Соєвий соус давно використовується в кулінарії азіатських і східних країн, а останнім часом стрімко набирає оберти популярності і серед наших споживачів. Крім насиченого смаку і тонкого аромату продукт характеризується вмістом безсумнівно цінних для організму компонентів. У ньому присутня левова частка вітамінів, незамінних елементів і антиоксидантів, які прискорюють обмінні процеси і перешкоджають розвитку багатьох захворювань.
Соєвий соус здатний прикрасити і підкреслити смак будь-якої страви, але його потрібно правильно для цього використовувати.
Застосування класичного соєвого соусу в кулінарії
Розрізняють два різновиди соєвого соусу – світлий і темний, і якщо ви плануєте перше знайомство з даним продуктом, рекомендуємо почати з соусу світлого. Його смак більш м'який і приємний. Використовують світлий соєвий соус в якості заправки до салатів, а також присмачують їм рис, страви з макаронів або подають до м'ясних або рибних страв. Не варто забувати при додаванні соєвого соусу в звичні страви про те, що він досить солоний і солити страви при його використанні не рекомендується зовсім або додавати сіль по смаку вже під час трапези.
Більш насичений і концентрований за смаком темний соєвий соус застосовують для приготування маринадів до м'яса і рибі, подають до суші та ролів, а також використовують в якості основи для створення більш складних соусів, таких, наприклад, як теріякі, грибний, рибний або креветочний.
Як приготувати соус теріякі? Інгредієнти: соус соєвий темний – 110 мл; рисове вино – 110 мл; мед – 70 г; часниковий зубець великий – 1 шт.; мелений імбир – 15 р. Приготування Для приготування теріякі розтираємо очищений і видавлений через прес часник в ступці, після чого змішуємо його з соєвим соусом, рисовим вином, меленим імбиром і медом і прогріваємо в сотейнику на малому вогні до розчинення останнього. Після охолодження використовуємо соус теріякі в якості маринаду для приготування запеченого або смаженого м'яса, риби, птиці або морепродуктів. Також таким соусом можна заправляти салати, а також додавати до страв з рису або тушкованим овочам. Застосування соєвого соусу теріякі до м'яса - рецепти
Приголомшливо смачним виходить приготоване з соєвим соусом куряче м'ясо. Також рекомендуємо приготувати свинину по-шанхайски - неповторний смак отриманого страви викличе приємні емоції. І куди ж без креветок, замаринованих і пожаренных з соєвим соусом. Для пікантності додамо при цьому трохи часничку і імбиру. Нижче детально розберемо ці три шикарних страви.
Смажене куряче філе з соєвим соусом і цибулею Інгредієнти: куряче філе (грудка) – 540 г; соус соєвий теріякі – 80 мл; цибуля ріпчаста – 140 г; олія соняшникова без запаху – 45 мл Приготування Для приготування страви нарізаємо промите і обсушенное куряче філе великими брусочками або кубиками, а очищені цибулини півкільцями і заливаємо все хвилин на сорок соєвим соусом. При бажанні можна додатково додати при цьому улюблені спеції і прянощі. Тепер викладаємо курку з цибулею в соусі в прогріту з маслом сковороду і обсмажуємо на сильному вогні до готовності м'яса і м'якості цибулі. Свинина по-шанхайски з соєвим соусом Інгредієнти: свинина (м'якоть) – 720 г; соус соєвий – 120 мл; часникові зубці – 3-4 шт.; цукровий пісок або мед – 1 ст. ложка або за смаком; приправи і пікантні спеції – на вибір і за смаком; олія соняшникова без запаху – 45 мл Приготування Для реалізації рецепта свинину нарізаємо великими шматками і відварюємо їх у воді зі спеціями протягом тридцяти хвилин. Викладаємо обсушені скибки в розпечене масло і підрум'янюємо їх на сильному вогні. Тепер вливаємо в сковороду соєвий соус, додаємо цукор або мед, додаємо подрібнений часник, приправляємо страву за смаком спеції і тушкуємо свинину під кришкою до м'якості і готовності, періодично перемішуючи. Креветки з соєвим соусом, часником і імбиром Інгредієнти: креветки (очищені) – 420 г; соус соєвий теріякі – 80 мл; часникові зубці – 2 шт.; імбир мелений або свіжий натертий – за смаком. Приготування Креветки краще використовувати вже очищені. Їх необхідно хвилин на п'ятнадцять залити соєвим соусом, після чого обсмажити на рослинному маслі до зміни кольору. В кінці смаження додаємо пластини часничку і трохи імбиру за смаком.