Щоб не розчаруватися в страві, перша умова – правильно вибираємо лисички. Хтось скаже: що тут вибирати, нехитра наука, прийшов, зібрав, приніс або купив на ринку. Однак якщо ви не потомствений грибник і в лісі буваєте не часто, варто звернути увагу на деякі моменти.
Лисичка – волокнистий гриб, так що великі екземпляри краще залишити на галявині, смак їх буде не самим приємним. Червивими лисички не бувають, а от підгнилі трапляються, так що збираємо гриби уважно. Нарешті, пам'ятаємо головні правила грибника: не впевнений в грибі – не зрізуй, поблизу місць збору не повинно бути звалищ і працюючих підприємств, тому що краще залишитися голодним, ніж отруїтися. Ніж простіше, тим краще Класика кулінарії – лисички, смажені з картоплею, рецепти приготування можуть відрізнятися, але тут не варто мудрувати і перебивати смак лісових грибів добавками.
Інгредієнти: середній білий розсипчаста картопля – 6-8 шт.; цибуля ріпчаста золотистий – 2 шт.; лисички свіжі – щільно набита банку об'ємом 1 л; олія рослинна нерафінована без запаху – 30 мл; сіль – за смаком; мелений білий перець – на кінчику ножа; кріп – 6-8 гілочок. Приготування Перебираємо гриби, видаляємо сміття і замочуємо у холодній воді. Як правило, перед смаженням гриби краще ненадовго залишити помокнути, так вони вийдуть соковитіше. Зрізаємо кінчики ніжок, пошкоджені краї (якщо вони є) і ріжемо грибки на 2-4 частини вздовж ніжки. Заливаємо чистою водою і відварюємо протягом чверті години. Якщо є сумніви, можна відварити з цибулиною (при наявності отруйних грибів цибулю потемніє). Після цього відкидаємо лисички на друшляк і даємо добре стекти. Цибулю чистимо і шаткуємо тонкими пір'ям або півкільцями. Добре розігріваємо масло і кладемо гриби. Коли з них випарується волога, додаємо цибулька і смажимо все разом до золотистого кольору. Як бачите, приготувати лисички, смажені з цибулею, зовсім не складно. Далі картоплю чистимо, ріжемо звичним способом і смажимо окремо. Перемішуємо, солимо, перчимо і подаємо, посипавши зеленню.
Про варіанти Звичайно, гриби смажені лисички чудово поєднуються не тільки з золотистою картоплею. А пиріжки можна покласти смажені лисички з яйцем. Для приготування начинки готуємо гриби за попереднім рецептом, охолоджуємо і додаємо дрібно нашатковані варені яйця. Така смачна і дуже ситна начинка чудово поєднується з дріжджовим тістом, з тестом, приготованим на кефірі або сироватці.
Додамо смаку Звичайно, ніхто не посперечається, що гриби, протушкувалися з додаванням вершків або сметани, мають більш ніжний, кремовий смак. Гарні смажені лисички з вершками – тут важливо пам'ятати, що вершки не потрібно кип'ятити, інакше страва буде з грудочками. Тому вливаємо вершки в останній момент, прогріваємо і відразу знімаємо гриби з вогню. Але ще смачніше смажені лисички з сметаною, наведемо рецепт від знавців.
Інгредієнти: свіжі дрібні грибки – 2 великі жмені; цибуля ріпчаста довгастий – 200 г; масло вершкове несолоне «Селянське», наприклад – 50 г; сметана домашня (покупна – не менше 20% жирності) – 1 склянка; зелень – 8-10 гілочок; сіль без добавок гірська або морська – 1 щіпка; перець свіжий мелений білий або запашний – за смаком. Приготування Гриби перебираємо і ретельно миємо, щоб видалити сміття і залишки хвої і листя. Відварюємо лисички в невеликій кількості води близько 20 хвилин, ще раз промиваємо і залишаємо стікати. Обсмажуємо на розтопленому маслі лисички разом з дрібно нашаткованим цибулею. Як тільки гриби стануть золотистими, солимо, перчимо, додаємо сметану і зелень, перемішуємо і відразу знімаємо з вогню.