Строганина з риби

М'ясо або рибу нарізають стружкою, подають до столу і їдять в сирому вигляді. З строганиной звичайно подають маканину, в найпростішому варіанті це може бути сіль, перемішана з меленим чорним та/або червоним перцем або будь-гострий соус, наприклад, томатно-часниковий.
Як робити строганину з риби?
Жителі крайньої Півночі, північних районів Сибіру і Далекого Сходу, як правило, навчаються від старших правильно готувати строганину. Наша стаття для інших.
Класичний рецепт строганини з риби нескладний.
Приготування
З промороженной тушки риби зрізають плавники і знімають шкіру. Рибу упирають в дошку головою і, притримуючи рукою за хвостову частину в стоячому положенні, знімають з плоті стружку за допомогою гострого ножа.
З якої риби роблять строганину?
Для приготування рибної строганини використовують різні морські та прісноводні види риб, які водяться у водоймах місцевості. Найсмачніша строганина виходить з червоної риби : сігових і інших лососевих (муксун, нельма, чир, північний морський омуль, горбуша, форель та ін).
Загальні правила безпечного приготування строганини з риби
Щоб уникнути зараження шкідливими мікроорганізмами рибу слід добре проморозити. Наприклад, тушку риби вагою близько 2 кг треба промораживать при температурі - 18°С протягом 72 годин (при - 30°С не менше 2 доби). Готувати строганину слід на чистих окремих дошках чистими гострими ножами. Річкова риба (особливо з деяких конкретних водойм) більш небезпечна для приготування таких страв, ніж морська. При виборі риби будьте уважні.
Можна готувати строганину не тільки в умовах крайньої Півночі, але і в більш теплих краях при наявності сучасного потужного холодильника або морозильника. Смачну та корисну строганину можна приготувати з скумбрії або з пеламиди, взагалі, з будь-яких скумбрієвих риб (макрель і інші).
Розповімо, як приготувати строганину з скумбрії або лососевих в домашніх міських умовах.
Як правило, у більшості районів пострадянського простору морська риба (так і лососеві також) продається мороженої. Ми, однак, не знаємо, при якій температурі і як довго її зберігали, тому просто намагаємося вибрати рибу найкращого товарного вигляду. Приносимо рибу додому, для контрольної профілактичної проморозки поміщаємо її в морозильне відділення холодильника або морозильника. Витримуємо рибу при потрібній температурі необхідний час (читати вище про загальні правила безпечного приготування).
Приготування
З промороженной тушки риби зрізаємо плавники і знімаємо шкіру класичним способом (див. вище). Якщо шкіра знімається погано, злегка надрізаємо її поздовжньо і знімаємо смужками. Уперши тушку вниз головою в обробну дошку, знімаємо стружку ножем.
Варіанти соусів (маканини) до строганине з скумбрії:
Соуси складайте, орієнтуючись на свій смак.
Добре підійде до строганине з риби проста російська гірчиця та/або хрін.
Звичайно строганину подають до горілки, гірким ягідним настоянкам або інших міцних напоїв.

Рекомендуємо добрі рецепти

Солоний лосось
Лосось - це цінна і смачна риба, яку широко використовують в кулінарії. Але найбільш цікавим способом її приготування є засолювання. Солоний лосось -

Як засолити щуку?
Щука - смачна і популярна риба на наших столах. Готують її різними способами: смажать, варять, тушкують, запікають. І сьогодні ми розповімо, як її

Гравлакс
Гравлакс - це скандинавське блюдо, яке готується з сирого лосося. Він приправляється сіллю, цукром і різними спеціями. По суті, виходить малосольна

Риба, фарширована цілком
Рецептів фаршированої риби безліч, а як правильно очистити її для того, щоб начинити? Ми вирішили описати способи обробки риби та її підготовки до

Скумбрія в мультиварці
Скумбрія - досить смачна і популярна у приготуванні різноманітних страв риба. І сьогодні ми поговоримо про те, як її можна приготувати в мультиварці.

Рибне азу
Азу - повсякденне блюдо татарської кухні. Зазвичай азу готують з м'яса з різними овочами та спеціями. Дуже смачне пісне азу можна приготувати з риби.