Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Компот із заморожених ягід

Компот із заморожених ягід

13-03-2015, 08:59
1 665
Компот із заморожених ягід
Напої на зразок компоту були відомі на Русі ще до XVIII століття (саме слово прийшло пізніше з французької язика). В даний час традиція готувати різні компоти широко поширена, особливо в країнах Східної Європи.
У сучасному розумінні компот - це освіжаючий фруктовий або десертний напій, приготований з відварених у воді свіжих, сухих або заморожених фруктів. Правильно приготовлений компот не тільки добре втамовує спрагу, але і максимально зберігає природний смак і користь фруктів і ягід.
Компоти готують з різних їстівних фруктів і ягід (і окремо, і асорті) зазвичай з додаванням цукру, що особливо зручно при консервації, але цей інгредієнт зовсім не є обов'язковим. Іноді для додання особливих відтінків смаку додають в компоти вино, мед, цедру, прянощі (кориця, гвоздика, ваніль, імбир, барбарис, плоди ялівцю та ін).
Дуже зручно готувати корисні і смачні компоти із заморожених ягід. При наявності в господарстві хорошого сучасного холодильника або морозильника можна по сезону самостійно заморозити ягоди запас. В торгових мережах готові фасовані фруктові заморозки також широко представлені. При правильному приготуванні компоти із заморожених ягід виходять виразно корисніше, ніж консервовані, адже при шокового заморожування практично всі вітаміни та інші корисні речовини цілком непогано зберігаються.
Розповімо про приготування компотів із заморожених ягід. У більшості ягід (смородина, аґрус, малина, вишня, і ін) шкірка досить ніжна. Шкірка диких ягід, таких як журавлина, чорниця, калина, лохина, горобина, та ін. не набагато товщі. Самі ягоди невеликого розміру. Тому при приготуванні компоту головне - не переварити, щоб зберегти максимум корисних речовин.
Давайте розберемося, як варити компот з ягід. Неважливо, свіжі або заморожені ягоди ми використовуємо, будемо варити протягом мінімального часу.

Рецепт компоту з ягід


Інгредієнти:

  • ягоди (будь-які, можна різні) - близько 1-2 кг, в залежності від бажаної насиченості;

  • вода - від 2-х до 3-х літрів;

  • цукор (необов'язковий) - за смаком, наприклад, 2-5 ст. ложок, але корисніше без нього.


  • Приготування
    У каструлю з закипілої водою закладаємо заморожені (або промиті свіжі) ягоди. Чекаємо 30-60 секунд і вимикаємо вогонь. Можна додати цукор і розчинити його обережним помішуванням. Накриваємо каструлю кришкою і настоюють до повного охолодження. Якщо замість цукру хочете додати мед, краще зробити це, коли узвар охолоне до температури 60 градусів за С (при температурах вище корисні речовини з меду перетворюються на шкідливі). При бажанні можете приправити компот невеликою кількістю спецій або додати які-небудь ароматні трави (м'ята, меліса розмарин та ін).
    Можна взагалі не варити - так ще корисніше.

    Компот зі свіжих ягід


    Приготування
    Закладаємо ягоди (наприклад, 1 кг) в каструлю і заливаємо окропом (2 л). Можна додати цукор і розчинити його помішуванням. Накриваємо кришкою і чекаємо повного остигання.
    Якщо ягоди мають щільну шкірку і/або м'якоть, або ви додаєте підв'ялені (засушені ягоди) можна проварити їх до 3-х хвилин, а краще посилити екстракцію за допомогою термоса.
    Компот із заморожених ягід
    Другий варіант приготування компоту. Закладаємо ягоди в термос і заливаємо окропом з розрахунку 1:2 або 1:3 рідині буде несмачно). Наполягаємо мінімум 4 години, але краще не більше 8.

    Компот з ягід в мультиварці


    Приготування
    Закладаємо ягоди в робочу ємність мультиварки, заливаємо окропом і закриваємо кришку. Вибираємо режим такий, щоб підтримувати певну температуру без закипання (наприклад, близько 70 градусів С), і встановлюємо бажаний час.
    Загалом, частіше готуємо компоти з вишні , айви або інших ягід і насолоджуємося самі і пригощаємо корисними і смачними напоями домашніх і гостей.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Компот із червоної смородини
    Компот із червоної смородини
    Червона смородина - одна з найбільш корисних ягід. Компот з неї також виходить дуже смачним і корисним. Ми розповімо, як зберегти всі корисні
    Морс із заморожених ягід
    Морс із заморожених ягід
    Морс з ягід готують досить часто, оскільки він містить в собі дуже багато вітамінів. Але як бути, якщо ягоди є тільки заморожені? Звичайно ж, зробити
    Компот з фруктів
    Компот з фруктів
    Домашні компоти самі смачні і корисні. І сьогодні ми поговоримо про чудові напої з фруктів. Пропонуємо вашій увазі декілька цікавих і водночас
    Компот з чорної смородини
    Компот з чорної смородини
    Компоти відмінно освіжають в жарку погоду, і зігрівають нас в холодну пору року. І сьогодні мова піде про напої з чорної смородини. Читаємо наші
    Компот із слив і яблук
    Компот із слив і яблук
    Компоти з ягід і фруктів, свіжих або заморожених - виходять смачними і насиченими. Способів їх варіння досить багато. Ми сьогодні з вами поговоримо