Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Смачна запіканка з баклажанів

Смачна запіканка з баклажанів

17-03-2015, 21:36
7 054
Смачна запіканка з баклажанів
Баклажан - успішно культивується трав'яниста рослина сімейства Пасльонових, до теперішнього часу відомо безліч культурних сортів, плоди яких, деяким чином, розрізняються по виду і незначно - за смаком. З плодів баклажанів можна готувати різні смачні та корисні страви, природно, різними способами. Наприклад, можна приготувати смачну запіканку з баклажанів. При купівлі намагаємося вибирати плоди у фазі технічної стиглості.

Запіканка з баклажанів з м'ясним фаршем, помідорами і сиром


Інгредієнти:

  • баклажани - 2-4 шт. (залежить від розміру);

  • фарш м'ясний крупного помелу (краще з баранини, але можна і змішаний) - близько 400 м;

  • яйце куряче - 2 шт.;

  • цибуля ріпчаста - 1 шт.;

  • помідори стиглі червоні щільні - 2-4 шт.;

  • сир твердий (наприклад, «Голландський») - 150 г;

  • рослинна олія для обсмажування;

  • спеції сухі мелені;

  • трохи пшеничного борошна;

  • зелень для оформлення.


  • Приготування
    Нарізаємо баклажани кружечками завтовшки близько 04-08 см і покласти в миску з холодною водою хвилин на 20-30 щоб видалити отруту соланін. Якщо ви кидаєте палити, можна скоротити вимочування до 10-15 хвилин (містяться в баклажанах речовини, деяким чином, замінюють нікотин).
    Поки баклажани вимочуються, займемося фаршем. Очистимо й дрібно наріжемо лук. Спассеруем його в сковороді на олії до легкої прозорості. Додамо м'ясний фарш і, активно маніпулюючи лопаткою, будемо обсмажувати все разом до зміни кольору фаршу (близько 5 хвилин). В ході процесу додамо сухі мелені спеції.
    Повернемося до нарізаних баклажанів. Промиваємо їх і викладаємо на серветку, щоб видалити залишки води. Обвалюємо в борошні й обсмажуємо в окремій сковороді з обох боків до золотисто-коричневого відтінку. Скидаємо обсмажені баклажани на серветку для видалення надлишків олії.
    До цього моменту фарш досить охолов, додаємо в нього яйця і перемішуємо. Нарізаємо помідори тонкими скибочками і натираємо сир.
    Змащуємо маслом форму (втім, це необов'язково) і викладаємо половину обсмажених баклажанів, а наступним шаром половину м'ясного фаршу. Далі - знову шар баклажанів, посипаємо тертим сиром, використовуючи половину. Потім знову шар фаршу, а зверху - скибочки помідорів.
    Запікаємо в духовій шафі при температурі близько 180 градусів С протягом 20-25 хвилин. Посипаємо рештою тертого сиру і оформляємо зеленню. Подаємо з легким столовим вином і коржами або лавашем.
    Якщо ви бажаєте зробити блюдо пісним, можна обійтися без м'яса і яєць, і приготувати запіканку з баклажанів і кабачків - таке смакове поєднання буде цілком гармонійним. Можна готувати з сиром або без - як забажаєте (пост і вегетаріанство буває різних толків).
    Список інгредієнтів буде виглядати приблизно так само, як для першого рецепта (див. вище), крім м'ясний фарш і яйця. Кабачків потрібно приблизно стільки ж, скільки баклажанів (по вазі).

    Запіканка з баклажанів і кабачків


    Приготування
    Діємо, приблизно дотримуючись першому рецепту. Якщо кабачки не дуже молоді, їх можна попередньо очистити. Нарізаємо їх, як і баклажани - тонкими кружечками, обвалюємо в борошні й обсмажуємо. Приправляємо продавлений часником і скроплюємо соком
    Смачна запіканка з баклажанів
    лимона. Шари кабачків викладаємо замість шарів м'ясного фаршу. Сир все ж краще не виключати, злегка пересипаючи кожен шар.
    Список інгредієнтів можна включити і молода картопля. Його потрібно відварити до напівготовності, потім нарізати тонкими скибочками і викладати окремими шарами, так само як і інші компоненти запіканки.
    Слід зауважити, що овочеві запіканки, в яких одним з основних інгредієнтів є баклажани, не тільки смачні і вишукані, але й корисні страви (зрозуміло, якщо ви не пережариваете).
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Запіканка з баклажанів
    Запіканка з баклажанів
    Універсальність баклажанної запіканки врятувала не одну господиню. Це просте блюдо готується за 30-40 хвилин, при цьому відмінно насичує і
    Баклажани з часником
    Баклажани з часником
    Баклажани з часником - відмінна закуска, що подається на стіл частіше в літній час, оскільки готується з свіжих овочів. Якщо ви хочете набратися
    Баклажани з сиром
    Баклажани з сиром
    Баклажани з сиром - це смачне і просте у приготуванні блюдо. Варіацій його створення досить багато. Ми зібрали для вас найбільш цікаві рецепти цієї
    Закуска з баклажанів
    Закуска з баклажанів
    Багато люблять баклажани за їх м'який смак і незвичайну текстуру. Вони відмінно поєднуються з багатьма продуктами. І сьогодні ми поговоримо про
    Баклажани в клярі
    Баклажани в клярі
    З баклажанів можна зробити безліч цікавих страв. І сьогодні ми вам розповімо, як приготувати смачну закуску - баклажани в клярі. Читаємо наші поради
    Мусака з баклажанами
    Мусака з баклажанами
    Мусака - це блюдо, яке прийшло до нас з Близького Сходу та Балкан. Воно схоже на нашу запіканку. В обов'язковому порядку в ньому повинні бути