Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Соєвий соус – застосування

Соєвий соус – застосування

18-11-2016, 17:44
9 758
Соєвий соус – застосування
Соєвий соус давно використовується в кулінарії азіатських і східних країн, а останнім часом стрімко набирає оберти популярності і серед наших споживачів. Крім насиченого смаку і тонкого аромату продукт характеризується вмістом безсумнівно цінних для організму компонентів. У ньому присутня левова частка вітамінів, незамінних елементів і антиоксидантів, які прискорюють обмінні процеси і перешкоджають розвитку багатьох захворювань.
Соєвий соус здатний прикрасити і підкреслити смак будь-якої страви, але його потрібно правильно для цього використовувати.

Застосування класичного соєвого соусу в кулінарії


Розрізняють два різновиди соєвого соусу – світлий і темний, і якщо ви плануєте перше знайомство з даним продуктом, рекомендуємо почати з соусу світлого. Його смак більш м'який і приємний. Використовують світлий соєвий соус в якості заправки до салатів, а також присмачують їм рис, страви з макаронів або подають до м'ясних або рибних страв. Не варто забувати при додаванні соєвого соусу в звичні страви про те, що він досить солоний і солити страви при його використанні не рекомендується зовсім або додавати сіль по смаку вже під час трапези.
Більш насичений і концентрований за смаком темний соєвий соус застосовують для приготування маринадів до м'яса і рибі, подають до суші та ролів, а також використовують в якості основи для створення більш складних соусів, таких, наприклад, як теріякі, грибний, рибний або креветочний.
Як приготувати соус теріякі?
Соєвий соус – застосування

Інгредієнти:

  • соус соєвий темний – 110 мл;

  • рисове вино – 110 мл;

  • мед – 70 г;

  • часниковий зубець великий – 1 шт.;

  • мелений імбир – 15 р.


  • Приготування

  • Для приготування теріякі розтираємо очищений і видавлений через прес часник в ступці, після чого змішуємо його з соєвим соусом, рисовим вином, меленим імбиром і медом і прогріваємо в сотейнику на малому вогні до розчинення останнього.

  • Після охолодження використовуємо соус теріякі в якості маринаду для приготування запеченого або смаженого м'яса, риби, птиці або морепродуктів. Також таким соусом можна заправляти салати, а також додавати до страв з рису або тушкованим овочам.


  • Застосування соєвого соусу теріякі до м'яса - рецепти


    Приголомшливо смачним виходить приготоване з соєвим соусом куряче м'ясо. Також рекомендуємо приготувати свинину по-шанхайски - неповторний смак отриманого страви викличе приємні емоції. І куди ж без креветок, замаринованих і пожаренных з соєвим соусом. Для пікантності додамо при цьому трохи часничку і імбиру. Нижче детально розберемо ці три шикарних страви.
    Смажене куряче філе з соєвим соусом і цибулею
    Соєвий соус – застосування

    Інгредієнти:

  • куряче філе (грудка) – 540 г;

  • соус соєвий теріякі – 80 мл;

  • цибуля ріпчаста – 140 г;

  • олія соняшникова без запаху – 45 мл


  • Приготування

  • Для приготування страви нарізаємо промите і обсушенное куряче філе великими брусочками або кубиками, а очищені цибулини півкільцями і заливаємо все хвилин на сорок соєвим соусом.

  • При бажанні можна додатково додати при цьому улюблені спеції і прянощі.

  • Тепер викладаємо курку з цибулею в соусі в прогріту з маслом сковороду і обсмажуємо на сильному вогні до готовності м'яса і м'якості цибулі.


  • Свинина по-шанхайски з соєвим соусом
    Соєвий соус – застосування

    Інгредієнти:

  • свинина (м'якоть) – 720 г;

  • соус соєвий – 120 мл;

  • часникові зубці – 3-4 шт.;

  • цукровий пісок або мед – 1 ст. ложка або за смаком;

  • приправи і пікантні спеції – на вибір і за смаком;

  • олія соняшникова без запаху – 45 мл


  • Приготування

  • Для реалізації рецепта свинину нарізаємо великими шматками і відварюємо їх у воді зі спеціями протягом тридцяти хвилин.

  • Викладаємо обсушені скибки в розпечене масло і підрум'янюємо їх на сильному вогні.

  • Тепер вливаємо в сковороду соєвий соус, додаємо цукор або мед, додаємо подрібнений часник, приправляємо страву за смаком спеції і тушкуємо свинину під кришкою до м'якості і готовності, періодично перемішуючи.


  • Креветки з соєвим соусом, часником і імбиром
    Соєвий соус – застосування

    Інгредієнти:

  • креветки (очищені) – 420 г;

  • соус соєвий теріякі – 80 мл;

  • часникові зубці – 2 шт.;

  • імбир мелений або свіжий натертий – за смаком.


  • Приготування

  • Креветки краще використовувати вже очищені. Їх необхідно хвилин на п'ятнадцять залити соєвим соусом, після чого обсмажити на рослинному маслі до зміни кольору.

  • В кінці смаження додаємо пластини часничку і трохи імбиру за смаком.
  • Рекомендуємо добрі рецепти
    Смажені креветки з часником і соєвим соусом
    Смажені креветки з часником і соєвим соусом
    Смажені креветки – традиційне азіатське блюдо, яке знаходить місце на столі в якості закуски або в якості оригінального інгредієнта в салаті, або
    Креветки в соєвому соусі
    Креветки в соєвому соусі
    Фантастично смачне частування рекомендуємо виготовити за нашими рецептами, описаним у цьому матеріалі. Далі розповімо, як кілька способів приготувати
    Як приготувати соус теріякі?
    Як приготувати соус теріякі?
    Японська кухня багатьох приваблює саме своїми пікантними соусами, завдяки яким будь найпростіше страва набуває неповторний смак. Розповімо, як
    Соус теріякі в домашніх умовах
    Соус теріякі в домашніх умовах
    Соус теріякі давно відомий всім своїм пікантним смаком. Найчастіше з них готують куряче м'ясо або яловичину. Звичайно сьогодні він доступний майже в
    Маринад з соєвим соусом для курки
    Маринад з соєвим соусом для курки
    Не секрет, що будь-правильно замариноване м'ясо виходить смачніше і м'якше. Навіть звичайна курятина заграє новими пікантним смаком і ароматом, якщо
    Рецепт соусу теріякі
    Рецепт соусу теріякі
    Соус теріякі - традиційний японський соус, здатний надати неповторний смак будь-якої страви. Сьогодні ми розповімо вам не тільки як готувати сам