Вернуться назад Распечатать

Соєвий соус – застосування

Соєвий соус – застосування
Соєвий соус давно використовується в кулінарії азіатських і східних країн, а останнім часом стрімко набирає оберти популярності і серед наших споживачів. Крім насиченого смаку і тонкого аромату продукт характеризується вмістом безсумнівно цінних для організму компонентів. У ньому присутня левова частка вітамінів, незамінних елементів і антиоксидантів, які прискорюють обмінні процеси і перешкоджають розвитку багатьох захворювань.
Соєвий соус здатний прикрасити і підкреслити смак будь-якої страви, але його потрібно правильно для цього використовувати.

Застосування класичного соєвого соусу в кулінарії


Розрізняють два різновиди соєвого соусу – світлий і темний, і якщо ви плануєте перше знайомство з даним продуктом, рекомендуємо почати з соусу світлого. Його смак більш м'який і приємний. Використовують світлий соєвий соус в якості заправки до салатів, а також присмачують їм рис, страви з макаронів або подають до м'ясних або рибних страв. Не варто забувати при додаванні соєвого соусу в звичні страви про те, що він досить солоний і солити страви при його використанні не рекомендується зовсім або додавати сіль по смаку вже під час трапези.
Більш насичений і концентрований за смаком темний соєвий соус застосовують для приготування маринадів до м'яса і рибі, подають до суші та ролів, а також використовують в якості основи для створення більш складних соусів, таких, наприклад, як теріякі, грибний, рибний або креветочний.
Як приготувати соус теріякі?
Соєвий соус – застосування

Інгредієнти:

  • соус соєвий темний – 110 мл;

  • рисове вино – 110 мл;

  • мед – 70 г;

  • часниковий зубець великий – 1 шт.;

  • мелений імбир – 15 р.


  • Приготування

  • Для приготування теріякі розтираємо очищений і видавлений через прес часник в ступці, після чого змішуємо його з соєвим соусом, рисовим вином, меленим імбиром і медом і прогріваємо в сотейнику на малому вогні до розчинення останнього.

  • Після охолодження використовуємо соус теріякі в якості маринаду для приготування запеченого або смаженого м'яса, риби, птиці або морепродуктів. Також таким соусом можна заправляти салати, а також додавати до страв з рису або тушкованим овочам.


  • Застосування соєвого соусу теріякі до м'яса - рецепти


    Приголомшливо смачним виходить приготоване з соєвим соусом куряче м'ясо. Також рекомендуємо приготувати свинину по-шанхайски - неповторний смак отриманого страви викличе приємні емоції. І куди ж без креветок, замаринованих і пожаренных з соєвим соусом. Для пікантності додамо при цьому трохи часничку і імбиру. Нижче детально розберемо ці три шикарних страви.
    Смажене куряче філе з соєвим соусом і цибулею
    Соєвий соус – застосування

    Інгредієнти:

  • куряче філе (грудка) – 540 г;

  • соус соєвий теріякі – 80 мл;

  • цибуля ріпчаста – 140 г;

  • олія соняшникова без запаху – 45 мл


  • Приготування

  • Для приготування страви нарізаємо промите і обсушенное куряче філе великими брусочками або кубиками, а очищені цибулини півкільцями і заливаємо все хвилин на сорок соєвим соусом.

  • При бажанні можна додатково додати при цьому улюблені спеції і прянощі.

  • Тепер викладаємо курку з цибулею в соусі в прогріту з маслом сковороду і обсмажуємо на сильному вогні до готовності м'яса і м'якості цибулі.


  • Свинина по-шанхайски з соєвим соусом
    Соєвий соус – застосування

    Інгредієнти:

  • свинина (м'якоть) – 720 г;

  • соус соєвий – 120 мл;

  • часникові зубці – 3-4 шт.;

  • цукровий пісок або мед – 1 ст. ложка або за смаком;

  • приправи і пікантні спеції – на вибір і за смаком;

  • олія соняшникова без запаху – 45 мл


  • Приготування

  • Для реалізації рецепта свинину нарізаємо великими шматками і відварюємо їх у воді зі спеціями протягом тридцяти хвилин.

  • Викладаємо обсушені скибки в розпечене масло і підрум'янюємо їх на сильному вогні.

  • Тепер вливаємо в сковороду соєвий соус, додаємо цукор або мед, додаємо подрібнений часник, приправляємо страву за смаком спеції і тушкуємо свинину під кришкою до м'якості і готовності, періодично перемішуючи.


  • Креветки з соєвим соусом, часником і імбиром
    Соєвий соус – застосування

    Інгредієнти:

  • креветки (очищені) – 420 г;

  • соус соєвий теріякі – 80 мл;

  • часникові зубці – 2 шт.;

  • імбир мелений або свіжий натертий – за смаком.


  • Приготування

  • Креветки краще використовувати вже очищені. Їх необхідно хвилин на п'ятнадцять залити соєвим соусом, після чого обсмажити на рослинному маслі до зміни кольору.

  • В кінці смаження додаємо пластини часничку і трохи імбиру за смаком.