїми цілющими властивостями. Вони ситні, легкі і багато добре втамовують спрагу. У Вірменії улюблений