Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » З чим п'ють віскі?

З чим п'ють віскі?

5-07-2015, 18:13
892
З чим п'ють віскі?
Віскі (англ. whisky або whiskey – це різні види) – загальна назва міцних ароматних алкогольних напоїв, отриманих шляхом дистиляції збродженого вихідного сусла, приготованого з води і різних видів зерна, іноді з використанням процесів солодження. Традиції приготування віскі відбуваються із Шотландії та Ірландії, в даний час віскі гідної якості виробляють також у США, Канаді, Японії, Австралії, Новій Зеландії і деяких інших країнах.
Віскі обов'язково витримується в дубових бочках (іноді обпалених зсередини особливим чином) досить тривалий час, після чого піддається ретельної фільтрації. У приготуванні віскі може використовуватися ячмінь, пшениця, жито чи кукурудза (окремо або разом). У Бретані роблять віскі з гречки. Вміст спирту в різних віскі від 32 до 50% (деякі сорти – до 60%). Колір віскі може варіювати від блідо-солом'яно-жовтого до червоно-коричневого, вміст цукру – практично нульове або вкрай незначне.
Розповімо, як можна, з чим краще, як смачно і правильно пити віскі, яка закуска підходить під той чи інший сорт. Звичайно ж, ці рекомендації більш ніж умовні, кожен робить, як йому подобається в силу індивідуальних смакових уподобань і власних бажань.
Особливих загальних правил не існує, проте слід зауважити, що особливо дорогий, довго витриманий віскі зазвичай п'ють без нічого, не закушуючи і не запиваючи. В іншому – кожний вид віскі п'ють по-своєму. Іноді в віскі додають лід, воду, содову, колу і деякі інші напої.
Будь-віскі ви не пили, використовуйте місткі широкі келихи з товстим дном (а не стопки). Наповнюємо келих не більше ніж на 1/3-1/4 частина. Спочатку оцінюємо запах і колір, потім п'ємо повільно в кілька ковтків, якщо треба, перериваємо процес, оцінюємо смак і післясмак.
Шотландські варіанти
Шотландське віскі п'ють у будь-яку погоду. Односолодовий віскі шотландці п'ють з великих стаканів з гранями і товстим дном до віскі подають склянку з водою або пляшку води. Односолодовий віскі трохи розбавляють невеликою кількістю води.
Купажований віскі п'ють в чистому вигляді або з льодом, в різних сумішах-коктейлях.
Ірландські варіанти
Оскільки ірландські сорти віскі мають більш м'який смак, їх п'ють, як правило, у чистому вигляді (іноді з додаванням води або льоду або в коктейлях). Відомий ірландський варіант – кава по-ірландськи (міцний гарячий кави з додаванням віскі) – чудовий напій для холодної вогкої погоди.
Для США більш типові і популярні кукурудзяні сорти віскі (бурбон і деякі інші). В Америці п'ють віскі в чистому вигляді, але частіше – з додаванням води, льоду та/або коли. Іноді віскі п'ють з яблучним соком або з якими-небудь іншими соками.
У Канаді виробляють достойні сорти житнього віскі, за смаком ці напої дещо м'якше бурбона, їх нормально пити в чистому вигляді.
Jack Daniels – унікальний сорт бурбона тривалої витримки з насиченим, благородним м'яким смаком п'ють, як правило, у чистому вигляді. Якщо хочете розбавити, підійдуть яблучний або лимонний сік, можна додати і кубик-інший льоду.
Загальні правила вибору закуски під віскі
Зрозуміло, що коли п'ємо недорогі сорти віскі в кількості більш ніж 2-х порцій, хочеться закушувати, це нормально і природно. У підборі закусок слід керуватися сортом і традиційної сполучуваністю
З чим п'ють віскі?
продуктів. До шотландських та ірландських сортам більше підійдуть страви з баранини або яловичини, або лосося, інших морепродуктів. Також можна подати овочі північного зростання, житній хліб, різні пудинги.
До американських сортів більше підійдуть страви з індички, свинини, яловичини, полента, тортилії з кукурудзяного борошна. Також доречно подати гарбузовий або інший фруктовий пиріг, рис, фрукти, фруктові соки. Під хороші сорти підійде і шоколад, горішки, снеки.
До японського віскі, природно, підійдуть страви японської кухні.
Рекомендуємо добрі рецепти
Віскі в домашніх умовах
Віскі в домашніх умовах
Віскі - напій прийшов до нас із Заходу, давно завоював любов наших співвітчизників. На жаль, вартість цього напою зовсім не маленька, а якість не
Як правильно пити абсент?
Як правильно пити абсент?
Абсент - це не простий алкогольний напій, існує ціла культура вживання абсенту. Дуже міцна і гірка настоянка на травах, яка дає цікавий ефект після
Як правильно пити віскі?
Як правильно пити віскі?
Віскі - досить міцний напій, який міцно завоював своє місце в топі хіт-параду найпопулярніших алкогольних напоїв. Пити віскі необхідно з розумом,
З чим п'ють лікер?
З чим п'ють лікер?
Лікер - це солодкий алкогольний напій. Його п'ють як у чистому вигляді, так і додають у різноманітні коктейлі. У нашій статті ми поговоримо про те, з
Коктейлі з віскі
Коктейлі з віскі
Віскі - це найпопулярніший напій у світі, що має багату історію вживання. Поціновувачі цього напою, воліють пити його в чистому вигляді. Але ми
Коктейлі з колою
Коктейлі з колою
Кола - найпопулярніший безалкогольний напій, які люблять багато хто з нас. Зараз ми розповімо вам, як приготувати смачні коктейлі з нею. Вони можуть