Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Пшоняна каша на воді

Пшоняна каша на воді

18-03-2015, 10:15
1 089
Пшоняна каша на воді
Багато з нас знають, що каша - це «другий хліб», адже готується вона з зерен злакових круп і з давніх часів щільно входила в раціон людей. Начебто просте, нехитре блюдо, але навіть сама звичайна пшоняна каша на воді містить в собі величезну кількість клітковини, яка стимулює роботу травної системи, вітамінів і мінералів. До речі, пшоно за кількістю білків перевершує такі крупи, як ячмінь і рис. Крім того, кашею, як дієтичним продуктом можна і навіть потрібно годувати дітей, привчаючи їх до цього блюда з самих ранніх років.
Подавати пшоняну кашу ви можете як гарнір на обід або вечерю, так і на десерт або на сніданок, якщо будете додавати сухофрукти, горіхи, цукор або мед.

Як варити пшеницю на воді?


Перш ніж задаватися питанням «як готувати пшонку», добре б спочатку крупу промити. А промивати її слід ретельно, тому що пшоно може бути дуже брудним. Слід заливати його холодною водою до тих пір, поки вода не стане прозорою, тоді вже можна запарити окропом. Якщо ви не запарити крупу, то розсипчаста каша пшоняна на воді може не вийде, тому що зерно повинне бути набряклим. Плюс, пшінки краще готувати в посуді з товстим дном, щоб уникнути підгоряння, і з невеликою кількістю води, тільки тоді каша вийде розсипчастим.

Пшоняна каша на воді - рецепт


Для кожної крупи є свої пропорції, щоб каша вдалася на славу. Пшонка вариться на воді з розрахунку 1:2 тобто на одну частину пшона треба взяти дві частини води. Але, ви можете використовувати більшу кількість води, якщо любите більш рідку пшоняну кашу, в цьому випадку пропорції визначайте «на око», в залежності від потрібної вам консистенції.

Інгредієнти:


  • пшоняна крупа - 1 склянка;

  • вода - 2 склянки;

  • масло вершкове - за смаком;

  • сіль - за смаком.



  • Приготування
    Заливаємо пшоно водою і ставимо варити на невеликому вогні. Коли вода закипить, солимо, накриваємо кришкою і готуємо до повного випаровування води. Якщо в процесі варіння вода швидко випарувалася, а каша ще не готова, то долийте окропу. Додаємо в приготовлену пшоняну кашу на воді шматочок вершкового масла, розмішуємо і можна подавати. Так, і масла не шкодуйте, адже недарма кажуть, що «кашу маслом не зіпсуєш»!
    Як бачите, основний рецепт смачної пшоняної каші досить легкий, далі вже можете вносити свою «родзинку», фантазуючи й експериментуючи з різними добавками.

    Пшоняна каша з родзинками


    Для дітей на сніданок немає нічого корисніше каші. Але як привчити їх до цього корисного страви, не всієї дітворою коханому? Додавайте солодкі добавки - родзинки, курагу, горіхи, мед, яблуко, гарбуз. Крім того, що всі фруктові інгредієнти смачні, вони ще й корисні для дітей, так і дорослі не відмовляться від такого дивовижного страви, як пшоняна каша на воді з родзинками або курагою.

    Інгредієнти:


  • пшоняна крупа - 1 склянка;

  • вода - 2 склянки;

  • ізюм - 100 г;

  • сіль - за смаком;

  • цукор - 3 ч. ложки;

  • кориця - за смаком.



  • Приготування
    Пшоняна каша на воді

    Пшоно добре промиваємо, заливаємо водою, коли вода закипить - солимо і варимо майже до готовності. Родзинки замочуємо у воді або холодному чаї, обсушуємо, додаємо до звареної каші разом з цукром і корицею і ставимо в духовку приблизно на 15 хвилин. Готово - смачний сніданок у вас на столі!
    Ви можете приготувати пшоняну кашу з курагою. Курагу також необхідно замочити на 15-20 хвилин у воді для набухання, а потім нарізати на дрібні шматочки. До речі, замість цукру відмінно підійде мед, тим більше, що для діабетиків він є просто порятунком, не кажучи вже про його корисні властивості для всіх інших гурманів. Пшоняна каша з медом - відмінний сніданок, який зарядить вас бадьорістю і енергією на весь день.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Пшоняна каша на молоці - рецепт
    Пшоняна каша на молоці - рецепт
    Про те, як приготувати смачну пшоняну кашу повинна знати кожна господиня, адже це блюдо дуже корисно для дітей. А вже дорослим, з усіма їхніми
    Пшоняна каша в духовці
    Пшоняна каша в духовці
    Всі ми знаємо, наскільки корисні каші для правильного харчування дорослих і тим більше дітей. Їх різновидів дуже багато: манна, рисова, ячмінна,
    Пшоняна каша в горщику
    Пшоняна каша в горщику
    Пшоняна каша - корисна їжа на сніданок як для дітей, так і дорослих. Але найбільш смачною і низькокалорійної вона виходить при томлінні в духовці. І
    Пшоняна каша з родзинками
    Пшоняна каша з родзинками
    На основі пшоняної крупи готують безліч смачних і цікавих страв: супи, юшки, начиняють птицю, а також різні види каш. І зараз ми розповімо, як
    Пшоняна каша з тушонкою - рецепт
    Пшоняна каша з тушонкою - рецепт
    Пшоно - корисна крупа, яка насичує кров і печінку поживними речовинами. І сьогодні ми поділимося з вами смачними рецептами приготування пшоняної каші
    Пшоняна каша в скороварці
    Пшоняна каша в скороварці
    Пшоняну кашу можна готувати різними способами: у каструлі, духовці, мультиварці. Вона може бути молочна, з овочами, м'ясом і т. д. І сьогодні ми