» » Виноградне вино в домашніх умовах – простий рецепт

Виноградне вино в домашніх умовах – простий рецепт

Виноградне вино в домашніх умовах – простий рецепт
Простий рецепт приготування виноградного вина в домашніх умовах сподобається навіть початківці винороби. Дотримуючись нескладних рекомендацій, у вас неодмінно вийде гідний напій, смак якого буде нітрохи не гірше, а в більшості випадків тільки краще покупних його аналогів. Крім того, ви будете абсолютно впевнені в натуральності отриманого вина, що також важливо.

Домашнє виноградне вино – простий рецепт


Інгредієнти:

  • виноград будь-якого сорту – 15 кг;

  • цукровий пісок – 500-2000 р.


  • Приготування
    Приготування домашнього виноградного вина простим способом починаємо з підготовки основи напою – виноградних ягід. Вони можуть бути будь-якого сорту, але обов'язково стиглими, без пошкоджень і підгнилих ділянок. Зрізати грона з лози необхідно тільки в суху і сонячну погоду і ні в якому разі не після дощу. Не рекомендується також мити виноградини перед переробкою, адже на поверхні живуть ті самі дріжджові гриби, які запускають процес винного бродіння.
    Зірваний з грон винограду поміщаємо в емальовану посудину і розтираємо за допомогою дерев'яного маточки або товкачика, щоб не залишилося жодної цілої ягоди. Можна допомогти додатково розім'яти виноградну масу руками. Не можна при цьому користуватися металевими кухонними приладами або пристроями. Не рекомендується також перемелювати виноградні ягоди разом з кісточками, так як вино в такому випадку буде гірчити.
    Тепер посудину з розчавленим виноградом (мезгою) маємо при кімнатних умовах на три дні для початку бродіння, кілька разів в день перемішуючи масу. Доброю ознакою по закінченні часу буде активну шипіння і кислуватий запах, витікаючий з ємності з мезгою. Далі збираємо ситом верхню «шапку» з виноградними шкурками і м'якоттю і віджимаємо її ретельно за допомогою марлі або преса. Решту рідина два-три рази проціджуємо через марлевий відріз, переливаючи її з однієї ємності в іншу. Така процедура не тільки позбавить вино від домішок, але і наситить заготівлю киснем, який буде потрібно для активного бродіння на початковому етапі. Для його правильного підтримки перелити сік в ємкості для бродіння, заповнюючи їх на три чверті, надягаємо рукавички з одним проколоті голкою пальчиком або встановлюємо пристосування з гідрозатворів.
    Наступний етап приготування вина цілком і повністю залежить від смаку виноградних ягід, їх солодощі і кислотності. Буває так, що додавання цукру і зовсім не потрібно, настільки солодкий виноград, але найчастіше в цілому додають приблизно двісті грам на літр отриманого виноградного соку . Вводять цукровий пісок завжди невеликими порціями, по п'ятдесят грам кожні три-чотири дні протягом перших двох-трьох тижнів первинного бродіння, кожен раз оцінюючи смак продукту, щоб не зробити його приторно солодким і перенасиченим.
    Для бродіння домашнього вина може знадобитися в середньому від одного до двох місяців. Але якщо процес продовжується після закінчення п'ятдесяти днів, то обов'язково потрібно злити молоде вино з осаду і знову поставити дображивать. У будь-який момент бродіння, якщо вам заготівля здалася надто кисла, можна підсилити солодкість напою, додавши додаткову порцію цукрового піску.
    Після того як гідрозатвор перестає подавати ознаки бродіння або використовується рукавичка здулася, можемо переливати готове молоде вино по пляшках, закупорювати їх і ставити в льох або підвал для визрівання. Для білого вина буде потрібно мінімум сорок днів, а для червоного не менше трьох місяців.
    Додав: admin | 22-09-2016, 20:35
    Переглядів: 64