Смажені лисички – рецепт
Щоб не розчаруватися в страві, перша умова – правильно вибираємо лисички. Хтось скаже: що тут вибирати, нехитра наука, прийшов, зібрав, приніс або купив на ринку. Однак якщо ви не потомствений грибник і в лісі буваєте не часто, варто звернути увагу на деякі моменти.
Лисичка – волокнистий гриб, так що великі екземпляри краще залишити на галявині, смак їх буде не самим приємним.
Червивими лисички не бувають, а от підгнилі трапляються, так що збираємо гриби уважно.
Нарешті, пам'ятаємо головні правила грибника: не впевнений в грибі – не зрізуй, поблизу місць збору не повинно бути звалищ і працюючих підприємств, тому що краще залишитися голодним, ніж отруїтися.
Ніж простіше, тим краще
Класика кулінарії – лисички, смажені з картоплею, рецепти приготування можуть відрізнятися, але тут не варто мудрувати і перебивати смак лісових грибів добавками.
Інгредієнти:
середній білий розсипчаста картопля – 6-8 шт.;
цибуля ріпчаста золотистий – 2 шт.;
лисички свіжі – щільно набита банку об'ємом 1 л;
олія рослинна нерафінована без запаху – 30 мл;
сіль – за смаком;
мелений білий перець – на кінчику ножа;
кріп – 6-8 гілочок.
Приготування
Перебираємо гриби, видаляємо сміття і замочуємо у холодній воді. Як правило, перед смаженням гриби краще ненадовго залишити помокнути, так вони вийдуть соковитіше. Зрізаємо кінчики ніжок, пошкоджені краї (якщо вони є) і ріжемо грибки на 2-4 частини вздовж ніжки. Заливаємо чистою водою і відварюємо протягом чверті години. Якщо є сумніви, можна відварити з цибулиною (при наявності отруйних грибів цибулю потемніє). Після цього відкидаємо лисички на друшляк і даємо добре стекти. Цибулю чистимо і шаткуємо тонкими пір'ям або півкільцями. Добре розігріваємо масло і кладемо гриби. Коли з них випарується волога, додаємо цибулька і смажимо все разом до золотистого кольору. Як бачите, приготувати лисички, смажені з цибулею, зовсім не складно. Далі картоплю чистимо, ріжемо звичним способом і смажимо окремо. Перемішуємо, солимо, перчимо і подаємо, посипавши зеленню.
Про варіанти
Звичайно, гриби смажені лисички чудово поєднуються не тільки з золотистою картоплею. А пиріжки можна покласти смажені лисички з яйцем. Для приготування начинки готуємо гриби за попереднім рецептом, охолоджуємо і додаємо дрібно нашатковані варені яйця. Така смачна і дуже ситна начинка чудово поєднується з дріжджовим тістом, з тестом, приготованим на кефірі або сироватці.
Додамо смаку
Звичайно, ніхто не посперечається, що гриби, протушкувалися з додаванням вершків або сметани, мають більш ніжний, кремовий смак. Гарні смажені лисички з вершками – тут важливо пам'ятати, що вершки не потрібно кип'ятити, інакше страва буде з грудочками. Тому вливаємо вершки в останній момент, прогріваємо і відразу знімаємо гриби з вогню. Але ще смачніше смажені лисички з сметаною, наведемо рецепт від знавців.
Інгредієнти:
свіжі дрібні грибки – 2 великі жмені;
цибуля ріпчаста довгастий – 200 г;
масло вершкове несолоне «Селянське», наприклад – 50 г;
сметана домашня (покупна – не менше 20% жирності) – 1 склянка;
зелень – 8-10 гілочок;
сіль без добавок гірська або морська – 1 щіпка;
перець свіжий мелений білий або запашний – за смаком.
Приготування
Гриби перебираємо і ретельно миємо, щоб видалити сміття і залишки хвої і листя. Відварюємо лисички в невеликій кількості води близько 20 хвилин, ще раз промиваємо і залишаємо стікати. Обсмажуємо на розтопленому маслі лисички разом з дрібно нашаткованим цибулею. Як тільки гриби стануть золотистими, солимо, перчимо, додаємо сметану і зелень, перемішуємо і відразу знімаємо з вогню.
Ніж простіше, тим краще
Класика кулінарії – лисички, смажені з картоплею, рецепти приготування можуть відрізнятися, але тут не варто мудрувати і перебивати смак лісових грибів добавками.
Інгредієнти:
Приготування
Перебираємо гриби, видаляємо сміття і замочуємо у холодній воді. Як правило, перед смаженням гриби краще ненадовго залишити помокнути, так вони вийдуть соковитіше. Зрізаємо кінчики ніжок, пошкоджені краї (якщо вони є) і ріжемо грибки на 2-4 частини вздовж ніжки. Заливаємо чистою водою і відварюємо протягом чверті години. Якщо є сумніви, можна відварити з цибулиною (при наявності отруйних грибів цибулю потемніє). Після цього відкидаємо лисички на друшляк і даємо добре стекти. Цибулю чистимо і шаткуємо тонкими пір'ям або півкільцями. Добре розігріваємо масло і кладемо гриби. Коли з них випарується волога, додаємо цибулька і смажимо все разом до золотистого кольору. Як бачите, приготувати лисички, смажені з цибулею, зовсім не складно. Далі картоплю чистимо, ріжемо звичним способом і смажимо окремо. Перемішуємо, солимо, перчимо і подаємо, посипавши зеленню.
Про варіанти
Звичайно, гриби смажені лисички чудово поєднуються не тільки з золотистою картоплею. А пиріжки можна покласти смажені лисички з яйцем. Для приготування начинки готуємо гриби за попереднім рецептом, охолоджуємо і додаємо дрібно нашатковані варені яйця. Така смачна і дуже ситна начинка чудово поєднується з дріжджовим тістом, з тестом, приготованим на кефірі або сироватці.
Додамо смаку
Звичайно, ніхто не посперечається, що гриби, протушкувалися з додаванням вершків або сметани, мають більш ніжний, кремовий смак. Гарні смажені лисички з вершками – тут важливо пам'ятати, що вершки не потрібно кип'ятити, інакше страва буде з грудочками. Тому вливаємо вершки в останній момент, прогріваємо і відразу знімаємо гриби з вогню. Але ще смачніше смажені лисички з сметаною, наведемо рецепт від знавців.
Інгредієнти:
Приготування
Гриби перебираємо і ретельно миємо, щоб видалити сміття і залишки хвої і листя. Відварюємо лисички в невеликій кількості води близько 20 хвилин, ще раз промиваємо і залишаємо стікати. Обсмажуємо на розтопленому маслі лисички разом з дрібно нашаткованим цибулею. Як тільки гриби стануть золотистими, солимо, перчимо, додаємо сметану і зелень, перемішуємо і відразу знімаємо з вогню.
Рекомендуємо добрі рецепти

Як смачно приготувати лисички?
Масу смачних страв можна приготувати з лісових грибів. У цьому матеріалі зібрані цікаві і максимально зрозумілі рецепти незрівнянних страв з лисичок.

Смажені лисички з цибулею
Пожарив лисички за нашими рецептами, ви зробите не тільки чудово смачне блюдо, але ще й досить оригінальне, так як пропонуємо урізноманітнити

Лисички в сметані з картоплею
В нашій кухні лисичкам можна знайти безліч застосувань: використовувати їх у приготуванні перших страв, солити, сушити, додавати в холодних закуски,

Смажені лисички з картоплею
Якщо вам пощастило добути свіжих лисичок, то приготуйте з них проста і смачна страва, обсмаживши гриби з картоплею і цибулею. Просте і всіма улюблене

Лисички з вершками - рецепт
Якщо ви любите гриби, зокрема, лисички тоді сьогоднішня наша стаття для вас. Ми пропонуємо вам кілька оригінальних, але в теж час цікавих рецептів

Як чистити лисички?
Один з найулюбленіших господинями видів грибів - це лисички. Їх і на зиму заготовити можна, і висушити, і приготувати. Але ось як чистити лисички?