Пшоняна каша з родзинками
Пшонку можна назвати універсальною їжею на Русі. З давніх часів на основі цієї нехитрої крупи варили супи і супи, начиняли нею птицю і їли просто так, з копченостями, овочами або в солодкому вигляді: на молоці з родзинками, гарбузом або ягодами.
Багата білком і залізом крупа зараз, на жаль, стає все менш популярною, але відродити добрі кулінарні традиції можна, приготувавши пшонку з родзинками за нашим рецептом.
Інгредієнти:
пшоняна крупа - 1 1/2 ст.;
молоко або вода - 3 1 /2 ст.;
гарбуз (середнього розміру) - 1 шт.;
родзинки - 1/2 ст.;
сіль - 1/4 ч. ложки;
мед - 1 ст. ложка;
вершкове масло - 1 ст. ложка.
Приготування
Пшоняну крупу перебираємо, промиваємо і ошпарюємо. Кладемо крупу в миску і заливаємо її водою або молоком. Гарбуз очищаємо і нарізаємо кубиками. Відправляємо шматки гарбуза в миску з крупою, слідом додаємо родзинки, трохи солі і мед. Доводимо вміст миски до кипіння, а потім зменшуємо вогонь і варимо кашу ще 15-20 хвилин. При необхідності, в процесі готування можна додати ще трохи рідини. Перед подачею заправляємо кашу вершковим маслом.
Пшоняна каша з родзинками легко готується і в мультиварці, для цього всі інгредієнти покласти в чашу пристрою, ставимо режим "Каша" або "Рис", і через 15-20 хвилин страва готова.
Інгредієнти:
коричневий рис - 1/3 ст.;
пшоняна крупа - 1/3 ст.;
родзинки - 1/3 ст.;
вода - 3 ст.;
кориця - 1/2 ч. ложки;
сіль - 1/4 ч. ложки;
цукор - за смаком.
Приготування
Рис і пшоно ретельно промиваємо окремо, при цьому пшоняну крупу попередньо ошпарюємо, щоб позбутися гіркоти. Змішуємо обидва виду крупи з водою (або молоком), а також сіллю, цукром (або будь-яким іншим підсолоджувачем), родзинками і меленою корицею. Варимо кашу, помішуючи, спочатку на сильному вогні до закипання рідини, а потім на мінімальному, до повного розм'якшення обох видів круп.
Для збереження аромату кориці і пшоняної крупи, страву можна приготувати в духовці. Робиться це елементарно просто: обидва виду крупи поміщаються в горщик з іншими інгредієнтами, заливаються рідиною і ставимо в розігріту до 180 градусів духовку на 50 хвилин. При цьому кашу в горщику необхідно періодично помішувати, а при необхідності додатково доливати рідину.
Інгредієнти:
вода - 1 ст.;
ваніль - 1/4 ч. ложки;
кориця - 1/4 ч. ложки;
кардамон - 1/4 ч. ложки;
сіль - 1/2 ч. ложки;
пшоняна крупа - 1/2 ст.;
імбирні цукати - 1 ст. ложка;
мигдальне або коров'яче молоко - 1 ст.;
родзинки - 1 жменя;
фініки - 6-7 шт.;
мигдальні пластівці - 1/2 ст.
Приготування
Воду доводимо до кипіння в невеликій каструльці. Додаємо в окріп ваніль, корицю, кардамон, сіль, імбирні цукати і саму пшеницю, попередньо ретельно промиту і ошпарену. Знімаємо каструлю з вогню і залишаємо крупу з прянощами під кришкою на 10 хвилин.
В цей час, в окремій каструльці підігріваємо молоко з нарізаними фініками і родзинками. Як тільки суміш підігріється в достатній мірі, але не дійде до кипіння - знімаємо її з вогню.
Переливаємо молоко в каструлю з пшоняною кашею і повертаємо її на вогонь. Варимо на невеликому вогні 10 хвилин або до тих пір, поки надлишки рідини не вберуться крупою повністю.
Поки каша вариться, трохи обсмажуємо мигдальні пластівці на сковороді і посипаємо їх зверху на готову страву.
За смаком пшоняну кашу можна заправити вершковим маслом і медом, а замість фініків додати, наприклад, курагу, чорнослив , скибочки інжиру або цукати. Додавання мигдалевих пелюсток також не обов'язково, їх можна замінити простими насінням або будь-якими іншими горіхами.
Багата білком і залізом крупа зараз, на жаль, стає все менш популярною, але відродити добрі кулінарні традиції можна, приготувавши пшонку з родзинками за нашим рецептом.
Пшоняна каша з родзинками і гарбузом
Інгредієнти:
Приготування
Пшоняну крупу перебираємо, промиваємо і ошпарюємо. Кладемо крупу в миску і заливаємо її водою або молоком. Гарбуз очищаємо і нарізаємо кубиками. Відправляємо шматки гарбуза в миску з крупою, слідом додаємо родзинки, трохи солі і мед. Доводимо вміст миски до кипіння, а потім зменшуємо вогонь і варимо кашу ще 15-20 хвилин. При необхідності, в процесі готування можна додати ще трохи рідини. Перед подачею заправляємо кашу вершковим маслом.
Пшоняна каша з родзинками легко готується і в мультиварці, для цього всі інгредієнти покласти в чашу пристрою, ставимо режим "Каша" або "Рис", і через 15-20 хвилин страва готова.
Як приготувати пшоняну кашу з родзинками?
Інгредієнти:
Приготування
Рис і пшоно ретельно промиваємо окремо, при цьому пшоняну крупу попередньо ошпарюємо, щоб позбутися гіркоти. Змішуємо обидва виду крупи з водою (або молоком), а також сіллю, цукром (або будь-яким іншим підсолоджувачем), родзинками і меленою корицею. Варимо кашу, помішуючи, спочатку на сильному вогні до закипання рідини, а потім на мінімальному, до повного розм'якшення обох видів круп.
Для збереження аромату кориці і пшоняної крупи, страву можна приготувати в духовці. Робиться це елементарно просто: обидва виду крупи поміщаються в горщик з іншими інгредієнтами, заливаються рідиною і ставимо в розігріту до 180 градусів духовку на 50 хвилин. При цьому кашу в горщику необхідно періодично помішувати, а при необхідності додатково доливати рідину.
Рецепт пшоняної каші з родзинками
Інгредієнти:
Приготування
Воду доводимо до кипіння в невеликій каструльці. Додаємо в окріп ваніль, корицю, кардамон, сіль, імбирні цукати і саму пшеницю, попередньо ретельно промиту і ошпарену. Знімаємо каструлю з вогню і залишаємо крупу з прянощами під кришкою на 10 хвилин.
В цей час, в окремій каструльці підігріваємо молоко з нарізаними фініками і родзинками. Як тільки суміш підігріється в достатній мірі, але не дійде до кипіння - знімаємо її з вогню.
Переливаємо молоко в каструлю з пшоняною кашею і повертаємо її на вогонь. Варимо на невеликому вогні 10 хвилин або до тих пір, поки надлишки рідини не вберуться крупою повністю.
Поки каша вариться, трохи обсмажуємо мигдальні пластівці на сковороді і посипаємо їх зверху на готову страву.
За смаком пшоняну кашу можна заправити вершковим маслом і медом, а замість фініків додати, наприклад, курагу, чорнослив , скибочки інжиру або цукати. Додавання мигдалевих пелюсток також не обов'язково, їх можна замінити простими насінням або будь-якими іншими горіхами.
Рекомендуємо добрі рецепти
Пшоняна каша на молоці - рецепт
Про те, як приготувати смачну пшоняну кашу повинна знати кожна господиня, адже це блюдо дуже корисно для дітей. А вже дорослим, з усіма їхніми
Пшоняна каша з гарбузом - рецепт
Пшоняна каша має багато варіантів приготування. Раніше ми говорили про те, як зробити пшонку з м'ясом і молочну кашу, сьогодні ж ми обговоримо те, як
Пшоняна каша на воді
Пшоняну кашу можна приготувати за різними рецептами. Сьогодні ми розглянемо, як зробити пшонку на воді - цей спосіб приготування дуже простий, але
Пшоняна каша в духовці
Всі ми знаємо, наскільки корисні каші для правильного харчування дорослих і тим більше дітей. Їх різновидів дуже багато: манна, рисова, ячмінна,
Пшоняна каша в горщику
Пшоняна каша - корисна їжа на сніданок як для дітей, так і дорослих. Але найбільш смачною і низькокалорійної вона виходить при томлінні в духовці. І
Пшоняна каша в скороварці
Пшоняну кашу можна готувати різними способами: у каструлі, духовці, мультиварці. Вона може бути молочна, з овочами, м'ясом і т. д. І сьогодні ми