Пшонку можна назвати універсальною їжею на Русі. З давніх часів на основі цієї нехитрої крупи варили супи і супи, начиняли нею птицю і їли просто так, з копченостями, овочами або в солодкому вигляді: на молоці з родзинками, гарбузом або ягодами.
Багата білком і залізом крупа зараз, на жаль, стає все менш популярною, але відродити добрі кулінарні традиції можна, приготувавши пшонку з родзинками за нашим рецептом.
Пшоняна каша з родзинками і гарбузом
Інгредієнти: пшоняна крупа - 1 1/2 ст.; молоко або вода - 3 1 /2 ст.; гарбуз (середнього розміру) - 1 шт.; родзинки - 1/2 ст.; сіль - 1/4 ч. ложки; мед - 1 ст. ложка; вершкове масло - 1 ст. ложка. Приготування Пшоняну крупу перебираємо, промиваємо і ошпарюємо. Кладемо крупу в миску і заливаємо її водою або молоком. Гарбуз очищаємо і нарізаємо кубиками. Відправляємо шматки гарбуза в миску з крупою, слідом додаємо родзинки, трохи солі і мед. Доводимо вміст миски до кипіння, а потім зменшуємо вогонь і варимо кашу ще 15-20 хвилин. При необхідності, в процесі готування можна додати ще трохи рідини. Перед подачею заправляємо кашу вершковим маслом.
Пшоняна каша з родзинками легко готується і в мультиварці, для цього всі інгредієнти покласти в чашу пристрою, ставимо режим "Каша" або "Рис", і через 15-20 хвилин страва готова.
Як приготувати пшоняну кашу з родзинками?
Інгредієнти: коричневий рис - 1/3 ст.; пшоняна крупа - 1/3 ст.; родзинки - 1/3 ст.; вода - 3 ст.; кориця - 1/2 ч. ложки; сіль - 1/4 ч. ложки; цукор - за смаком. Приготування Рис і пшоно ретельно промиваємо окремо, при цьому пшоняну крупу попередньо ошпарюємо, щоб позбутися гіркоти. Змішуємо обидва виду крупи з водою (або молоком), а також сіллю, цукром (або будь-яким іншим підсолоджувачем), родзинками і меленою корицею. Варимо кашу, помішуючи, спочатку на сильному вогні до закипання рідини, а потім на мінімальному, до повного розм'якшення обох видів круп.
Для збереження аромату кориці і пшоняної крупи, страву можна приготувати в духовці. Робиться це елементарно просто: обидва виду крупи поміщаються в горщик з іншими інгредієнтами, заливаються рідиною і ставимо в розігріту до 180 градусів духовку на 50 хвилин. При цьому кашу в горщику необхідно періодично помішувати, а при необхідності додатково доливати рідину.
Рецепт пшоняної каші з родзинками
Інгредієнти: вода - 1 ст.; ваніль - 1/4 ч. ложки; кориця - 1/4 ч. ложки; кардамон - 1/4 ч. ложки; сіль - 1/2 ч. ложки; пшоняна крупа - 1/2 ст.; імбирні цукати - 1 ст. ложка; мигдальне або коров'яче молоко - 1 ст.; родзинки - 1 жменя; фініки - 6-7 шт.; мигдальні пластівці - 1/2 ст. Приготування Воду доводимо до кипіння в невеликій каструльці. Додаємо в окріп ваніль, корицю, кардамон, сіль, імбирні цукати і саму пшеницю, попередньо ретельно промиту і ошпарену. Знімаємо каструлю з вогню і залишаємо крупу з прянощами під кришкою на 10 хвилин.
В цей час, в окремій каструльці підігріваємо молоко з нарізаними фініками і родзинками. Як тільки суміш підігріється в достатній мірі, але не дійде до кипіння - знімаємо її з вогню.
Переливаємо молоко в каструлю з пшоняною кашею і повертаємо її на вогонь. Варимо на невеликому вогні 10 хвилин або до тих пір, поки надлишки рідини не вберуться крупою повністю.
Поки каша вариться, трохи обсмажуємо мигдальні пластівці на сковороді і посипаємо їх зверху на готову страву.
За смаком пшоняну кашу можна заправити вершковим маслом і медом, а замість фініків додати, наприклад, курагу, чорнослив , скибочки інжиру або цукати. Додавання мигдалевих пелюсток також не обов'язково, їх можна замінити простими насінням або будь-якими іншими горіхами.